Управління формуванням асортименту товарів в торговельному підприємстві на основі маркетингу, Детальна інформація

Управління формуванням асортименту товарів в торговельному підприємстві на основі маркетингу
Тип документу: Реферат
Сторінок: 26
Предмет: Економіка
Автор: Олексій
Розмір: 253.4
Скачувань: 1187
Правильно організовані гуртові закупки дають можливість сформувати необхідний торговий асортимент товарів для постачання населення в роздрібній торговій мережі.

На зміну фондовому розподілу товарів при плановій централізованій системі управління економікою, системі централізованого прикріплення покупців до постачальників, державних цін, нерівності господарюючих об’єктів, жорсткої регламентації поставок товарів, відсутності самостійності, ініціативи, підприємливості комерційних працівників, прийшла ера вільних ринкових відносин, які характеризуються:

волею у виборі партнера по закупці товарів;

великою чисельністю джерел закупок;

рівноправністю партнерів;

підвищенням ролі договорів на поставку товарів;

вільним ціноутворенням;

конкурентністю постачальників і покупців;

економічною відповідальністю сторін.

Комерційна робота по гуртовим закупкам товарів у фірмі "БМВ-Імпекс" базується на принципах сучасного маркетингу. За допомогою методів маркетингу комерційні працівники отримують необхідну інформацію про те, які вироби і чому хочуть купувати покупці; про ціни, які споживачі готові заплатити; про те, в яких регіонах попит на дані товари фірми найбільш високий; де збут або закупка товарів може принести найбільший прибуток.

Вивчення і прогнозування споживчого попиту являється необхідною маркетинговою умовою для проведення успішної комерційної роботи по закупці товарів у фірмі. Тому гуртові закупки вона починає з вивчення попиту, потреб покупців на товари, намірів та інших факторів, які формують її попит. Для проведення роботи по вивченню і прогнозуванню попиту на великих і середніх торгових підприємствах створюються маркетингові служби, одною із основних функцій яких є вивчення як загального об’єму попиту, так і внутрішньогрупової структури попиту на товари, які закуповуються..

Однак в даний час фірма "БМВ-Імпекс" немає маркетингової служби

або окремих відповідальних працівників, які б займались питаннями конкретного вивчення попиту споживачів на її товари. Дана робота носить у фірмі не чіткий і не систематичний характер. В основному вона полягається на статистичні матеріали звітів про хід реалізації товарів або дані журналу обліку надходження і реалізації товарів, які ведуться завідуючими відділами.

Постачальників товарів фірми можна розділити на дві категорії:

постачальників-виробників;

постачальників-посередників.

До постачальників – виробників належать виробничі підприємства, фірми, організації, заклади, які постачають фірму необхідними для неї товарами, які вони виробляють. Інформація про постачальників – виробників приведена в таблиці 2.1.1.

Таблиця 2. SEQ Таблица \* ARABIC 1 .1.

Основні постачальники-виробники ПВКФ "БМВ-Імпекс" м. Галич

у 1997-1998 роках

тис.грн.

№ п/п Найменування постачальника Найменування товару Сума надходжень Примітка



1997 1998

1 Івано-Франківське обласне дер-жавне об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисло-вості лікеро-горілчані вироби 2,3 2,4 Якісні товари, ціни помірні, постачання ритмічне

2 Галицький хлібзавод хлібо-булочні вироби 3,6 3,4 Вироби відмінної якості, користуються попитом у на-селення. Поставки згідно графіка завозу.

3 АТ "Макас" м. Галич молоко та молочна продукція 3,3 3,2 Якість забезпечує закордон-не обладнання, ціни помірні.



Постачальниками-посередниками можуть бути:

гуртові підприємства національного і регіонального рівня, різного товарного асортименту, які складають основу системи гуртової структури на споживчому ринку:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes