Основні поняття про етикет, Детальна інформація

Основні поняття про етикет
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Культура
Автор: Олексій
Розмір: 13.6
Скачувань: 4328
Франція

У Франції особливо цінується ораторське мистецтво. Співрозмовник повинен не тільки володіти мистецтвом красномовства, але бути ще й тонким психологом. Француз ніколи з ходу не викладе свою проблему. Він довго й витіювато підводитиме співрозмовника до потрібної теми і, як правило, тільки наприкінці обіду або вечері він почне говорити про неї.

Французи дуже іронічні. Але їдкі репліки співрозмовника не повинні ображати вас, тому що глузування для француза — своєрідна реакція самозахисту, адже він сам жахливо боїться стати об'єктом глузувань.

Більшість французів відрізняється дбайливим ставленням до грошей, що іноді межує зі скнарістю. Самі ж вони вважають цю якість не недоліком, а достоїнством. Кожен прагне забезпечити свою старість належним чином.

Ця нація цінує чесну працю. Мало хто йде на ризиковані фінансові операції. Французи цінують увічливість, особисту волю, дотримуються субординації. Панібратство, особливо після короткого знайомства, сприймається як поганий тон. Навіть із гарними знайомими вони дотримуються внутрішньої дистанції й мало з ким обговорюють особисті проблеми

Німеччина

При звертанні слід називати титул кожного, до кого звертаються або з ким розмовляють. Якщо в співрозмовника немає титулу, то до нього звертаються «Негг Doctor!» Слово «доктор» не зарезервоване, як у нас, тільки для медиків, а вживається в будь-якому випадку при вказівці спеціальності або професії.

Якщо з німецького боку надійшла пропозиція разом пообідати в ресторані, гості повинні знати, що й запрошені, і ті, хто запрошує, оплачують свій рахунок самостійно. За столом слід пити тільки тоді, коли господар вимовить традиційне «Прозит!».

Перед тим, як випити, піднімають келих і цокаються з господарем.

У ресторані вітають тих. хто знаходиться поруч, навіть незнайомих, словом «Mahlzeit», що приблизно означає «смачного»

При виборі нейтральної теми для розмови слід враховувати, що німці люблять три речі — музику, квіти, тварин

Італія

Італійці експресивні, розумні, кмітливі, ввічливі, але одночасно запальні й мстиві. Італійці «фонтанують» енергією, відкрито виявляють свої почуття, тому стриманість може сприйнятися як лицемірство.

Італійці — народ не дуже організований і пунктуальний, тому на зустріч можуть спізнитися.

Ділові зустрічі повинні проходити на рівних, тобто щоб представники обох фірм займали рівне становище в діловому світі або суспільстві. Італійці-бізнесмени не затягують вирішення організаційних питань, охоче йдуть на альтернативні варіанти зв'язків.

Переговори вони люблять проводити в неофіційній обстановці, у якому-небудь невеликому ресторанчику і т. ін.

Іспанія

Церемонія знайомства в іспанців традиційна — рукостискання й обмін візитними картками.

Іспанці-бізнесмени трохи складні в роботі. Вони старанні, але якщо від них залежить якась частина роботи, яку потрібно виконати самостійно, вони затягуватимуть її виконання до останнього

Якщо призначена ділова зустріч з іспанцем, не слід квапитися Схильність іспанців спізнюватися на зустрічі відома багатьом, тому можна спізнитися хвилин на 15.

В Іспанії не прийнято заходити в гості у пообідній час, тому що це час сієсти. Слід мати на увазі, що в Іспанії снідають о 14 годині, а обідають о 22. За столом не прийнято розмовляти про кориду, політику і торкатися теми особистого життя.

Якщо пролунало запрошення на сніданок — не слід його приймати, тому що це лише акт ввічливості й є простою формальністю. Якщо запрошення повторюють — від нього знову відмовляються. Тільки після третього разу можна прийняти запрошення, тому що цього разу воно буде щирим, а не просто жестом ввічливості.

Голландія

На відміну від Іспанії, тут потрібно дотримуватися виняткової точності. Запізнення на зустріч є неприйнятним. Слід уникати рукостискань, не робити компліментів. Голландці люблять стриманість, можливо, навіть надмірну.

Азіатські країни й Латинська Америка

У багатьох південних та азіатських країнах гостей часто приймають у дворі, який є, за місцевим звичаєм, продовженням будинку; у турецькій родині можуть запросити провести час у лазні; на сході суп подають наприкінці обіду; у Бразилії не прийнято носити тропічний шолом, а в Таїланді — розмовляти про спеку.

Латиноамериканці, на знак своєї особливої прихильності до гостя, часто переходять у розмові на «ти».

Сучасний етикет успадковує звичаї й традиції поводження всіх народів Відвідування інших країн, спілкування з іноземцями дозволяє поповнювати особистий культурний багаж, коректувати свою культуру поводження, «вбирати» в себе все креше, що є в інших народів. Таким чином, кожна людина може безпосередньо брати участь у подальшому розвитку культури спілкування сучасного суспільства.

Основні правила ведення бесіди

Тон розмови повинен бути плавним і природним, але ніяк не педантичним і грайливим. У «світі» говорять про все, але ні в що не заглиблюються. У розмовах слід уникати полеміки, особливо якщо темою обговорення є політика або релігія.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes