БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ТОВАРНИХ НАДБАВОК І ВАЛОВОГО ДОХОДУ В РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ, Детальна інформація

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ТОВАРНИХ НАДБАВОК І ВАЛОВОГО ДОХОДУ В РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 18.5
Скачувань: 1385
6 6

















.

Зміст записів за загальною схемою бухгалтерського обліку товарних надбавок в роздрібній торгівлі:

1. Нарахування товарних надбавок в сумі ПДВ на отримані товари та ПДВ від сум здійснених передоплат за товари постачальникам.

2. Нарахування торговельної націнки підприємства на покриття витрат обігу торгівлі та створення валового доходу або відображення в обліку отриманої від постачальника торговельної знижки.

3. Списання товарних надбавок у зв’язку з іншим (крім реалізації за готівку) вибуттям товарів.

4. Списання товарних надбавок, що відносяться до реалізованих товарів, згідно з розрахунком за звітний місяць способом червоного сторно.

5. Відображення в обліку податкового зобов’язання з ПДВ від обороту за готівку, розрахунковий період якого настав.

6. Відображення в обліку реалізованої торговельної націнки (валового доходу).

За теорією бухгалтерського обліку від’ємний (сторнувальний) запис у цьому разі (п. 5 Інструкції) застосовуватись не може. Крім того, розробники Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість не врахували, що й аналітичний облік повинен вестись правильно і раціонально. Інструкцією також не встановлено, як повинна обчислюватись сума ПДВ, що входить до реалізованих товарних надбавок за розрахунком їх на реалізовані товари. Очевидно, що вона має визначатись за даними підсумків касових апаратів і податкових накладних на товари, реалізовані за безготівковим розрахунком.

На наш погляд, запис на списання реалізованих товарних надбавок повинен бути зроблений на бухгалтерських рахунках позитивними числами в наступному порядку:

1. Дт 42-1(2, 3) "Товарні надбавки"

Кт 68, субрахунок "3 податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав" – на суму податку на додану вартість, що входить до товарних надбавок на реалізовані товари за підсумковими даними касових апаратів за звітний місяць, і

2. Дт 42-1(2, 3) "Товарні надбавки"

Кт 80 "Прибутки і збитки", ст. "Реалізована торговельна націнка" - на суму валового доходу згідно з розрахунком реалізованої торговельної націнки або одною складною бухгалтерською проводкою:

Дт 42-1(2, 3) - Кт 68 і Кт 80.

В цьому разі рівнозначні записи на бухгалтерських рахунках економічно обгрунтовані і зрозуміліші. Збільшення валового доходу не прийдеться записувати по дебету рахунка 80 "Прибутки і збитки", тобто створювати дохід за рахунок прибутку підприємства, що за економічним змістом цієї операції недопустимо.. Такий підхід до обліку реалізованих товарних надбавок має також важливе значення для правильної організації аналітичного обліку.

)

i

i

i

\x2403\x1103\xE384\x1200\x1064y\x6000\xE384\x6100\x0324\x1800м розрахунком покупцям – платникам ПДВ, на підставі відповідних податкових накладних відображається в обліку як різниця між договірною відпускною з ПДВ і відпускною без ПДВ вартістю реалізованих товарів бухгалтерською проводкою:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes