БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ТОВАРНИХ НАДБАВОК І ВАЛОВОГО ДОХОДУ В РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ, Детальна інформація

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ТОВАРНИХ НАДБАВОК І ВАЛОВОГО ДОХОДУ В РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 18.5
Скачувань: 1385
Дт 46 - Кт 67, субрахунок 1 «З податкових зобов’язань» - на суму податкових зобов’язань з реалізації товарів, які були передоплачені покупцями, або

Дт 46 - Кт 68, субрахунок «З податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав» – на суму податкових зобов’язань з відвантажених (реалізованихЇ але не оплачених покупцями товарів.

При відображенні в обліку реалізації товарів і валового доходу на підприємствах роздрібноі торгівлі необхідно враховувати наступне:

1. Реалізація товарів населенню за готівку відображається на рахунку 46 «Реалізація» по дебету і кредиту в продажних цінах, а сума ПДВ з роздрібного продажу товарів визначається за спеціальним розрахунком товарних надбавок, що відносяться до реалізованих товарів, згідно з пунктом 5 Інструкції і на рахунку 46 не відображається.

2. При наявності на підприємстві операцій з дрібнооптового і оптового відпуску товарів покупцям – платникам ПДВ облік реалізації товарів за безготівковим розрахунком повинен вестись на окремому субрахунку або аналітичному рахунку з врахуванням методології обліку реалізації товарів в торгівлі та визначенням і відображенням на цьому рахунку податку на додану вартість згідно з виписаними покупцям товарними документами та податковими накладними.

3. Фінансовий результат від здійснення дрібнооптових і оптових операцій на рахунку 46 «Реалізація» окремо не визначається і не відображається, бо визначається він за розрахунком реалізованих товарних надбавок за звітний місяць одним розрахунком.

На підприємствах роздрібної торгівлі, що здійснюють також дрібнооптовий і оптовий відпуск товарів покупцям - платникам ПДВ, товарні надбавки, що відносяться до реалізованих за місяць товарів, в тому числі ПДВ, визначаються за цим же розрахунком (табл. 1). Але ПДВ в цьому разі складається із двох частин:

1. ПДВ від обороту з дрібнооптового і оптового відпуску товарів покупцям - платникам ПДВ за даними податкових накладних, що списується з окремого субрахунку (налітичного рахунку) до рахунку 46 «Реалізація».

2. ПДВ від обороту з роздрібного продажу товарів за даними касових апаратів згідно з розрахунком товарних надбавок, що відносяться до реалізованих товарів, в тому числі ПДВ і реалізована торговельна націнка (валовий дохід торгівлі).

Тому при визначенні і відображенні в бухгалтерському обліку податку на додану вартість за розрахунком товарних надбавок, що відносяться до товарів, реалізованих за місяць, необхідно врахувати, що сума ПДВ з дрібнооптового і оптового продажу товарів уже відображена в обліку на субрахунку (аналітичному рахунку) «Реалізація товарів оптом» до рахунку 46 на підставі відповідних податкових накладних (Дт 46 – Кт 67-1 і Дт 46 - Кт 68). А сума ПДВ від обороту з продажу товарів у роздріб визначається за даними касових апаратів і відображається в обліку на підставі розрахунку товарних надбавок записом Дт 80 - Кт 68.

В даному випадку можливий і інший варіант обліку: реалізація товарів у роздріб і реалізація товарів дрібним оптом та оптом відображається на одному субрахунку 46-2 "Реалізація товарів у роздріб" з відображенням суми обороту з реалізаціі за роздрібними цінами та відпуску їх оптом за договірними відпускними цінами, включаючи ПДВ, по кредиту цього рахунку. А сума податкових зобов’язань з ПДВ, що відносяться до реалізованих товарів, складатиметья із сум ПДВ згідно з даними касових апаратів (Дт 80 - Кт 68) і ПДВ від обороту з оптової реалізації товарів за даними відповідних податкових накладних (Дт 46 – Кт 67-1 і Дт 46 - Кт 68). Але це складніший, не наглядний та недоцільний варіант.

Слід підкреслити, що після 1.10.97 р. облік реалізації товарів і відображення в обліку ПДВ і торговельної націнки став значно складнішим, але Інструкцією регламентується він недостатньо. До того ж вибрані не найбільш раціональні варіанти обліку. Тому в практиці роботи бухгалтерів підприємств роздрібної торгівлі виникають певні труднощі, допускаються помилки в облікових записах.

Правильне визначення і відображення в обліку торговельної націнки, що відноситься до реалізованих товарів (валового доходу торгівлі) і податкових зобов’язань з податку на додану вартість має важливе значення для визначення рентабельності й оцінки ефективності торговельної діяльності підприємства, для забезпечення своєчасних і повних розрахунків з бюджетом з ПДВ.

Професор І. Павлюк

10 травня 1999 р.

тел. (034-33)-2-01-38

PAGE

PAGE 4

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes