Бухгалтерський і податковий облік ліцензування, Детальна інформація

Бухгалтерський і податковий облік ліцензування
Тип документу: Реферат
Сторінок: 12
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 25.1
Скачувань: 1519
- у розмірі 50% - до районного бюджету за місцем реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності;

- у розмірі 50% - до відповідного місцевого бюджету за місцем торгівлі суб'єкта підприємницької діяльності.

З наближенням терміну поточної щоквартальної плати за ліцензію суб'єкт підприємницької діяльності, який придбав ліцензію на роздрібну торгівлю, зобов'язаний зробити наступний внесок до відповідного бюджету в розмірі 1/4 річної суми та подати органу, яким зареєстровано ліцензію, такі документи:

- копію платіжного доручення (з позначкою банку про сплату),

- довідку відповідного фінансового органу про фактичне надходження коштів до бюджету.

Плата за ліцензію на право роздрібної торгівлі вноситься до відповідного бюджету.

Власники ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами зобов'язані з наближенням терміну поточної щорічної плати за ліцензію зробити наступний внесок до відповідного бюджету в розмірі річної суми та подати органу, яким зареєстровано ліцензію, вищезазначені документи, а також:

- надати довідку державної податкової інспекції про відсутність заборгованості перед бюджетом.

Це буде підставою для органу, що зареєстрував ліцензію, для внесення чергової позначки до ліцензії та журналу обліку видачі ліцензій про дату початку і закінчення наступного граничного терміну дії ліцензії.

Плата за ліцензію на право оптової торгівлі справляється щороку і зараховується до Державного бюджету України.

У разі зміни розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян провадиться відповідний перерахунок несплаченої частини річної плати за ліцензію (чергових щоквартальних внесків).

Контроль за внесенням плати за ліцензії та провадженням ліцензованої діяльності

Ліцензіати повинні пам'ятати: несвоєчасне внесення поточної плати за ліцензію суворо контролюється органом, що видав її, та податковою інспекцією, а також може мати серйозні наслідки.

Для контролю надходжень до бюджету плати за ліцензії орган, що їх видав, складає реєстри зазначених ліцензій і щомісяця, до 15 числа місяця, наступного за звітним, подає їх державним податковим інспекціям за місцем діяльності підприємця.

Якщо суб'єкт підприємницької діяльності не сплатив черговий щоквартальний внесок за ліцензію, орган, що їх видає, у зазначений вище термін повідомляє про це відповідну державну податкову інспекцію для вжиття відповідних заходів.

Може статися, що підприємець - через непередбачені обставини або якщо ліцензія анульована - не здійснював роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами. У цьому разі суб'єкт підприємницької діяльності, який отримав ліцензію на право провадження роздрібної торгівлі алкогольними (тютюновими) виробами, не звільняється від сплати коштів за ліцензію до Держбюджету у повному обсязі.

Але, щоб уникнути можливих непорозумінь щодо своєчасної сплати вартості ліцензії, суб'єкт підприємницької діяльності може здійснити попередню оплату вартості ліцензії за весь термін її дії.

Власник ліцензії на право оптової торгівлі такими виробами вносить плату за ліцензію щороку, про що на зворотному боці ліцензії ставиться позначка, без якої дія ліцензії зупиняється.

Контроль за дотриманням суб'єктом підприємницької діяльності - власником ліцензії на оптову торгівлю вимог щодо такої діяльності здійснює Держспецмонополія.

Виявивши порушення цих вимог (перелік їх наведено вище), Держспецмонополія має право:

- зупинити або анулювати ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями чи тютюновими виробами;

- скасувати в ліцензії адресу місця зберігання оптових партій алкогольних напоїв чи тютюнових виробів.

У разі анулювання ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями чи тютюновими виробами суб'єкт підприємницької діяльності має повернути ліцензію до Держспецмонополії у 10-денний термін.

Переоформлення, призупинення, анулювання, втрата ліцензії

Залежно від того, яку діяльність провадить підприємець - роздрібну чи оптову торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами, - з боку ліцензіата можуть бути застосовані різні санкції щодо чинності ліцензії.

Ліцензія на роздрібну торгівлю може бути:

- переоформлена,

- відновлена (видано дублікат при втраті ліцензії ),

- втратити чинність.

Ліцензія на оптову торгівлю може бути:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes