Війна США в Іраці. Причини та розв’язання проблеми, Детальна інформація

Війна США в Іраці. Причини та розв’язання проблеми
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Політологія
Автор: Олексій
Розмір: 11.4
Скачувань: 1289
РЕФЕРАТ

на тему:

“Війна США в Іраці.

Причини та розв’язання проблеми”



Можна по-різному підходити до війни в Іраці. Однак реалістичний погляд на теперішній світ зобов'язує нас зробити висновок, що видима війна, яка почалася 19 березня, є вимушеним продовженням невидимої війни, яку вже довший час веде проти Америки розгалужена міжнародна терористична мережа, підтримувана певними країнами, до кола котрих в першу чергу належить Ірак. Не тільки треба було сказати: „Досить!", але це треба було сказати раніше, не тримаючи ніяких ілюзій щодо безпорадної, слабовольної ООН і не боячись звинувачень у присвоєнні Америкою функцій „світового жандарма". У світі так само, як на вулиці великого міста: коли нас б'ють по голові чи висмикують з кишені гаманець, ми просимо Бога, щоб десь поблизу виявився поліціянт, і щоб він, підбігши, не роздумував на тему - „що краще - мир чи війна?", а скоро й вправно застосував до кривдника свого кийка. То ж сьогодні подякуймо Богові, що в світі є така країна, котра може захистити від наруги і сваволі інші народи, яка в наш непевний вік зберегла і моральні критерії, і політичну волю, без якої міжнародне життя загрожує перетворитися в кривавий і безконечний хаос. Це не війна проти Іраку, це війна за Ірак, де люди десятки літ існують напівголодні і безправні, і де їх було фізично винищувано сотнями тисяч. Це не війна загарбника. Загарбник услід за своїми танками не посилає безконечні колони авт з харчами, ліками і одежею, як це чинить Америка.

Так само реалістично ми повинні поставитися до антиамериканського пропагандистського міту, нібито „переважна більшість країн - проти США, проти війни в Іраку". Незабаром ми довідаємося, чому вони проти. Наприклад, Росія проти, бо має багатомільярдні нафтові контракти з Іраком і була один з найбільших поставників зброї для Садама Гусейна, вмочивши пальці і в „кольчужну" українську історію. Франція проти, бо теж залежить від іракської нафти і, як і Росія, продавала Іракові зброю в обхід санкцій 00Н. Неозброєним оком видно, що Франція, Німеччина і Росія протистоячи США, розраховують послабити НАТО зісередини перетягнути Центральну і Східню Европу та азіятські республіки на свій бік і цим збільшити своє значення та вплив. Ця політика може дорого їм обійтися, зокрема Росії, яку м'якотіла Европа аж ніяк не захистить від східньої загрози, як не захистила від кровопролиття Балкани. Крім того, Москва ще раз засвідчила, яким ненадійним „стратегічним партнером" вона є для Америки. Китай проти війни, бо на його долю припадало 18 відсотків військових контрактів Іраку. Також відома нафтова, технологічна і військова заангажованість Німеччини в іракських справах. Те, що ці країни проти війни, зовсім не означає, що мир є їхньою заслугою. Вони торгують ним, ще більше розпалюючи апетити терористів і їхніх покровителів.

Мир кращий, ніж війна, але не такий мир, який дозволяє схибленим розумом тиранам тихенько, підступно готувати для всього світу чорну ніч ненависти і терору.

Як починалась війна в Іраці?

20 березня

02.00 (за київським часом): минає термін ультиматуму президента США Саддаму Хусейну і його сім’ї, відповідно до якого іракський лідер повинен залишити країну, щоб уникнути війни.

04.35: сили протиповітряної оборони атакують літаки ВПС США і Великобританії. У Багдаді і передмісті чути вибухи внаслідок влучення в цілі ракет.

05.00: друга хвиля повітряної атаки США на Багдад. За попередніми даними, загинуло не менше десяти людей.

05.15: президент Буш виступає з телезверненням до нації, у якому говорить про початок першої стадії воєнної операції в Іраку й попереджає, що війна може бути не такою короткою і легкою, як здавалося раніше. За словами Буша, операція проводиться для роззброєння Іраку і визволення народу країни.

05.36: третя хвиля повітряних нальотів американських і британських ВПС на Ірак. Знищено будинок Саддама Хусейна у Багдаді, проте ніхто не постраждав.

07.35: президент Іраку виступає по національному телебаченню зі телезверненням до нації і закликає усіх об’єднатися і протистояти США. “Хай живе джихад та Ірак, смерть агресорам!” — заявив він, виступаючи зі зверненням до нації.

07.46: авіаудари завдаються по місту Мосул — найбільшому на півночі країни (400 км від Багдада).

09.30: могутній вибух пролунав у Кувейті. Пізніше міністр оборони Кувейту підтверджує, що дві ракети були випущені з території Іраку й уразили цілі на півночі Кувейту.

18.15: воєнна операція в Іраку одержує кодову назву — “Іракська Свобода” (“Iraqi Freedom”).

19.00: 25 іракських солдатів здалися у полон.

20.00: новий обстріл столиці Іраку. Американські війська перетнули південний кордон Іраку і зайняли місто Умм-Каср. Ірак підпалив 15 нафтових свердловин у Басрі.

21 березня

— Вночі американські солдати вступили в бій з іракськими вояками.

— На територію західного Іраку з боку йорданського кордону висадився британський спецназ, котрий захопив плацдарм, звідки свого часу проводився ракетний обстріл Ізраїлю.

— Колона 7-ого розвідувально-ударного бронетанкового полку армії США просунулася на 150 км від кордону.

— З британських підводних човнів випущено кілька ракет по цілях в Багдаді. Англійські морські піхотинці висадилися на південному узбережжі Іраку.

— Ірак випустив вже десяту ракету на територію Кувейту.

— Війська коаліції бомблять місто Басра. Піхота рухається на Багдад, майже не зустрічаючи опору. Увечері їм залишиться лише 350 кілометрів до столиці.

— 12 британських моряків і 4 американські солдати загинули, коли розбився американський вертоліт на території Кувейту дорогою до Іраку. Причиною катастрофи попередньо вважають потрапляння піску в двигун вертольота.

— В Іраку горять 30 нафтових свердловин родовища Румейла і ще кілька неподалік Басри.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes