Місцеве самоврядування, Детальна інформація

Місцеве самоврядування
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Правознавство
Автор: Inna
Розмір: 24.8
Скачувань: 2933
Аналізуючи Закон України “Про місцеве самоврядування” та діючу практику її застосування можно зробити висновок , що Закон повинен розв”язати ряд проблем функціонування місцевих рад, особливо на рівні районів у містах, постійних комісій рад. Зокрема, нелогічним є положення, коли у разі якщо до ради обрано менше двох третин її складу ( на практиці таких випадків немає ) до обрання необхідної кількості депутатів продовжує здійснювати повноваження рада попереднього скликання, тобто територіальну громаду продовжують представляти ті особи, яким уже фактично висловлено недовіру. Не властиві функції покладено на голову виборчої комісії по скликанню і веденню першої сесії новообраної ради. По-перше, він не має ні якого відношення до депутатського корпусу, по–друге, навіть у разі не обрання сільського, селищного та міського голови, голови районної та обласної ради, ці повноваження має здійснювати попередник, адже його повноваження закінчуються лише з моменту оголошення результатів обрання нового голови. По-третє, депутатський корпус є самоорганізаційною силою, яка в змозі визначитись з порядком ведення сесії.

Слід передбачити і розв”язання проблеми пов”язаної з кворумом, тобто з правомочністю сесії, порядком її проведення (неявка депутатів, не бажання реєструватись, проведення оремих засідань з ігноруванням голови тощо).

Оскільки основним суб”єктом місцевого самоврядування є територіальна громада, мабуть доцільно передбачити включення до складу постійних комісій не лише депутатів, а й іншіх членів громади-фахівців у своїй справі (частина перша сттті 38, частина перша та третя статті 140 Конституції України).



4. Функції та організація роботи голів місцевих Рад.

Найголовніший принцип організації місцевого самоврядування – це формування його керівних органів.

Відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об'єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста.

Голова місцевої Ради обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі відповідно до Конституції України від 28.06.1996р., Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні” від 21.05.1997р. та Закону України “Про вибори депутатів місцевих рад та сільских, селищних, міських голів” від 14.01.1998р.[4]

Голова місцевої Ради очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях. Так, наприклад, голова Новомосковської ради не може бути депутатом Нікопольської ради та головувати на її засіданнях [4]

Він не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої роботи у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток.

На голів місцевих Рад поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом.

Голова районної, обласної, районної у місті (у разі її створення) ради обирається відповідною радою з числа її депутатів у межах строку повноважень ради таємним голосуванням.

Голова ради виконує свої обов'язки до обрання голови ради нового скликання, крім випадків дострокового припинення повноважень голови ради відповідно до цього Закону.

Голова ради працює у раді на постійній основі, не може мати інший представницький мандат, суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток.

У своїй діяльності голова ради є підзвітним раді і може бути звільнений з посади радою, якщо за його звільнення проголосувало не менш як дві третини депутатів від загального складу ради шляхом таємного голосування.

Питання про звільнення голови ради може бути внесено на розгляд ради на вимогу не менше третини депутатів від загального складу ради.

Голова районної, обласної, районної у місті ради відповідно до Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні” від 21.05.1997р наділений багатьома повноваженнями, наприклад:

1) скликає сесії ради, повідомляє депутатам і доводить до відома населення інформацію про час і місце проведення сесії ради, питання, які передбачається внести на розгляд ради, веде засідання ради;

2) забезпечує підготовку сесій ради і питань, що вносяться на її розгляд, доведення рішень ради до виконавців, організує контроль за їх виконанням;

3) представляє раді кандидатури для обрання на посаду заступника голови ради; вносить на затвердження ради пропозиції щодо структури органів ради, її виконавчого апарату, витрат на їх утримання;

4) вносить раді пропозиції щодо утворення і обрання постійних комісій ради;

5) координує діяльність постійних комісій ради, дає їм доручення, сприяє організації виконання їх рекомендацій;

6) організує подання депутатам допомоги у здійсненні ними своїх повноважень;

7) організує відповідно до законодавства проведення референдумів та виборів до органів державної влади і місцевого самоврядування;

8) організує роботу президії (колегії) ради (у разі її створення);

9) призначає і звільняє керівників та інших працівників структурних підрозділів виконавчого апарату ради та ішші.

Голова районної, обласної, районної у місті ради в межах своїх повноважень видає розпорядження.

Відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об'єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста.

Сільський, селищний, міський голова обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі.

Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes