Емоції та почуття, Детальна інформація

Емоції та почуття
Тип документу: Курсова
Сторінок: 13
Предмет: Психологія
Автор: blacky
Розмір: 66.4
Скачувань: 5822
Психолог Зіллмен і його колеги проте показали, що якщо рівень активації занадто високий, то її залишок переноситися на наступну емоцію, що у результаті підсилюється. Наприклад, під час перегляду еротичного фільму випробувані, котрі тільки що виконали важку роботу, виявили більше сексуальних зрушень, ніж ті, котрі до цього відпочивали або ж дивилися фільм не відразу після навантаження, а після тривалої перерви.

Точно так само було показано, що чоловіки виявляли набагато більший "інтерес" до інтерв'юера-жінки, особливо якщо вона їх розпитувала в небезпечному місці, наприклад на дуже високому підвісному мості, чим тоді, коли це відбувалося в звичайних умовах або ж умови залишалися небезпечними, але інтерв'юєром був чоловік.

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ЕМОЦІЙ

Емоційна система рідко функціонує в повній незалежності від інших систем. Деякі емоції або комплекси емоцій фактично завжди з'являються і взаємодіють з перцептивною, когнітивною і руховою системами, і ефективне функціонування особистості залежить від балансу в діяльності різних систем і їхньої інтеграції. Зокрема, тому що емоція будь-якої інтенсивності має тенденцію організувати дію організму як цілого, усі фізіологічні системи й органи до деякої міри включаються в емоцію.

Активація емоцій нервовою системою.

Активація являє собою зміни в нервовій системі, що породжують емоційний процес, що супроводжується у своїй кульмінації суб'єктивним переживанням специфічної емоції. Ці зміни відрізняються від тих внутрішніх і зовнішніх феноменів, що них обумовлюють і які розглядаються звичайно як "причини" або "детермінанти" емоції.

Томкінс довів, що нервова активація всіх емоцій може бути описана за допомогою принципу щільності нервового порушення. Він показав, що деякі емоції постійно виявляються при підвищенні нейронной стимуляції, деякі - при її зменшенні, а деякі - при досягненні нею стійкого рівня.

Крім того, нейронні механізми, що відносяться до специфічних емоцій, можуть бути генетично запрограмовані до виборчого сприйняття визначених впливів. Передбачається, що виборче сприйняття діє по-різному в різному віці і на різних стадіях розвитку, залежить від зрілості емоційних механізмів індивіда і здібності суб'єкта перетворювати умови, що викликають емоцію.

Причини емоцій.

На додаток до проблеми активації встає питання про причинність емоцій у більш загальному значенні: що ж детермінує емоцію? Які внутрішні і зовнішні явища й умови викликають зміни в нервовій системі, що ведуть до виникнення емоції?

Три типи взаємин суб'єкта і навколишнього середовища і п'ять типів індивідуальних процесів, що впливають на нейронную активацію емоції, представлені в наступному списку.

А. Взаємини суб'єкта з навколишнім середовищем, що викликають емоцію:

• Сприйняття, що випливає за стимуляцією, яка є похідним від виборчої активності рецептора або почуттєвого органа .

• Сприйняття навколишнього середовища (насамперед, орієнтований рефлекс).

• Спонтанне сприйняття, або активність, властивій сприймаючій системі.

Б. Індивідуальні процеси, що можуть викликати емоції:

• Пам'ять.

• Уява.

• Образне і мислення.

• Пропріоцептивні імпульси від пантомімічної або іншої рухової активності.

• Ендокринна діяльність, що впливає на нервовий або м'язовий механізм емоції.

ВИРАЖЕННЯ ЕМОЦІЙ

Виникнення емоційного процесу приводить до формування нових форм реагування. Іноді емоційні реакції бувають бурхливими і раптовими, виникаючи майже відразу після дії збудливого агента. Така емоція приймає форму афекту.

Але емоції можуть формуватися і поступово, тривалий час залишаючись латентними; у такому випадку не спостерігаються ні специфічні емоційні прояви, ні які б то не були сліди у свідомості - існує тільки підвищена готовність до емоційної реакції.

Надалі з'являються організовані зміни в поведінці. Спочатку це можуть бути переважно "супутні" експресивні зміни, пізніше емоційний процес поширюється на усе більше число афферентних шляхів, усе менше місця залишається неемоційній поведінці. Одночасно відбувається усвідомлення емоційного процесу, що протікає, і зв'язаних з ним змін у процесах регуляції. Воно може випереджати з‘яву зовнішніх змін, однак буває, що людина тривалий час не віддає собі звіту у своїх емоціях, у кращому випадку спостерігає їхні наслідки у виді тих або інших незрозумілих проявів своєї поведінки. Іноді емоції зовсім не знаходять відображення у свідомості.

Емоція, що одержала достатню силу й організованість, здобуває здатність дуже впливати на функціональний стан різних психічних механізмів. Організуюча функція емоцій виявляється в декількох різних формах:

• у формі виразних рухів ,

• у формі емоційних дій,

• у формі висловлень про емоційні стани, які відчуваються,

• у формі визначеного відношення до навколишнього.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes