Електронний спуск смуг в поліграфії, Детальна інформація

Електронний спуск смуг в поліграфії
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Технології
Автор: Olexiy Vlasov
Розмір: 128.9
Скачувань: 1291
Утруднює прийом інформації від співвиконавців у вигляді готових фотоформ

Збільшує ціну помилки, виявленої тільки після виводу форм.

При вище сказаному збільшення термінів виконання робіт пов’язане не стільки з самою операцією формування спуску, скільки з необхідністю дочікуватись готовності всіх смуг, що його складають. Якщо традиційна технологія посмугового виводу потребувала б тільки вивести “запізнілі” 5-6 смуг, то при виводі монтажними спусками через цих 5-6 смуг приходиться формувати різних 5-6 спусків та дочікуватися їх виводу.

Аналогічно, виявивши помилку при перевірці готових форм, потрібно перевипускати не одну помилкову смугу, а цілий монтажний спуск. Нарешті не можна просто взяти фотоформи рекламних смуг від рекламодаців і передати їх в типографію разом із своїми плівками. Для вставки рекламних смуг в монтажний спуск необхідно або мати їх електронну версію, або відсканувати готові фотоформи за допомогою copydot-сканера.

Таким чином використання електронного спуску смуг – це палка з двома кінцями, а зовсім не панацея від усіх проблем ручного монтажу. Проте для періодичних видань з жорстким графіком виходу та обмеженим бюджетом перехід на випуск готових спусків може виявитись досить-таки ефективним. Проте найбільш суттєвим в справі повного переводу додрукарського процесу на технології електронного монтажу є застосування систем прямого експонування формних пластин, що булов же згадано вище, або технологія computer-to-plate, а також використання цифрових друкарських машин, direct imaging. Оскільки обидві згадані технології не передбачають самого існування фотоформ, то і про ручний монтаж спусків можна просто забути.

Дизайнери та видавці, намагаючись скоротити терміни роботи та грошові витрати, все частіше просять передавати в типографію файли з уже спущеними смугами.

"Потреба в електронному спуску зростає в міру того, як все більше замовників дізнаються про існування нових можливостей", - вважає начальник виробничого відділу компанії MoveableType з Торонто (штат Онтаріо) Ця компанія, заснована десять років тому як спеціалізоване набірне підприємство, зараз перетворилася в сервісне бюро з повним циклом додрукарської підготовки видань. Щоб задовільнити запити замовників, що постійно зростають, видавці і працівники сервісного бюро все частіше стараються використати ті переваги, які надають в їх розпорядження стандартні пакети для електронного спуску смуг.

2.Спуск в програмах верстки

Найпростіший і найбільш наглядний, хоч також і найбільш трудоємкий для виконавця шлях – розмістити елементи спускового макету на великій смузі вручну за допомогою програми верстки (наприклад, QuarkXPress), і вручну ж таки додавши всі необхідні шкали, лінії згину, різки та всі інші допоміжні елементи.

Отримання спуску у вигляді документу програми верстки має свої переваги: його зменшену копію можна легко роздрукувати на папір чи прямо з екрану показати зацікавленим спеціалістам, замовнику чи працівникам типографії ще до виводі плівок. Крім того, такий підхід не потребує додаткових капіталовкладень. Проте (недоліки) значна трудоємкість такого процесу, неможливість автоматизації і велика ймовірність помилки, роблять його неприйнятним для випуску книжково-журнальної продукції. Практично операція “ручного” розкладання полос на формат друкарського аркуша застосовуєтсья лише через застосування функції “Step and Repeat”, при підготовці до друку етикеток та інших зображень малого формату, або у випадку епізодичного виконання робіт для продукції малого об’єму (4-8 сторінок).

3.Аналіз можливостей спеціалізованих

програмних пакетів для

електронного спуску смуг

Стандартні програмні пакети для спуску смуг дозволяють уникнути різки та розкладання плівок та запобігають багатьом труднощам. Щоб задовільнити все сростаючі запити замовників, видавці та працівники сервісних бюро все частіше намагаються використати ті переваги, які забезпечуютсья електронним спуском смуг на основі PostScript.

Всі ці пакети можуть виконувати основну операцію - розкладання сторінок по зошитах різних форматів. Вони також дозволяють виконувати підготування форм для шиття внакидку , клеєвого безшовного та інших видів переплетення, виконують також спуск смуг за різними схемами і можуть застосовуватись для підготовки форм для листових та ролевих машин. Програми спуску смуг “пам’ятають” усі деталі, такі, як кількість сторінок в публікації, кількість сторінок в зошиті (зазвичай кратну 4, 8, 16 чи 32), розміри ілюстрацій, розміри обрізки блоку, розміщення обрізних та реперних міток, а також контрольних кольорових шкал і тип переплетення. Також такі програми враховують сповзання (creep) – зміщення внутрішніх сторінок зошита до зовнішнього краю в процесі переплетення.



Спеціалізовані програмні засоби являють собою достатньо серйозні та дорогі інструменти, що дозволяють перетворити спуск смуг за стандартними спусковими макетами в майже повністю автоматизований процес. Найбільш відомими програмними засобами для електронного спуску смуг є Imation PressWise (раніше Luminous PressWise), DK&A Inposition, Ultimate Impostrip, Scenicsoft Preps. Усі, крім Inposition, представляють собою окремі прикладні програми, що працюють по спільній технологічній схемі.

4.Технологічний процес підготовки спусків

за допомогою спеціального програмного

забезпечення

Операція підготовки готових спусків складається з трьох етапів:

Задання спускового макету (шаблону спуску чи template в англомовних версіях)

Підключення до спускового макету конкретних файлів даних (смуг)

Вивід (друк) готових спусків

4.1.Створення спускового макету

Будь-яка програма спуску має більш чи менш широкий набір готових шаблонів спуску (наскільки широкий значення не має, оскільки переважно завжди потрібно коректувати макет під конкретну роботу) і засіб їх створення та модифікації – редактор шаблонів (template editor).

Схема спуску прямо залежить від:

Об’єму завдання

Формату видання в долях друкованого аркуша

Типу друкарської машини

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes