Методичні рекомендації по перевірці організаторської та технологічної діяльності теч, Детальна інформація

Методичні рекомендації по перевірці організаторської та технологічної діяльності теч
Тип документу: Шпаргалка
Сторінок: 37
Предмет: Військова справа
Автор: Olexiy Vlasov
Розмір: 51.5
Скачувань: 1591
Під час експлуатації перелік контрольних операцій може бути змінений, з метою удосконалення, на підставі аналізу нових несправностей, які виявляються при виконанні робіт на АТ, зміни технічного рівня та практичних навичок виконавців, виконання доробок по підвищенню надійності АТ.

Переліки контрольних операцій, а також зміни і доповнення, які мають бути до них внесені, відпрацьовуються під керівництвом старшого інженера (інженера) частини по спеціальності та затверджуються заступником командира частини по озброєнню. Приклад форми переліку контрольних операцій - додаток 5.

В переліку контрольних операцій вказується номер пункту регламенту, технологічної карти, зміст контрольної операції та її тривалість, вид регламентних (або інших робіт), а також контролюючі особи.

При визначенні контролюючих осіб потрібно враховувати важливість контрольної операції, вплив даного виду робіт на безпеку польотів. Старші техніки (техніки) повинні здійснювати контроль переважної більшості операцій, які входять в даний перелік, начальники груп (інженери) - частину з них, а заступник начальника ТЕЧ - ще меншу частину, але найбільш важливі операції (найбільш відповідальні), які впливають на безпеку польотів.

При здійсненні поопераційного контролю робіт на АТ потрібно проводити фотографування з"єднань і контровок тяг, качалок та інших вузлів систем управління літальних апаратів (ЛА) та їх силових установок після завершення монтажних та регулювальних робіт. Переліки місць (вузлів), які підлягають фотографуванню, відпрацьовуються по кожному типу АТ та затверджуються начальником озброєння авіаційного корпусу, ХІЛ ВПС, ДАНВЦ, 33ЦБП, а для частин безпосереднього підпорядкування - начальником управління експлуатації озброєння ВПС.

При визначенні контрольних операцій начальників (інженерів) груп регламенту і ремонту, повинен бути врахований перелік вузлів (агрегатів), що демонтується при виконанні регламентних та інших робіт, а при визначенні контрольних операцій заступника начальника ТЕЧ враховується перелік місць (вузлів), які підлягають фотоконтролю (ФК) і повинні контролюватись вищевказаними посадовими особами особисто. У графі контролюючі особи переліку контрольних операцій, поряд зі знаком "+" напроти контрольних операцій при цьому проставляється ФК. Це означає, що по даній контрольній операції проводиться фотоконтроль.

Після затвердження переліку контрольних операцій заступником командира частини по озброєнню визначені контрольні операції та контролери переносяться у технологічну документацію.

Внесення контрольних операцій у технологічну документацію.

Контрольні операції повинні бути внесені у технологічні карти виконання робіт.

У технологічних картах повинні бути підкреслені червоними лініями операції, що підлягають контролю, а у графі "Контроль" напроти операції, яка контролюється проставлені літери, що позначають посадових осіб, які здійснюють контроль: технік (Т), старший технік (СТ), інженер групи (ІГ), начальник групи (НГ), заступник начальника ТЕЧ (ЗНТ).

Якщо при виконанні робіт проводиться операція, що підлягає фотоконтролю, то напроти, у графі "Контроль" технологічної карти, крім посадових осіб, вказується фотоконтроль (ФК). Наприклад: ЗНТ. ФК

Форма типової технологічної карти приведена у додатку 6.

Відпрацювання карт поопераційного контролю згідно переліку контрольних операцій.

На підставі переліку контрольних операцій старші інженери відділів ІАЗ частин по спеціальності для посадових осіб, які визначені для здійснення поопераційного контролю, організовують відпрацювання карт поопераційного контролю.

Карти поопераційного контролю повинні бути на кожний вид регламентних та інших робіт. Форма карти поопераційного контролю приведена у додатку 7.

При виконанні фотоконтролю, у картах поопераційного контролю монтажно-демонтажних, регламентних та регулювальних робіт, вказують місця або вузли, які підлягають фотографуванню.

Допуск посадових осіб до проведення поопераційного контролю.

Допуск посадових осіб до проведення поопераційного контролю робіт на АТ відповідно до переліку контрольних операцій оформлюється наказом по частині. Для цього з даними посадовими особами старші інженери по спеціальності проводять тренування по відповідних картах поопераційного контролю та приймають заліки з складанням актів перевірки знань.

При необхідності (некомплект особового складу, хвороби, відпустки, відрядження) до проведення поопераційного контролю, як виключення, можна допускати кваліфікованих техніків (старших механіків) - прапорщиків після прийняття у них заліків і оформлення допуску до проведення поопераційного контролю, які допускаються наказом по частині до тимчасового виконання обов"язків.

Визначення потрібної кількості контролерів.

В кожній групі регламенту і ремонту, відповідно до фаху та чисельності у ній особового скдаду, можливо виділити від 2 до 5 контролюючих осіб. Якщо при розрахунку нормативне число контролюючих осіб виявиться більше, ніж можливо виділити з групи, неохідно переглянути контрольні операції з метою їх зменшення або, якщо це можливо, збільшити число контролюючих осіб. На контрольні операції повинні вказуватись норми часу, виходячи з яких визначається нормативне число контролерів.

6) Здійснення поопераційного контролю під час виконання регламентних та інших робіт на АТ в ТЕЧ.

Організує пооопераційний контроль у ТЕЧ начальник ТЕЧ. Основна увага повинна приділятися організації поопераційного контролю робіт, які виконуються безпосередньо на літаку (вертольоті).

Контролери зобов"язані:

- стежити за тим, щоб у виконавців була в наявності технологія (технологічні карти) робіт, які виконуються згідно з планом і щоб усі роботи виконувались у відповідності з технологічними картами;

- стежити за наявністю у виконавців необхідної КПА та інструмента і правильністю їх використання;

- надавати необхідну кваліфіковану допомогу виконавцям по питаннях, які виникають під час виконання робіт;

- здійснювати поопераційний контроль.

Старший технік (технік) групи регламенту і ремонту здійснює поопераційний контроль згідно переліку контрольних операцій по картах поопераційного контролю та знаходиться безпосередньо на робочих місцях виконавців на протязі всього часу виконання регламентних та інших робіт на АТ. Він відповідає за організацію робіт виконавцями, яких він контролює та дотримання мір безпеки при роботі на АТ.

Старший технік (технік) групи розписується у "Журналі начальника групи" у графі "Прізвище і підпис контролюючого роботи" за контроль виконання пунктів регламенту (технологічних карт), які він контролював згідно переліку контрольних операцій. Для чого дані пункти регламенту (технологічної карти) записуються окремим рядком в даному журналі у графі "Вид регламентних робіт" з поміткою "ПК"- дивись додаток 8.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes