Облік надходження товарів у роздрібній торгівлі, Детальна інформація

Облік надходження товарів у роздрібній торгівлі
Тип документу: Реферат
Сторінок: 17
Предмет: Документація
Автор:
Розмір: 38.3
Скачувань: 1123
Після оплати товарів, що надійшли від постачальника на умовах наступної оплати, в обліку мають бути зроблені записи:

Дт 68, субрахунок "З податку на додану вартість"

Кт 51 "Розрахунковий рахунок", 55, 90 і інших

Одночасно на суму податкового кредиту відображається в обліку сплата ПДВ постачальнику бухгалтерською проводкою:

Дт 60 і ін. - Кт 67-2 "З податкового кредиту" (п.9)

В результаті наведених вище записів у синтетичному і аналітичному обліку рахунок 67 "Податкові розрахунки", субрахунок 2 "3 податкового кредиту" закривається.

3. Вважаємо, що на платіжних дорученнях на передоплату товарів постачальникам необхідно вказувати, що здійснюється передоплата, в т.ч. сума ПДВ. При бухгалтерській обробці платіжних документів в бухгалтерії в бухгалтерській проводці треба виділити запис: Дт 68 - Кт 51. Сплата постачальнику ПДВ при передоплаті товарів повинна бути виділена в обліковому регістрі, що складається по кредиту рахунку 51 "Розрахунковий рахунок" та інших рахунків у банку. За підсумком цих записів за звітний місяць треба скласти додатковий запис на відображення в обліку нарахування або списання нарахованого податкового кредиту з ПДВ (п.п. 2, 9):

Дт 60 - Кт 67-2 "3 податкового кредиту"

Згідно зі змінами до Закону України "Про податок на додану вартість" (п. 1) до 1 січня 1999 р. за отриманими але неоплаченими товарами право на податковий кредит виникає у разі списання коштів з рахунку платника в рахунок оплати товарів. Після 1.01.99 р. право на податковий кредит згідно з Законом (ст. 7.4.1) складається із сум податків, сплачених або нарахованих платником податку в звітному періоді (Дт 68 - Кт 51, 55, 90 і ін. або Дт 68-Кт60, 76).

4. У зв’язку зі змінами в обліку податку на додану вартість торговельні підприємства роздрібної і оптової торгівлі, що обліковують товари за продажними цінами, на суму податку на додану вартість збільшують торговельну націнку. ПДВ і торговельна націнка разом взяті складають товарні надбавки, що обліковуються на рахунку 42 "Торговельна націнка". Товарні надбавки обліковуються на рахунку 42, субрахунок 1 "Товарні надбавки". Однак застосовувати рахунок 42-1 "Товарні надбавки" можна лише в тому разі, коли на підприємстві здійснюється лише один вид торговельної діяльності. На підприємствах, що здійснюють 2-3 види діяльності, необхідно тільки змінити назву субрахунків з торговельної націнки на торгові надбавки, залишивши попередню нумерацію субрахунків: 42-1, 42-2, 42-3.

Підприємства, що здійснюють оптово-збутову та роздрібну торговельну діяльність і бухгалтерський облік товарів ведуть за продажними цінами, на суму сплаченого ПДВ постачальникам та нарахованого при одержанні товарів на умовах наступної оплати їх постачальникам податку на додану вартість повинні збільшити вартість куплених товарів, а також віднести на збільшення їх вартості свою торговельну націнку на покриття витрат обігу і створення доходу торгівлі.

Одночасно із бухгалтерськими записами на відображення в обліку податкового кредиту (Дт 68 - Кт 51 і ін. та Дт 60 - Кт 67-2, п.п. 2, 3) або на суму нарахованого податкового кредиту з ПДВ за товарним документом постачальника, якщо передоплата товарів не здійснена, збільшують вартість товарів до продажної складанням бухгалтерської проводки:

Дт 41 "Товари" - Кт 42-1 "Товарні надбавки"

Такою ж бухгалтерською проводкою відображають в обліку суму нарахованої підприємством торговельної націнки ( п. 5 Інструкції).

На підприємствах, що мають 2-3 види діяльності, необхідно тільки змінити назву субрахунків з торговельної націнки на торгові надбавки, залишивши попередню нумерацію субрахунків: 42-1, 42-2, 42-3.

5. Враховуючи суттєве ускладнення бухгалтерського обліку надходження товарів у зв’язку з введенням податкових розрахунків з податку на додану вартість на рахунку 67 і включенням ПДВ до складу товарних надбавок, наводимо загальну схему відображення в обліку надходження товарів у роздрібну торгівлю і податкових розрахунків з податку на додану вартість (рис. 1).

Рисунок 1

ЗАГАЛЬНА С Х Е М А

бухгалтерського обліку надходження товарів у роздрібну торгівлю і податкових розрахунків з ПДВ

Облік надходження товарів













Облік податкового кредиту з ПДВ

51



68 ПДВ

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes