Зародження укранської мови, Детальна інформація

Зародження укранської мови
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Мова, Лінгвістика
Автор: basst basst@online.com.ua
Розмір: 33.3
Скачувань: 4831
У другій половині XVI ст. в Острозі утворився значний культурний осередок, який очолив князь Костянтин Острозький.

Тут видаються книжки й формується книжна українська мова, яку розвивали письменники XVII ст.

Але не всі освічені люди цього часу розуміли необхідність вживання народної мови як літературної. Хитання у виборі мови для писання творів — характерне для XV — XVI ст. явище. Так гетьман Ходкевич у 1568 р. писав у передмові до «Учительного євангелія», що він хотів перекласти цю книгу зрозумілою для народу мовою, але «мудрі люди» застерегли його, вказавши, що при перекладі «здавных пословиць на новые, помылка чиниться немалая».

Ось як про це писав Павло Житецький: «Мова ця звучала неоднаково в різних краях Литовської держави; це була то українська, то білоруська мова, а то й інша і собі поділялась на багато окремих говірок. Тим то й можна уявити собі, на які труднощі натрапив би письменник, якби він наважився говорити чистою народною мовою, заздалегідь не вивчивши народні наріччя, що в XVI віці неможливо було не тільки у нас, а й у Європі».

Отже, різноманітність українських говірок стримувала письменників у застосуванні народної мови як літературної. Тому вони й намагалися знайти ту книжну мову, яка була б зрозумілою для всіх. Проте часто їхній вибір зупинявся на латинській, польській, або, в кращому випадку, слов'янській.

Список використаної літератури

Галина Лозко. Українське народознавство. К.: “Зодіак-ЕКО”, 1995 р.

PAGE

PAGE 2

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes