Культура Китаю, Детальна інформація

Культура Китаю
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Культура
Автор: Clubnika
Розмір: 22.5
Скачувань: 4768
До найважливіших відкриттів Середньовіччя відносяться (X - XIII вст.) винаходу пороху і компаса.

Китайська культура дійсно дуже цікава і різноманітна. Вона дуже сильно відрізняється від нашої культури і найчастіше незрозуміла нам, але від цього її лише більше і більше хочеться вивчати.

Друкованих матеріалів про китайську культуру дуже багато і це, на мою думку, говорить про те, що самі китайці цінують і чтут свої історію і культуру.

Самій цікавій і привабливим у китайській культурі для мене завжди була медицина. Ми дуже мало знаємо про неї. Хоча навіть те, що знаємо уражає. Досягнення китайців у медицині воістину величезні. Ще з давніх часів проблема здоров'я тривожила цей народ. І хоча багато їхніх рецептів і відкриття загублені або забуті, що навіть залишилися відомі сучасникам багато в чому випереджають європейську медицину.

От, наприклад, результатом одного з останніх досягнень їхньої медицини стала клініка, у якій проходять лікування безнадійні хворі, що впали в кому або летаргічний сон. У результаті лікування з клініки самостійно вийшло вже кілька десятків колишніх хворих. Термін лікування від 2-х до 3-х місяців, і ще жодного випадку невдачі. Найважчий хворий - чоловік 40 років, що пролежав без свідомості більш 3-х років, на його пробудження знадобилося 2,5 місяці.

Притім лікування проводиться не сучасними засобами (медикаментозними, апаратними), а масажами, акупунктурою, травами й іншими засобами відомими лише китайським лікарям. По їхньому твердженню хвороби, що вони лікують не фізичні, а духовні і вони по-своєму досягають пробуждения свідомості хворого. А реабілітація фізична з їхньою допомогою проходить також у стислий термін.

Цікава мені, також, і китайська література. Особливо фольклорні поетичні добутки. У них криється народна мудрість Китаю, її історія занадто древня, щоб нею зневажати. Я вважаю, що в китайській літературі можу багато чого почерпнути і для себе.

От, наприклад (приблизно 175 р. до н.е.):

Повчання паную

Добре спрацьована цибуля, вправлена в ріг на кінцях,

Якщо відпустиш - кінці знову розійдуться легко!

З братами дружно живи, із всею по дружинах родней.

Краще ти зніми, про цар, не розходися далеко.

Будеш далекий від рідні, у ній не зачуєш оплот,

Стане чураться тебе власний твій же народ.

Ти наставляєш народ, ти зразок і закон -

Знай же: як ти надійшов, так само надійде і він.

Якщо і той і інший брати друг до друга добрі,

Великодушності в них вистачить з надлишком на усіх.

Якщо і той і іншої між собою недобрі,

Будуть один одному вони точно хвороба або гріх....

Наскільки просто й у теж час повчально. При читанні не виникає ніяких негативних емоцій, логіка проста (як говориться: «Усе геніальне - просто»), текст легко сприймається і тим самим як би підштовхує до проходження радам у ньому описаним.

Не менш цікава для мене китайська архітектура і будівництво. А саме Велика Китайська стіна. Вона уражає своєю монументальністю. Дані про її довжину дуже різні: пряма лінія між двома кінцевими крапками складає 2450 кілометрів, а стіна з усіма відгалуженнями і вигинами, повинне бути, дорівнює від 6000 до 6500 кілометрів!!! Її ширина 5,5 метра, що дозволяло марширувати поруч п'ятьом піхотинцям або скакати поруч п'ятьом кавалеристам.

Навіть у наш час будівля подібного спорудження зайняв би масу часу, зусиль і грошей і невідомо скільки продовжувалася б, а як тоді...

А сама ідея її будівлі... Стіна була задумана як зміцнення проти набігів войовничих кочівників-монголів з півночі, а також, цілком ймовірно, як доказ влади і величі імператора. Ну хіба наші попередники додумалися б до такого зміцнення!!?

По цьому мені і подобається культура й історія китайського народу. У ній стільки незрозумілого і цікавого...

Використана література:

“Хрестоматія по історії світової культури”, Г.СТ.Гриненко, Москва, 1998 р.

“Лекції з історії світової культури” Полікарпов СТ.С.

“Істория світової культури” у “Либідь”

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes