Трудова дисципліна та її похідні, Детальна інформація

Трудова дисципліна та її похідні
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Правознавство
Автор:
Розмір: 8.4
Скачувань: 2722
Працівникам, які успішно й сумлінно виконують свої трудові обов’язки, надаються в першу чергу переваги та пільги в галузі соціально-культурного і житлово-побутового обслуговування (путівки до санаторіїв та будинків відпочинку, поліпшення житлових умов, тощо).

Таким працівникам надається також перевага при просуванні по роботі, що передбачено ст. 145 КЗпП.

4. Стосовно окремих працівників, які допустили порушення трудової дисципліни, можуть застосовуватися і заходи правового впливу. За скоєння дисциплінарного проступку наступає дисциплінарна відповідальність, під якою розуміється обов’язок працівника відповісти перед власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом за скоєний ним дисциплінарний проступок та нанести ті заходи стягнення, які вказані у дисциплінарних санкціях трудового права.

Дисциплінарний проступок, будучи підставою дисциплінарної відповідальності, є протиправним порушенням трудових обов’язків працівниками, за скоєння якого можуть бути застосовані заходи дисциплінарного або громадського впливу.

Суб’єктом дисциплінарного проступку може бути тільки громадським, який перебуває у трудових правовідносинах з підприємством, установою, організацією.

Об’єктом дисциплінарного проступку є внутрішній трудовий розпорядок, точніше, ті суспільні відносини, які складаються у процесі його здійснення та охороняються органами трудового права.

До об’єктивної сторони відносять шкідливі наслідки, а також причинний зв’язок між ними і дією (бездіяльністю) правопорушення. Суб’єктивну сторону дисциплінарного проступку характеризує – вина.

Це все щодо складу дисциплінарного правопорушення.

U

U

\x0300\x0324\x260A\x0B00\x0246\x1200\x6864\x0101\x6100\x0324\x1900ягнення:

Попередження;

Догана;

Сувора догана;

Звільнення.

Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

Дисциплінарні стягнення застосовуються органом, якому надано право прийняття на роботу (обрання, затвердження і призначення на посаду) даного працівника.

На працівників, які несуть дисциплінарну відповідальність за статутами, положеннями та іншими актами законодавства про дисципліну, дисциплінарні стягнення можуть накладатися також органами, вищестоящими щодо органів, які згадувалися вище.

Працівники, які звільнені тільки за рішенням органу, який їх обрав і лише з підстав передбачених законодавством.

Слід мати на увазі, що не належать до заходів дисциплінарного стягнення відсторонення працівника від роботи, депреміювання, зниження зниження кваліфікаційного наряду робітникові на один розряд за грубе порушення технічної дисципліни та інші серйозні порушення трудової дисципліни існують додаткові заходи впливу на порушників позбавлення безкоштовної путівки, перенесення черги на житло, тощо.

Дисциплінарне стягнення накладається не пізніше одного місця з дня виявлення проступку, на рахунок часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у відпустці. До застосування стягнення керівник повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмове пояснення, розібратися в причинах його проступку.

Власний або уповноважений ним орган має право замість накладання дисциплінарного стягнення передати питання про порушення трудової дисципліни на розгляд трудового колективу або його органу.

Саме до порушення трудової дисципліни відносять:

відсутність працівника без поважних причин на робочому місці в межах 3-х годин на протязі робочого дня;

не виконання працівником без поважних причин своїх трудових зобов’язань у зв’язку із зміненням в установленому порядку норми праці;

відказ або відхилення без поважних причин від медичного обстеження працівників, а також відказ або ухилення від проходження в робочий час спеціального обучення і здачі екзаменів по техніці безпеки і правилам експлуатації, якщо це являється обов’язковою умовою допуску до роботи;

судова практика відносить до порушення трудової дисципліни також відказ працівника без поважних причин заключити договір про повну матеріальну відповідальність;

та інші умови передбачені законодавством;

5. Таким чином роблять висновок, що трудова дисципліна являє собою внутрішній трудовий розпорядок, який регулюють правові норми і встановлюють трудові обов’язки працівників і власника. Вона забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної роботи на підприємствах. За правомірне виконання, тобто отримання трудової дисципліни застосовуються заходи заохочення, за її порушення – дисциплінарні стягнення, що злагоджує і змушує працівника до виконання більш продуктивної ефективної праці при виконанні своїх обов’язків.

Задача 1

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes