Екологічне виховання молодших школярів, Детальна інформація

Екологічне виховання молодших школярів
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Педагогіка
Автор: pkvanya@ukr.net
Розмір: 14.6
Скачувань: 5445
спостереження за сезонними змінами у природі

застосування опорних схем

варіативні завдання

3. Проблемного викладу пояснення

спостереження

бесіда

4. Частково-пошукові загадки

ребуси

кросворди

вікторини

цікаві вправи

фенологічні оповідання

застосування опорних схем

5. Дослідницькі спостереження за сезонними змінами у природі

перевірка народних прикмет про взаємозв’язки в природі шляхом спостереження

проблемні завдання





Ці методи екологічного виховання засобами народних традицій виконують наступні завдання:

допомагають учням оволодіти елементарними екологічними знаннями;

дохідливо пояснюють взаємозв’язки компонентів системи “людина – суспільство – природа”;

дають можливість свідомого розуміння дітьми естетичної цінності природи;

дають можливість досить легко і усвідомлено використовувати знання про народні традиції у власному спілкуванні з природою.

Розрізнення окремих методів екологічного виховання засобами народних традицій має важливе значення для розуміння і організації різноманітних видів діяльності учнів. Проте це не значить, що в реальному навчальному процесі ці методи необхідно відокремлювати один від одного. Навпаки, щоб досягнути потрібних результатів, їх доцільно реалізовувати в поєднанні один з одним.

2.2. Ігри як засіб екологічного виховання.

Екологічне виховання молодших школярів має неодмінно поєднуватись з екологічною освітою. А це поєднання з успіхом можна здійснювати в ігровій формі навчання. Гратися люблять, як відомо усі діти і, включаючи в урок ігрові моменти, можна зацікавити навіть найпасивніших учнів.

Для розвитку творчих здібностей школярів та становлення екологічної культури учнів особливе місце займає саме ігрова діяльність. Вона формує досвід прийняття екологічно правильних рішень, засвоєння моральних норм і правил поведінки в природі, сприяє створенню зв’язку між навчанням і застосуванням знань на практиці.

Педагогічно правильно організована ігрова діяльність формує досвід, дає змогу досягти повного його самовираження, активності і свободи дій, що розумно поєднуються з вимогами взаємоповаги, пізнання навколишнього середовища, відчуття краси природи та її гармонії, з розвитком почуттів любові й турботливого ставлення до її об’єктів.

Найповніше потребам розвитку творчих здібностей дітей молодшого шкільного віку відповідають пізнавальні ігри. Головна їх особливість полягає в тому, що дидактичні завдання приховані. Граючись, дитина не думає вчитись, навчання тут відбувається само по собі. Захоплюють дітей ігри з малюнками, загадками про рослини і тварин, ігри-вікторини (на зразок: „Що в лісі росте?”, „Хто в лісі живе?”, „Лісові орієнтири” тощо), аукціони знань на задану нескладну тему і т.д.

Розв’язанню питань екологічного виховання найбільшою мірою сприяють творчі сюжетно-рольові ігри. Встановлено, що пізнавально-виховний ефект гри досягається при дотриманні методики, де організація, розподіл ролей і підготовка до гри зберігають її неповторну чарівність, дитячу безпосередність, а також забезпечують оволодіння знаннями про об’єкти гри, наближення її до реальної ситуації. Ігри в лісових жителів, мандрівників дають можливість кожній дитині постати перед власним вибором взірця поведінки, найближчого до її інтересів, почуттів, переконань.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes