Близнюковий метод, Детальна інформація

Близнюковий метод
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Анатомія
Автор:
Розмір: 23.4
Скачувань: 3195
що формується в результаті ефекту близнюків і може зробити істотний вплив на розвиток близнят. Перш за все вони виділяють себе з навколишнього світу, як пару, і вже тільки потом- як окремих людей.



Телепатичний зв'язок між однояйцевими близнятами можлива, і може бути дуже сильною. Розум близнят весь час зв'язаний невидимими, але дуже міцними нитками, їх організми майже ідентичні.





Вже сама назва "близнята" говорить про виняткову близькість цих людей в усіх відношеннях. Вони розвиваються абсолютно синхронно. Навіть зуби у них випадають практично в один і той же день. Майже одночасно захворюють вони і однаковими хворобами. Все говорить про те, що існує якась єдина для близнят програма. Але чи тільки в генах вона?  Дуже сумнівно. Генетичний механізм збігів, подібних тим, про які ми розказали, знайти поки не вдалося. Заважають цій стрункій гіпотезі і факти ще більш таємного зв'язку між близнятами. Наприклад, народжує одну з сестер-близнят — 26-річна Лотта, а її сестра — балерина, нічого не знаючи про це, відчуває найсильніші "родові потуги". Хоча і не вагітна. Спектакль трохи не зірваний: ледве закінчивши свою партію, Рената від болю в животі втрачає свідомість. Коли все з'ясувалося, нічого дивного, на відміну від здивованих колег, вона в цьому не побачила: сестри ще з дитинства відчували не тільки біль, але і нюанси душевного стану один одного навіть на

великій відстані.  Добре, що добре кінчається. Але, на жаль, так далеко не завжди. Цех швейної фабрики невеликого провінційного міста. Прямо за раскроечным столом померла сорокавосьмилітня жінка на ім'я Віра. Останнє, що від неї почули подруги, були

дивні слова: "Як жахливо... я падаю... ми зараз розіб'ємося..." Все яснішало через декілька днів: саме у цей момент далеко-далеко від цього позаштатного містечка, втративши управління, падав на землю літак. Разом з іншими пасажирами "Яка" в катастрофі

загинула сестра-близнюк Віри — Ганна... Аналогічний випадок описували газети і на початку століття. Один з братів-близнят годину в годину, хвилина в хвилину відчув смерть брата, що знаходився в морі, і несподівано для оточуючих теж помер...

Можна припустити, що існує так звана дистантное взаємодія — інформаційний зв'язок, на будь-якій відстані підтримувана між організмами близнят. Але яка природа цього зв'язку? Ще один доволі фантастичний випадок – широко відома исторія про американських близнюках, що були усиновлені різними сім’ями. У братів виявились різні призвіща, вони не знали про існування один одного. Випадково вони були названі одним і тим же ім’ям - Джайлі. Кожен був одружений двічі, причому першу жінку у обох звали Лінда, другу – Бетті. професія у близнюків була одна і та ж. Сини обох були названі одним і тим же ім’ям. Навіть у собак були однакові клички. На перший погляд це схоже на видумку, але насправді більш вражаюча закономірність: часто близнюки проявляються в житті, як одна людина.

В світі могло б з’явитися втричі більше близнюків, як би один з них не зникав... в іншому. Цей феномен пояснює так звану „чоловічу вагітність”.

"Зникаючий" (исчезающий) -  близнюк

В 50% випадків двоплідні вагітності один з плодів загубиться головним чином в першому триместрі - це так званий синдром "зникнення близнюка". Гіпотези для їх пояснення висуваються різні. Наприклад, ряд учених вважає, що програма життя близнят закладається ще в материнському чреві. Ось вона-то, закодована в генах, і визначає майбутні особливості людини: риси вдачі, здатності, пристрасті (наприклад, до певних кольорів, імен), схильність до хвороб. Обгрунтовують свою версію вони так званим "синдромом зникаючого близнюка". Річ у тому, що, як недавно встановлено за допомогою ультразвукової апаратури, після зачаття в чреві матері утворюється, як правило, не один, а двох (а іноді і більше) ембріонів-близнюків. Правда, в більшості випадків до п'ятого місяця вагітності залишається все-таки один. Другий — зникає. Але іноді на світ все-таки з'являються двійнята. І якщо це однояєчні близнята

(з однаковими ДНК), то в майбутньому їх організми чекають фактично ідентичних програм розвитку.

Часто один з близнюків має перевагу над іншим. Наявність в близнюків загальної системи кровообігу таїть в собі велику небезпеку в період внутриутробного розвитку малюків. можливий і такий випадок, коли серце одного було більш сильним, ніж у другого, і він постійно перекачував його кров.

Але, мабуть, самим неймовірним являється те, що близнюки можуть розвиватися один в одному. Так, в середині століття в Італії був описаний випадок, коли новонароджена дівчинка відразу після появи на світ народила сама. Близько 20 років назад з Китаю прийшло повідомлення, що в животі у одного хлопчика була виявлена пухлина, яка постійно збільшувалась. Коли йому в 18-річному віці зробили операцію, то виявили мертву дитину. Важив той близько 3 кг, а довжина волосся досягала 3 метрів. Як тут не згадати мудрість великого Вольтера: „Найважче в нашому житті благополучно з’явитися на світ і бути здоровими.”

Сіамські близнюки

Народження так званих сіамських близнюків завжди викликало здивування. Їх незвичне і чудне існування повне людського трагізму і для них самих, и для їх батьків.

Сіамські близнята є результатом невдалого розподілу яйцеклітини. Залежно від того, на якій стадії яйцеклітина, "роздумувала" ділитися пополам, виходять різні види з'єднань.

З точки зору медицини відносяться до випадків „подвійного потворства”. Вони відбуваються з одною заплідненою яйцеклітиною (зиготи), тобто являються однояйцевими близнятами, звідси, завжди одностатеві і дуже схожі друг на друга. Аномальний розвиток утворення близнюків пояснюється пізнім процесом розщеплення зиготи - тільки між 13-м і 15-м днем після запліднення. Це критичний строк здатності зародка до ділення на два ізольованих індивіда. Розщеплення зародка пізніше 15-го дня приводить до паразитарним утворенням, які повністю залежать від нормального розвиненого організму. Таке утворення може знаходитись як ззовні організму-носія, так і всередині у вигляді пухлини Рудиментарне тіло паразита може мати кінцівки і самі різноманітні тканини, розмір їх, іноді, може бути значним. На щастя, подібні випадки відбуваються вкрай рідко. крім того, більшість зрозшихся близнюків не мають ніяких шансів на виживання.

Сіамські близнята народжуються з вірогідністю один на 100 тисяч і є кожним двохсотим випадком народження близнят, причому дівчаток народжується в три рази більше, ніж хлопчиків.

Дволикий Янус?

Перша згадка про сіамських близнюків відноситься до Вірменії 945 роки, а перша операція по їх розділенню була проведена в 1689 році німецьким хірургом Кенігом. Деякі історики вважають, що образи римського бога Януса, який мав двох осіб, або

міфологічного героя Кентавра, могли бути цілком навіяний легендами про сіамські близнята. В музеї Мюттер у Філадельфії зберігається одне з перших документальних свідоцтв, Біддендськіх дів, що описують. Сестри Мері і Еліза, сполучені в області

стегон, народилися в 1100 році в Бідденде, графство Кент. На 34-у році життя одна з сестер вмирає, другий пропонують зробити термінову операцію, але та відмовляється із словами: "Ми прийшли в цей світ разом, ми його разом і покинемо".

Вона пішла за своєю сестрою декількома годинами пізніше. Ця історія зберегла свої подробиці завдяки місцевій церкві, яка, отримавши після смерті сестер 20 акрів землі, дотепер кожну Паску роздає прихожанам печива із зображенням Мері і Елізи.

Чому вони „сіамські”?

Сіамськими близнят сталі називати набагато пізніше. Коли Сіамі (нині Таїланд) в 1911 році народилися близнята Енг і Чанг, які були сполучені один з одним в області грудної клітки, релігійні служителі оголосили їх передвісниками кінця світу, а король Сіаму підписав їм смертний вирок, який був буквально чудом відмінений пізніше. Їх мати навідріз відмовилася від спроб розділити братів, боячись, що це може привести до загибелі одного з них. Енг і Чанг обидва мали смію, одружившись на сестрах. Коли в старості один з них помер, другому запропонували зробити операцію і відділити померлого. Але другий брат відмовився і помер через декілька днів, від отруєння трупним ядом, так як у них було загальний кровообіг. Такого ж типу зрощення є в відомих близнюків Маши і Даши, для яких одна з фірм Німеччини зробила унікальну коляску з електронним управлінням. В віці 53 років (14 квітня 2000 р.) вони померли.

Теперішні сіамські близнюки.

Унікальні сіамські близнюки-дівчатка народилися (23.06 2003р.) в аргентинському місті Сан-Хуан: у них спільне серце, спільні легені й геніталії, але дві голови, два шлунки і хребти. При цьому разом із близнюками на світ з’явилася цілком здорова дівчинка. Медики вважають, що цього випадку не було аналогів у світовій практиці.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes