Взуття, Детальна інформація

Взуття
Тип документу: Курсова
Сторінок: 38
Предмет: Технології
Автор:
Розмір: 250.2
Скачувань: 2002






4



Зм Лист N докум. Підпис Дата



У цьому змісті ноги в цілому відіграють особливу роль в організації пластичного руху форми. Якщо взуття контрастне по тоні кольору, то вона порушує пластичність костюма, створює стрибкоподібний ритм, найбільш характерний для спортивного або молодіжного стилю.

Фактура виразна. Вона виступає як одне з основних джерел дотикальної інформації. Вона може створювати враження холодного й теплого, важкого і легкого. К. Маркс писав, що кожен матеріал має свій емоційний тембр, свій асоціативний "ореол".

Кожний із природних матеріалів має свою чудову фактуру навіть при обмеженій колірній шкалі: вугіллю властиве матова бархатистість, вовни - м'якість, бавовні - матовість, шовку - вишуканий блиск, шкірі - пластична м'якість.

Сучасні естетичні смаки вимагають логічного й раціонального рішення, функціональної виразності фактури й простоти.

Якщо художник хоче передати загальний стан природи у формах одягу н взуття, призначених для даного сезону, то він насамперед виявляє психологічні композиційні ознаки одягу й взуття цього сезону:

зима - форма костюма й взуття масивного, замкнута, кольору насичені;

весна - полегшений силует, кольори трохи ненатуральні, хоча й м'які, світлі;

літо - форми костюма чіткіше, колір яскравіше;

осінь - фактура матеріалу й конструктивність виступають на перший план. Кольори насичені, хоча гама досить одноманітна й спокійна. З'являється чорний колір.

Матеріал взуття в різні сезони різний:

навесні - гладкі, блискучі, світлі шкіри;

улітку - шевро, шеврет з дерев'яними прикрасами (тканини переважно лляні й бавовняні);

восени - замшеві, ворсові, матові шкіри;

узимку - матові, блискучі шкіри насичених квітів.

Якщо виріб має мало виражені фактуру й колір, то його форма виглядає неорганізованої, невиразної. У промислових виробах особливе значення мають контрасти.

Фактура поверхні - самостійний й активний елемент форми, що робить не менш значний вплив на пропорційні відносини форми, чим розмір і колір її. При виборі матеріалу для проектованого взуття художник-конструктор повинен ураховувати його масу.

По фактурі матеріали можна підрозділити на природні й похідні.

Матеріали природної фактури не мають певної ритмічної схеми, але пластично виразні, наприклад кора дерева, камінь, шкіра, мінерали.

Матеріали похідної фактури виходять після обробки, наприклад тканини, неткані вироби, пластичні маси.

Розрізняють ручний і механічний способи створення фактури. До першого ставляться вишивка, аплікація, в'язання, плетиво. Ці види тепер можуть бути здійсненні й в умовах напівручного виробництва. До другого - створення ткацьких переплетень, хімічна обробка матеріалів, тиснення.

Всі фактури повинні бути ритмічно організовані, тобто повинні мати орнаментальну закономірність.

Тиснення - один з найпоширеніших способів оформлення поверхні шкіри.

Підпис та дата

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes