А вони невмирущі, як фенікси, Детальна інформація

А вони невмирущі, як фенікси
Тип документу: Реферат
Сторінок: 54
Предмет: Культура
Автор:
Розмір: 1375.5
Скачувань: 2418
10. Дівчинка з криївки …………………………………. 36

11. "Мой паровоз, в Сібірє астановка"……. 41

12. Дитинство ……………………………………………..……. 44

13. Словник ………………………………………………………. 52

14. Життєпис ...................................................................................54

Передмова

Збірка п. Ольги Юрчишин "А вони невмирущі, як фенікси" - це "Душі Героїв, знищених катами, з небесних висот витають над нами". Це мемуарні факти розсекречення операцій чекістів, що чинять диверсії під марку борців УПА, це факти, як здійснювалась пропаганда серед населення, щоб всилити зневіру у перемогу визвольної боротьби проти комуно-фашистського терору. Висвітлено грані тих, кому судилось вижити в репресіях, перемогти в боях, а публіцистичні роздуми закликають до почуття людяності - поваги в ставленні до загиблих борців за волю.

Заклик до нащадків: засвідчити і затаврувати судом криваві дії комуно-більшовицьких злочинів.

Репрезентація опису про подвиги героїв визвольної боротьби ОУН-УПА, про події на засланні, в гулагах, на Соловках, широка багатогранна і рельєфна. Та автор мав на меті і зумів показаати той народ, який у всіх конфліктах і конфронтаціях був оберегом Центру - Проводу; ні на мить не вагався, а діяв безстрашно і упереджено. Ця тема також має бути заслужено популярною серед підростаючого покоління поряд із основною місією визвольної боротьби ОУН-УПА і набути належного розголосу.

Незважаючи на вікові особливості автора, у відповідності до відліку часу нового, спалах творчої наснаги, зафіксований в пам’яті життєвих перипетій, в стилі мемуарному - вилився у певній послідовності: від історичних подій сучасності - до років минулих, часу "Дитинства". Щоб і юний читач звернув увагу: як починається прозріння, формується світогляд, світосприймання, на скільки є важливим для нашої незалежної України виховання в християнській вірі і це переконливо доведено через всі твори від першого до останнього.

Дуже вдало закомпоновано початок збірки. Це посвята скульптурного зображення Матері Божої Діви Марії на колишній території Коломийської тюрми. За словами авторки - "катівнями стогнала". На фоні сивочолих ветеранів, що повернулись з війни і заслання, "як символ свободи", були і ті, хто сидів у цій тюрмі і бачив скляні очі тюремних надзирателів. В лаконічній формі подана загальна характеристика теперішнього буття, молитовне горіння душевного прагнення покращити долю сучасної незалежної України.

Правдиво і емоційно змальовано картину життя села в післявоєнний період "Про моє село". Тільки очевидець може так детально показати час облав, час маскування під повстанців, щоб виявити учасників опору, їх організацію і плани боротьби з ворожою в той час Росією. Правдиво зображено знущання облавників над нашими людьми. Різниці не було в знущанні ні для дорослих, ні для дітей. Дика азіатська сваволя - і нічого святого.

Символічний образ смереки - краси природи, і вірне служіння загальній справі, а в Шепарівському лісі - про тисячі розстріляних фашистами.

Читач із захопленням познайомиться із спогадами п.Олі Юрчишин. ЇЇ творіння, наче дороговказ, в теперішній боротьбі за утвердження незалежності нашої багатостраждальної України, що гармонійно пов’язується лейтмотивом "Бог і Україна".

Михайло Мендзат, педагог, член Фонду художників України, політв'язень Івдільських і Мордовських лагерів, проживає в с.Корнич, Коломийського р-ну.

Примітка: Читачу, якщо в творах знайдуться незрозумілі слова, пояснення слів подаються на стор.52-53

Хай святиться ім’я твоєєе

Пройшли роки,

дощами змилися сліди

Борців за волю України,

та душі Героїв,

знищених катами,

з небесних висот

витають над нами.

Пунктів пересильного,

призивного уже давно нема,

а там, де фабрика гардинна,

катівнями стогнала,

по-сатанинському обладнана, тюрма.

Сьогодні на святі урочистім

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes