Творчість Марини Цвєтаєвої, Детальна інформація

Творчість Марини Цвєтаєвої
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Література
Автор: Олексій
Розмір: 18.7
Скачувань: 1177
Отказываюся - быть

В Бедламе - нелюдей

Отказываюсь - жить

С волками площадей.

Hа цій ноті останнього розпачу оборалось творчість Цвєтаєвої. Далі залишилося просто людське існування. І того - в обріз.

У 1939 році Цвєтаєва відновлює своє радянське гаржданство і повертається на батьківщину. Важко їй далися ці сімнадцять років на чужині. Вона мріяла повернутися в Росію "бажаним і жданним гостем". Hо так не вийшло. Особисті її обставини склалися погано: чоловік і дочка піддавалися необґрунтованим репресіям. Цвєтаєва оселилася в Москві, готувала збірник віршів. Hо отут гримнула війна. Мінливості евакуації закидали Цветаеву спочатку в Чистополь, а потім у Єлабугу. Отут-те її і наздогнало самітність, про яке вона з таким глибоким почуттям сказала у своїх віршах. Змучена, що утратила віру, 31 серпня 1941 року Марина Іванівна Цвєтаєва покінчило життя самогубством. Могила її загубилася. Довго довелося очікувати і виконання її юнацького пророцтва, що її віршам "як дорогоцінним винам настане своя черга".

Марину Цветаеву - поета не поплутаєш ні з ким іншим. Її вірші можна безпомилково довідатися - по особливому розспіві, неповоротним ритмам, незагальною інтонацією. З юнацького років уже початку позначатися особлива цветаевская хватка в звертанні зі стихотвореним словом, прагнення до афористичної чіткості і завершенности. Підкуповувала також конкретність цієї домашньої лірики.

При всій своїй романтичності юна Цвєтаєва не піддалася спокусам того безжиттєвого, мнимого багатозначного декаденського жанру. Марина Цвєтаєва хотіла бути різноманітною, вона шукала в поезії різні шляхи.

Марина Цвєтаєва - великий поет, і внесок її в культуру російського вірша ХХ століття значний. Спадщина Марини Цвєтаєвої велика і важко оглядна. Серед створеного Цвєтаєвої, крім лірики - сімнадцять поем, вісім віршованих драм, автобіографічна, мемуарна, історико-літературна і філолофсько-критична проза.

Її не впишеш у рамки літературної течії, границі історичного відрізка. Вона надзвичайно своєрідна, трудноохопна і завжди стоїть окремо.

Одним близька її рання лірика, іншим - ліричні поеми; хтось надає перевагу поемам - казкам з їх могутнім фальклорним розливом; деякі стануть шанувальниками перейнятих сучасних звучанням трагедій на античні сюжети; комусь виявиться ближче філософська лірика 20-х років, інші дадуть перевагу пpозі чи литеpатуpним письменам, які вібрали в себе неповтоpимість художнього світосприйняття Цвєтаєвої. Однак все нею написане об'єднано пронизуючою кожне слово могутньою силою духу.

PAGE

PAGE 6

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes