Лізинг як метод інвестування основних фондів, Детальна інформація

Лізинг як метод інвестування основних фондів
Тип документу: Реферат
Сторінок: 16
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 42.9
Скачувань: 6599
\x25CF чистий лізинг,коли додаткові видатки з обслуговування орендо-ваного майна покладаються на орендаря;

\x25CF повний лізинг,при якому орендар бере на себе всі видатки з технічного обслуговування зданого в оренду обладнання.

Розвиток лізингових стосунків може здійснюватися шляхом здачі в оренду цілих промислових підприємств,що викликає застосування ро-здільного лізингу.Він характеризується широкомаштабністю та наяв-ності більшої кількості фінансово-кредитних відносин при виконанні угод.

Роздільний лізинг –це ускладнений варіант фінансового лізингу,який передбачає участь в угоді кількох компаній та фінансових установ.Роздільний лізинг використовується в тому випадку,коли лізингодавець фінансує лише частину технічних засобів,а інша части-на сплачується позиками інших учасників.Власником цього комплексу технічних засобів залишається лізингодавець,за яким зберігається право отримання податкових пільг по лізингу.

Оперативний лізинг –характеризується тим,що лізингоодержувач по своєму заказу отримує в платне користування від лізингодавача об(є-кту лізингу на строк неменш строка,в період якого амортизується 90% вартості об(єкту лізингу,визначеной в день заключення договору.По закінченні договірного строку ,договір може бути продовжен або об(єкт лізингу може бути повернутий лізингодавачу,або передан повторно в користування іншому лізингоотримувачу по самостійному договору лізингу.

Оперативний лізинг має такі особливості :

\x25CF орендодавець не розраховує покрити всі свої витрати за рахунок надходжень від одного лізингоотримувача;

\x25CF строки оренди не охоплюють повного фізичного зносу майна;

\x25CF ризик збитків від псування або втрати майна лежить головним чи-ном на лізингодавачі;

\x25CF по закінченні встановленого строку майно повертається лізингода-вачу.

Обернений лізинг –розлядається як договір лізингу,передбачаючий придбання лізингодавачем майна у власника і подальшу передачу цього майна в лізинг.В цій операції лізинго-підприємницька діяльність обхватує дві групи рознорідних відносин:

\x25CFкуплі-продажу майна;

\x25CFпередачі цього майна у користування;

Лізингодавач купляє майно у його власника,а потім передає йому майно в лізинг.Якщо не було б договору лізингу,то суб(єкти названих відносин повинні були б заключати два самостійних договорів: куплі-продажу і оренди.Однак,в цьому нема необхідності,так як договір лі-зингу охватує разнородні відносиниі в змішаному договорі вирішують-ся всі основні питання.З цього приводу обернений лізинг потрібно розглядати як самостійний вид (а не форму) лізингу.Оперативний лі-зинг розподіляється на рентинг і хайринг.Рентинг –це короткострокова оренда майна від одного дня до одного року.Хайринг –середньостро-кова оренда майна від 1-3 років.

Говорячи про лізинг треба вияснити що таке об(єкти і суб(єкти лізингу. Згідно з ст.№2 закону об(єктами лізингу може бути будь-яке рухоме майно яке відноситься до основних засобів,у тому числі продук-ція,вироблена державними підприємствами (машини, обладнання), яким дозволено до вільного обертання на ринку і в відношенні якого нема обмежень о передачі його в лізинг.

Суб(єкти лізингу –це лізингоодежувач,продавець власного майна (ст.№3 закону).

1.3. Лізинговий договір.

Під час здійснення лізингової угоди можна виділити 3 стадії її проведення.По першій здійснюється підготовча робота,яка передує укладанню низки юридичних договорів:оформлення заявки майбутн-ього лізингоотримувача,готуються висновки про кредитоспроможність клієнта і розраховується ефективність лізингового проекту.

На другїй проводиться юридичне закріплення лізингової угоди.

Оформлюються такі документи : договір про куплю-продаж об(єкту лізингу,акт про приймання об(єкту лізингу в експлуатацію,договори на технічне обслуговування майна ,що передається у лізинг,договір стра-хування об(єкту лізингу.

Третя стадія –це період використання об(єкту лізингу.Проводяться операції в обліку та звітності :виплата платежів,оформлюються доку-менти про подальшу долю об(єкту.

Для збільшення гарантії повернення вартості об(єкту лізингу, а також комесійних ,доцільно укладати тристоронній договір: лізинго-давач,лізингоодержувач,страховик.

Стаття №21 закону ((Про лізинг(( регламентує проведення реєс-трації лізингових операцій.Це робиться для того,щоб операції прово-дилися в рамках правового поля,держава контролює правомірність проведення договірів лізингу і вживає заходів щодо усунення неправо-мірних операцій і наказує в рамках чинного законодавства.

Умови договору визначені ст.№7, тобто:

\x25CFсторони;

\x25CFоб(єкт лізингу;

\x25CFумови і строки поставки об(єкту лізингу;

\x25CFстрок заключення договору;

\x25CFрозмір,склад і строки сплати лізингових платежів;

\x25CFумови переоцінки вартості обієкту;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes