Алкоголізм і наслідки, Детальна інформація

Алкоголізм і наслідки
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 14
Скачувань: 2820
Поруч із цими хворобами, у алкоголіків може бути ще й патологія головного і спинного мозку. Це супроводжується головними болями, головокружінням, пониженням розумової і фізичної активності, розладами пам’яті, сну.

При систематичному вживанні спиртного відбуваються зміни в дихальній і інших системах організму. Розлади статевої системи у жінок і чоловіків під дією алкоголю обумовлені негативним впливом на нервову систему людини.

3.Алкоголізм впливає на м’язеву і розумову діяльність людини. Нервова система виконує в організмі роль керівника, “віддає накази” до роботи, задає її режим і темп, забезпечує виконання рухів, керує діяльністю м’язів, Всі ці функції під дією алкоголю порушуються. Дослідження показали, що алкоголь понижує працездатність на 16-17%, при чому втома наступає значно швидше. Особливо різко понижується працездатність у осіб, професійна діяльність яких вимагає особливої уваги, мислення. Хоча в результаті збудження. Притуплення почуття втоми, зниження самоконтролю у п’яної людини створюється відчуття повноти сил.

Зниження працездатності під впливом алкоголю пов’язане з порушенням основних процесів центральної нервової системи. Працездатність понижується навіть після одноразового вживання 100г спиртного. Чим складніша праця, тим менша доза алкоголю порушує і гальмує її і часто є причиною виробничих травм. Винуватці нещасних випадків на виробництві часто знаходилися в стані легкого сп’яніння, незамінного для оточуючих. Проте, координація рухів та реакція організму у них порушена.

Навіть невеликі дози спиртного призводять до порушення орієнтації, сповільненої реакції і пониженню уваги водія. Багато численні досліди вчених доказують, що спиртні напої негативно відбиваються на силі, точності, швидкості виконання тих чи інших рухів. Якщо порівняли результати стрільби із гвинтівки до і після вживання алкоголю, то до вживання алкоголю в фігури в цілило 86% куль, а після вживання стрільцями алкоголю, в фігури вціліло 20% куль.

П’янство руйнує виробничий процес.

Алкоголіки халатно відносять до роботи, часто прогулюють, псують обладнання і сировину, вони часто міняють місце роботи, а більшість взагалі не працюють, а живуть за рахунок близьких людей і повністю деградують в соціальному відношенні. Серед п’яниць немає таких, щоби прагнули до самоосвіти, а навпаки залишають навчання.

Негативно відбивається алкоголь на працездатності людей розумової праці. Руйнується інтелект, втрачається активність, ініціатива, праця не приносить задоволення, наступає постійна втома. Таким чином алкоголізм спричинює фізичну і психічну деградацію особи.

4.Алкголь – це зло, що негативно діє як на суспільство в цілому, на розвиток економіки, культури, так і на кожну людину зокрема. Вживання алкоголю ще нікого не зробило здоровим. В організмі немає ні одного органу, на який би алкоголь діяв позитивно. В древній Спарті, щоби створити відразу до вживання алкоголю, молодим патриціям показували спеціально споєного раба. Огидний стан цього п’яного діяв як профілактичний засіб.

Ще в древні часи люди спостерігали, що у п’яниць діти народжуються із психічними та фізичними дефектами. Древньогрецький лікар Гіппократ вважав, що причиною таких захворювань, як ідіотизм і епілепсія, є вживання вина в день зачаття. В багатьох країнах в давнину забороняли під страхом важкої кари вживати міцні напої молодятам в день весілля. Римляни писали на стінах алкоголіків слова Плутарха: “П’яниці породжують п’яниць”. Серед населення побутує думка, що діти не хворіють алкоголізмом. Цією хворобою можуть хворіти діти грудного віку, якщо їх виносила і годує мати – алкоголічка. За статистичними даними ускладнена вагітність протікає у 28% жінок, що вживають алкоголь, недоношені діти народжуються у 34% жінок, а мертві плоди. У 25%жінок.

Древньогрецький філософ і вчений Аристотель підкреслював, що жінки п’яниці породжують п’яниць.

Сучасна наука розрізняє такі основні шляхи впливу алкоголізму чоловіків і жінок на їх нащадків.

А) Тератогеенний. Народження неповноцінної дитини, завдяки вживання жінкою в день зачаття або в перші тижні вагітності спиртних напоїв. Алкоголь, проникаючи через плаценту, може появити пряму токсичну дію на клітини ембріону і плоду, викликаючи різні аномалії, що оре жали назву алкогольний синдром або алкогольна ембріонатія.

Б) Мутагенний. Різні пошкодження хромосом, розтяжки і розриви, утворення кільцевих хромосом статевих клітин в результаті хронічного зловживання алкоголю батьками. У плоду замість двох статевих хромосом утворюється три, що призводить до народження розумово відсталої дитини.

В) Соматогенний. Пов’язаний з травмами і хронічними захворюваннями батьків-алкоголіків, що негативно відбувається на розвиток плоду.

Г) Грудні діти хворіють алкоголізмом через кров і молоко матері.

Якщо вплив батька на плід визначається тільки в момент зачаття, то на розвиток зародку більше впливає організм матері. Пере дозована алкоголем і його токсичними продуктами кров матері легко проникає через плаценту в кров плоду, порушує обмін речовин. Що призводить до викиднів, передчасних родів, народженню розумово відсталих дітей.

Вплив алкоголю на дитину не обмежується внутріутробним періодом. Спиртне, випите матір’ю, що годує дитину, переходить в молоко, в організм малюка, приносить йому непоправне лихо. Діти, що народилися від п’яниць, навіть не страдаючи психічною патологією, ростуть ослаблені, нервозні, замкнуті, злобні, жорстокі. У них зачикування. Розлади сну, почуття страху.

Таким чином, факторами, що впливають на дітей, є токсичне враження статевих залоз родичів-алкоголіків при хронічній інтоксикації алкоголем; гостре отруєння статевих клітин при зачатті, внутршіутробне отруєння площу у матері, що зловживає алкоголем, алкогольне отруєння малюка через грудне молоко матері-алкоголічки.

5.На дитячий організм Алголь діє сильніше і небезпечніше, ніж на дорослий. Адже в цьому віці утверджуються і посилено розвиваються всі життєво важливі системи. Так в молодшому шкільному віці завершується формування системи травлення, печінкуи. При вживанні алкоголю поражається слизова оболонка шлунково-кишкового тракту, затримується травлення. Алкоголь поступає в кров, потім у печінку, паралізуючи всі життєво важливі функції. Дитина стає схильна до захворювання хвороби Боткіна.

Трохи пізніше завершується формування серцево-судинної системи, серця, капілярного кровообігу, координації серцевої і судинної діяльності. Алкоголь поражає серцево-судинну систему, це призводить до дистрофії міокарду, збільшення тиску.

У середньому шкільному віці збільшуються розміри і форми грудної клітки, легень м’язів. Вживання алкоголю спричинює запальні процеси в трахеї, бронхах.

В період формування статевої системи вживання алкоголю затримує розвиток. Хронічне вживання алкоголю підлітками призводить до ранньої імпотенції.

6.Виходячи із соціологічних досліджень, вивчаючи спеціальну літературу, визначають основні завдання антиалкогольної пропаганди серед молоді:

І. Поширювати серед молоді знання про негативну дію алкогольних напоїв на організм людини з точки зору:

А) загально біологічної – дія алкоголю на організм людини, її органи і системи.

Б) генетичної - дія алкоголю на спадковість організму, потомство.

В) медичної дії алкоголю на здоров’я людини і тривалість її життя.

Г) соціологічної – дія алкоголю на діяльність, робото здатність людини, сімейні стосунки, виховання дітей. Людина мусить усвідомити, несумісність алкоголю із здоровим способом життя.

ІІ. Формувати у молодих людей психологічні гальма, наслідування дурним прикладом однолітків, батьків, знайомих.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes