Організація суспільного та громадського моніторингу, Детальна інформація

Організація суспільного та громадського моніторингу
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Екологія
Автор: фелікс
Розмір: 34.9
Скачувань: 1526
n

i





D

F

z

|

~

\x20AC



E

E

th

ь у часі) HYPERLINK "lit.html" \l "36" [4] .



Складність складу природних середовищ є причиною того, що перешкоди, що виникають при вимірі концентрації однієї речовини при наявності інших речовин, можуть призводити до серйозних помилок. Більшість стандартних методик містить перелік таких проблем і засобів їхній усунення.

Таблиця 2. Устаткування, придатне для рекогносцирувальних досліджень

Тип приладу Можлива область застосування

Kондуктометр або прилад для виміру опору водяних розчин Оцінка мінералізації води, локалізація джерел скиду електролітів (солей, лугів, кислот)

рН-метр, іономер Визначення водневого показника (рН), при використанні іоноселективних електродів - визначення присутності нітратів, хлоридів та інших іонів

Газоаналізатор типу УГ-2 або "Пчелка" Напівкількісне визначення найбільш шкідливих домішок , що зустрічаються часто , в атмосферному повітрі

Фото електроколориметр Виміри багатьох параметрів, заснованих на проведенні кольорових реакцій; при підготуванні відповідних проб, можна використовувати для аналізу складу повітря, води, грунти, біологічних тканин

Газовий хроматограф (у тому числі переносний Визначення органічних домішок у складі атмосферного повітря і води

Наприкінці, хочеться ще разом підкреслити, що власне організація аналітичних вимірів не є самоціллю. Тим більше, вимірів, що потребують залучення дорогого і складного устаткування. Рекогносцирувальні дослідження (особливо засновані на принципі пошуку маркерів забруднення) цілком можна проводити, використовуючи мінімум засобів вимірів.

Основна проблема складається в одержанні адекватної інформації про стан навколишнього середовища і про джерела впливу. А інформацію можна витягти як з отриманих раніше (державними і неурядовими організаціями) чисельних матеріалів, так і проводячи власні візуальні спостереження, фото- і відео зйомку.

Устаткування для радіоекологічного моніторингу і контролю

Особливе місце в діяльності громадських організацій займають проекти, спрямовані на організацію радіоекологічного моніторингу і контролю. Як правило, громадські організації самотужки можуть виконати тільки визначений комплекс польових досліджень. Лабораторні радіоекологічні дослідження потребують дорогих приладів, кваліфікованого персоналу й особливих умов, пов'язаних із забезпеченням безпеки працюючих. Тому в арсеналі громадських організацій, що ведуть радіоекологічний моніторинг, мають, головним чином, різноманітні типи дозиметрів і радіометрів.

При цьому потужність експозиційної дози (мкР/год), що відбиває ступінь забруднення гамма-випромінювачами, може бути виміряна звичайним польовим дозиметром. Забруднення бета-активними радіонуклідами, до числа яких відноситься такий небезпечний ізотоп, як стронций-90, при цьому не реєструється. Бета-забруднення реєструється спеціальними бета-радіометрами, що часто об'єднують із гамма дозиметрами. Точність такої оцінки набагато нижче, і інформація про рівні бета-забруднення, отримана польовими методами, може носити тільки сигнальний характер. Ступінь же забруднення місцевості альфа-випромінювачами не може бути навіть оцінена польовими методами. Хоча радіометри, що реєструють альфа-частинки, існують, мала проникаюча спроможність альфа-частинок накладає принципові обмеження на можливості польової оцінки рівня цього типу забруднення. Ці обмеження не залежать від чутливості пристрою, що реєструє. Тому для коректної оцінки рівня забруднення альфа-випромінювачами необхідно проведення лабораторних аналізів.

Обираючи для роботи тип приладу дозиметричного контролю, варто пам'ятати, що дозиметричні прилади діляться по своєму призначенню на професійні і побутові. Побутові прилади істотно відрізняються від професійних відсутністю екранування, що дозволяє відтиняти жорстке бета-випромінювання від гамма-випромінення, а також мають не завжди задовільну криву жорсткості. У результаті побутові дозиметри найчастіше спотворюють результати і дають тільки якісну картину забруднень. Тому, якщо маємо намір подавати свої дані в офіційні органи для прийняття рішень, належить оперувати тільки професійними дозиметрами, що проходять щорічну перевірку.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes