Міжнародні кредитні відносини, Детальна інформація

Міжнародні кредитні відносини
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Міжнародні відносини
Автор: Олексій
Розмір: 17.9
Скачувань: 2416
Фінансовий кредит дозволяє закуповувати товари на будь-якому ринку, і, отже, на максимально вигідних умовах. Найчастіше фінансовий кредит не зв'язаний з товарними постачаннями і призначений, наприклад, для погашення зовнішньої заборгованості, підтримки валютного курсу, поповнення авуарів (рахунків) в іноземній валюті.

Великі банки дають акцептний кредит у формі акцепту тратти. Експортер домовляється з імпортером, що платіж за товар буде зроблений через банк шляхом акцепту останнім виставлених експортером тратт. Акцепт повинний бути простим, нічим не обумовленим, але може бути обмежений частиною вексельної суми (частковий акцепт). Акцептант є головним боржником, тобто відповідає за оплату векселя у встановлений термін. У випадку неплатежу власник векселя має право пред'явити проти акцептанта прямий позов. Векселя, акцептовані банками, служать інструментом при наданні міжбанківських кредитів.

Однієї з форм кредитування експорту є акцептно-рамбурсний кредит, заснований на сполученні акцепту векселів експортера банком третьої країни і перекладі (рамбурсуванню) суми векселя імпортером банку-акцептантові.

Експортер домовляється з імпортером, що платіж за товар буде зроблений через банк шляхом акцепту останнім тратти, виставленої експортером, якщо він не упевнений у платоспроможності чи імпортера зацікавлений у швидкому одержанні вирученої валюти за продані товари, до настання терміну векселя.

АКЦЕПТНО-РАМБУРСНЫЙ КРЕДИТ

Банк-акцептант

3 5 6

11 8 2

Банк імпортера Банк експортера



10 9 1

4

Імпортер



12 7

Експортер



Світовий ринок позичкових капіталів

1. Доручення про акцепт тратти банком-акцептантом. 2. Угода про акцепт. 3. Виставляння безвідкличного акцептного акредитива з зобов'язанням акцептувати тратту. 4. Відвантаження товару. 4а. Облік тратти і передача комерційних документів банку. 5. Пересилання тратти для акцепту і комерційних документів. 6. Повернення акцептованої тратти. 7. Переоблік тратти. 8. Пересилання комерційних документів. 9. Передача комерційних документів імпортеру під забезпечення (охоронна розписка). 10. Рамбурсування - переклад суми векселя і повернення забезпечення. 11. Переклад суми векселя банку-акцептантові. 12. Пред'явлення тратти до оплати при настанні терміну.

Акцептно-рамбурсний кредит найбільш забезпечений, коли він зв'язаний із зовнішньоторговельними операціями і застосовується при розрахунках між експортером і імпортером. Умови акцептно-рамбурсного кредиту визначаються на основі попередньої міжбанківської домовленості.

Проміжною формою між фірмовим і банківським кредитом у деяких країнах (наприклад, Великобританії, ФРН, Нідерландах, Бельгії) є брокерський кредит. Він має відношення до товарних угод і одночасно до банківського кредиту, оскільки брокери звичайно запозичають засоби в банків. Брокерська комісія складає 1/50 - 1/32 суми угоди. Крім здійснення кредитних операцій брокери надають гарантії по платоспроможності покупців.

У ряді країн (Великобританії, Франції, Японії й ін.) створена спеціальна система середньо- і довгострокового кредитування експорту машин і устаткування.

Банки надають довгострокові кредити по компенсаційних угодах, Одержуючи в кредит (на 8 - 15 років) машини, устаткування для створення і реконструкції підприємств, освоєння природних ресурсів, позичальник у погашення кредиту здійснює зустрічні постачання продукції побудованих чи споруджуваних підприємств. Відмітна риса компенсаційних угод - великомасштабний і довгостроковий характер.

Частиною довгострокового кредиту є позики - залучення державою і приватними підприємствами, банками позикових засобів на національному і світовому ринках позичкових капіталів шляхом випуску своїх боргових зобов'язань.

Розрізняються наступні форми довгострокових (терміном 10 – 15 і більш років) міждержавних кредитів за рахунок асигнувань з держбюджету.

1. Двосторонні урядові. У широких масштабах міждержавний довгостроковий кредит зародився під час першої світової війни й одержав розвиток у післявоєнний період.

2. Кредити міжнародних і регіональних валютно-кредитних і фінансових організацій.

3. По лінії надання допомоги, що поряд з технічною допомогою, безоплатними дарунками, субсидіями включає позики на пільгових умовах.

Нерідко практикується змішаний вид міжнародного кредиту, наприклад, звичайні форми кредитування експорту сполучаються з наданням допомоги. Новою формою міжнародного кредитування стало так називане спільне фінансування декількома кредитними установами великих проектів, переважно в галузях інфраструктури.

Практикуються дві форми спільного фінансування:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes