Елементи логіки, Детальна інформація

Елементи логіки
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Логіка
Автор: Олексій
Розмір: 28.8
Скачувань: 2057
Очевидно, що заперечення будь-якої тавтології є суперечністю, і навпаки. На відміну від тавтологій, підстановка висловлень у суперечності породжує хибні висловлення.

Тепер розглянемо поняття логічного висновку. У математиці, як і у звичайному житті, доводиться з'ясовувати, чи випливає деяке твердження з одного або кількох інших, тобто чи є це твердження їх логічним висновком.

Приклад. Припустимо, що купівельна спроможність грошей падає, якщо зростають податки, і що люди незадоволені, коли падає купівельна спроможність грошей. Припустимо також, що податки зростають. Звідси можна дійти висновку, що люди незадоволені.

Для цього позначимо висловлення літерами:

A – "податки зростають",

B – "купівельна спроможність грошей падає",

C – "люди незадоволені".

Припущення прикладу висловимо формулою:

(A(B)((B(C)(A.

Доведемо, за істинності такої умови істинним буде висловлення C. Перетворимо (A(B)((B(C)(A до ДНФ:

(A(B)((B(C)(A ( ((A(B)(((B(C)(A ( A(((A(B)(((B(C) (

( (A((A)((A(B)(((B(C) ( (A(B)(((B(C) (

( (A(B((B)((A(B(C) ( A(B(C.

Отже, маємо, що істинною є формула A(B(C. Але вона істинна лише тоді, коли кожний співмножник істинний. Звідси висловлення C є істинним.

Таким чином, з істинності формул (A(B), (B(C) і A випливає істинність C. У такому випадку C називається логічним висновком цих формул.

Означення. Формула Y називається логічним висновком формул X1, X2, …, Xn, якщо з істинності X1(X2(…(Xn випливає істинність формули Y. Формули X1, X2, …, Xn називаються засновками Y.

Перевірити, чи є одна формула логічним висновком інших, можна за допомогою порівняння таблиць істинності цієї формули та кон'юнкції інших. Але можна діяти зовсім іншим способом на основі двох наступних тверджень.

Теорема 1. Формула Y є логічним висновком формул X1, X2, …, Xn тоді й тільки тоді, коли формула (X1(X2(…(Xn)(Y є тавтологією.

Доведення. 1 (Необхідність). Припустимо, що формула Y є логічним висновком формул X1, X2, …, Xn. Якщо за деяких значень літер у формулах X1, X2, …, Xn хоча б одна з них хибна, то за означенням імплікації (X1(X2(…(Xn)(Y істинна. Якщо ж за деяких значень літер у формулах X1, X2, …, Xn всі вони істинні, X1(X2(…(Xn також істинна. Але формула Y є логічним висновком формул X1, X2, …, Xn, тому вона також істинна. Тоді істинна і формула (X1(X2(…(Xn)(Y. Отже, за будь-яких значень літер (X1(X2(…(Xn)(Y істинна, тобто є тавтологією.

2 (Достатність). Припустимо, що (X1(X2(…(Xn)(Y є тавтологією. Тоді якщо за якихось значень літер у формулах X1, X2, …, Xn всі вони істинні, то Y також істинна, тобто є їх логічним висновком.

Теорема 2. Формула Y є логічним висновком формул X1, X2, …, Xn тоді й тільки тоді, коли формула (X1(X2(…(Xn((Y) є суперечністю.

Доведення. За теоремою 1, формула Y є логічним висновком формул X1, X2, …, Xn тоді й тільки тоді, коли формула (X1(X2(…(Xn)(Y є тавтологією. Звідси Y є логічним висновком формул X1, X2, …, Xn тоді й тільки тоді, коли заперечення (((X1(X2(…(Xn)(Y)є суперечністю. Але

(((X1(X2(…(Xn)(Y) ( ((((X1(X2(…(Xn)(Y) (

( ((((X1(X2(…(Xn))((Y ( X1(X2(…(Xn((Y.

Таким чином, твердження теореми істинне.

Розглянемо приклад застосування наведених теорем. Доведемо, що формула B є логічним висновком формул A(B і A. Перетворимо формулу (A(B)(A((B:

(A(B)(A((B ( ((A(B)(A((B ( ((A(A((B)((B(A((B) ( 0(0 ( 0.

Отже, формула (A(B)(A((B суперечлива, і за теоремою 2 формула B є логічним висновком формул A(B і A.

і назву modus ponens (правило відокремлення). Воно дозволяє одержати висновок B твердження A(B як окреме висловлення, тобто відокремити його вид засновку A. У математичній логіці існують і інші правила виведення, але тут ми їх не розглядаємо.

Підіб'ємо невеличкий неформальний підсумок. Ми познайомилися з двома принципово різними способами одержання нових висловлень. Перший полягає в тому, що ми будуємо складні висловлення з простіших за допомогою логічних зв'язок, а також "перебудовуємо" їх, виконуючи рівносильні перетворення на основі законів. Описані способи побудови та перетворення висловлень складають основу алгебри висловлень.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes