Нумізматика як допоміжна історична дисципліна, Детальна інформація

Нумізматика як допоміжна історична дисципліна
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Всесвітня історія
Автор: Олексій
Розмір: 23.9
Скачувань: 2073
подорожі Абу Хаміда ал-Гарнати в Центральну і Східну! Європу, яке він здійснив в середині XII в. Особливий интересЯ для вивчення грошового обігу має повідомлення цього Ц го мандрівника, що відноситься до древньоруський території, од тому, що він спостерігав торгові розрахунки за допомогою старих беличьихЦ шкурок, позбавлених вовні. Цій розповіді, здавалося б не остав-^ ляющему ніяких сумнівів в існуванні на Русі шкіряної де-Ц млості, все ж не треба надавати абсолютного значення. По-перше повідомлення Гарнаті може відноситися до дуже обмеженої території. По-друге, в Новгороде Великому, наприклад за повідомленням Гильбера де Ланнуа (початок XV в.) як дрібні гроші використовувалися голови білок. Однак внаслідок що ведуться в Новгороде ось вже полвека археологічних розкопок виявлені сотні тисяч різних шкіряних виробів, що добре збереглися і обривків шкіри, але серед цих знахідок немає жодній,  яку можна було б хоч якось зв'язати з шкіряними грошима. У той же час в добре датованих шарах безмонетного періоду часто знаходять гаманці, аналогічні гаманцям з більше за древні і більш молоді шари.

В. Л. Янін висунув гіпотезу про платіжну роль в безмонетный період деяких виробів древньоруський ремесла. Для виконання функцій коштів платежу ці вироби повинні задовольняти передусім двом умовам   мати постійну і певну вартість, а також бути максимально стандартизованими. Цим умовам. цілком задовольняють овручские шиферні пряслица, дуже широко поширені по території Древньої Русі і що часто знаходяться в міських центрах в кількостях, явно перевершуючих господарські потреби в них. Аналогічну роль могли грати деякі види бус і скляні браслети. Потрібно особливо підкреслити, що буси і пряслица зустрічаються в монетних скарбах. Більш того ареал шиферних пряслиц практично співпадає з територією монетного звертання Древньої Русі.

І. Г. Спасський висловив припущення про платіжну роль для території Північно-Західної Русі так званих раковин каурі. Ці невеликі і красиві раковини, що добувалися на Мальдівських островах Індійського океану, були широко поширені як гроші в Африці, Азії і Європі. Вони зустрічаються при розкопках в Новгороде і в Пськове. Особливо багато їх знайдено в Прибалтиці, є вони і в Верхньому і Середньому Поволжье.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes