Україна в першій світовій війні, Детальна інформація

Україна в першій світовій війні
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Історія України
Автор: фелікс
Розмір: 161.2
Скачувань: 3131
Б.16.1. Суспільно-політичне життя укр. земель у складі Польщі, Румунії, Чехословаччини в 20-30-х роках.

Західноукраїнські землі протягом 20-30-х рр. перебували у складі Польщі, Румунії та Чехословаччини. Вони являли собою відсталі в економічному відношенні, аграрні регіони. Уряди держав-окупантів мало піклувалися про економічний та соціальний розвиток українських регіонів, переслідували українське політичне та культурне життя. Це викликало опір місцевого українського населення. Політичне життя в регіоні було розвинутим, особливо у Польщі. Саме тут з'явилася партія, що намагалася продовжити традиції Української революції, висунувши гасло побудови самостійної соборної української держави. Приємним винятком були українські землі у складі Чехословаччини. Проте й там ситуація змінилася на гірше після невдалого проголошення самостійності Карпатської України та окупації її території Угорщиною.

Б.16.2. Спроба державного перевороту у серпні 1991 р. і реакція на неї в Україні.

Спроба зупинити процес розпаду СРСР консервативними силами в Компартії зазнала невдачі. Ні місцеві еліти, ні населення не бажали далі бути слухняним виконавцем волі партії. В Україні різні політичні сили по-різному поставилися до заколоту: якщо праві партії виступили проти путчистів, то Компартія України його підтримала. Проте історію повернути назад неможливо - і поразка путчистів це ще раз підтвердила.

Б.17.1. Проголошення Злуки УНР та ЗУНР, історичне значення цього акту.

Багатовікове бажання українського народу жити в єдиній соборній державі було здійснено 1919 року. Дві українські держави, що існували на той час, УНР та ЗУНР об'єдналися в одну Українську Народну Республіку. Фактично вперше за всю історію України більшість українського народу опинилися в складі однієї держави. Проте складні зовнішньо та внутрішньо політичні умови призвели до втрати української державності. Тільки напередодні Другої світової війни більшість українців опинилися у складі єдиної радянської України.

Б.17.2. Вибори Президента України у 1999 р.

Вибори 1999 р. засвідчили факт мирної, демократичної передачі влади. Вони показали відносно високий рівень культури політичної еліти України. На відміну від деяких країн СНД, де перехід влади від одного лідера до іншого супроводжується конфліктами, в Україні цей перехід відбувся цивілізованим шляхом.

Б.18.1. Культура і духовне життя в Україні у 1917-1920 рр.

Культура України 1917-1920 рр. розвивалася в надзвичайно складних умовах політичного протистояння. Багато митців були змушені емігрувати чи загинули, було знищено безліч культурних цінностей. Проте саме в цей період закладені основи «українського Відродження» - сплеску української культури 20-х рр. XX століття. Найбільше культурних здобутків зафіксовано в часи Української Держави П. Скоропадського. Багато з цих здобутків було втрачено у період Директорії УНР та більшовицької диктатури, коли українська культура зазнала непоправної руйнації.

Б.18.2. Спроби реформування економіки України наприкінці 50-х-у першій половині 60-х років.

Розвиток економіки України у другій половині 50-х-першій половині 60-х рр. був неоднозначним. Реформи по переходу від централізованого до територіального управління промисловістю дали короткочасні результати. Позитивні зміни у сільському господарстві, проведені за часів Хрущова, також не дали тих результатів, на які очікували. Головними причинами відставання країни від розвинутих країн Європи залишалися - панування комуністичної партії та насадження її ідеології, повне одержавлення економіки. Приватна ініціатива і далі вважалася ворожою і не сумісною з побудовою комуністичного майбутнього.

Б.19.1. Політика більшовиків щодо релігії та церкви в Україні у 20-З0-ті роки.

З самого початку свого перебування при владі більшовики різко негативно ставилися до релігії та церкви. У період «воєнного комунізму» 1917-1921 рр. церква зазнала тотального переслідування, що виправдовувалося більшовиками зв'язками між церквою та «контрреволюцією». У період НЕПу 1921-1928 рр. більшовицька влада дещо пом'якшала до релігії, проте з встановленням в СРСР у 1929 р. одноосібного правління Сталіна розпочався новий наступ на права віруючих. Вони фактично стали людьми «другого сорту», а церкви зазнали тотального знищення. Духовність народу підрубувалася під корінь.

Б.19.2. Розвиток національної культури та спорту в незалежній Україні.

Український спорт є невід'ємною складовою міжнародного спорту, а українські спортсмени - визнаними у світі. В умовах недостатнього фінансування, застарілості спортивної бази наші спортсмени досягають великих результатів на міжнародних змаганнях. Держава намагається підтримати та розвинути аматорський спорт, який є запорукою здоров'я нації.

Б.20.1. Особливості та наслідки радянської індустріалізації в Україні.

З кінця 20-х рр. радянське керівництво взяло курс на прискорену індустріалізацію в промисловості. Саме в цей період радянська Україна стала провідним економічним регіоном СРСР. Проте за швидкі темпи будівництва було заплачено надзвичайно високу ціну - було підірване здоров'я цілого покоління, внаслідок викачування коштів із сільського господарства Україну охопив голодомор, що забрав мільйони людських життів. Якість нових заводів та фабрик була низькою, як і якість їхньої продукції. Екологічне становище України різко погіршилося.

Б.20.2. Культура України в роки Великої вітчизняної війни.

Незважаючи на великі труднощі, що постали перед українським суспільством в роки Великої Вітчизняної війни, науковці та митці України внесли вагомий внесок у розвиток вітчизняної та світової культури. Технічні досягнення науковців нашої Батьківщини пришвидшили розгром ворога, а твори митців піднімали патріотизм народу, спрямовували його зусилля на перемогу.

Б.21.1. Голодомори 1921-1922 рр., 1932-1933 рр., 1947 р. Україні: причини та наслідки.

Проживаючи на 40% найкращого у світі чорнозему, український народ тричі у XX столітті голодував. Єдине пояснення цьому - злочинна аграрна політика правлячої Комуністичної партії, що мала на меті викачати збіжжя з села для розвитку і відбудови промисловості. Замість допомоги голодуючим радянські правителі і надалі продовжували вилучення зерна на селі.

Б.21.2. Наш край в роки Великої Вітчизняної війни.

Б.22.1. Політика суцільної колективізації та розселянювання України. Її соціально-економічні наслідки.

Справжнім лихом для українців стала сталінська колективізація. Вона мала виключно негативні наслідки в історії українського народу, прирекла село на зубожіння та вимирання.

Велика кількість селян-власників була «розкуркулена» чи загинула в роки голодомору або концтаборах та висилках. Приватна власність на землю була зруйнована. Наслідки руйнівної колективізації даються взнаки до сьогодні.

Б.22.2. Опозиційний рух в Україні у другій половині 60-х-першій половині 80-х років, його представники.

Отже, протягом 60-х-першої половини 80-х рр. з певними перепадами, викликаними активізацією репресивних заходів, відбувалося наростання опозиційного дисидентського руху в Україні, хоча широкої підтримки у громадян республіки він не набув. Це пояснюється як жорстокістю репресивних заходів, так і тим, що дисиденти, правозахисники у своїй діяльності часто намагалися вирішити проблеми, які не були відомі переважній більшості населення України.

Б.23.1. Розвиток культури в 30-ті роки. «Розстріляне відродження».

30-ті рр. в історії розвитку української культури - трагічний час. Саме тоді було вчинено справжній погром культури - розстріляні сотні митців, зруйновані тисячі храмів. Було припинено українізацію, сталінське керівництво розпочало масоване насадження всього російського. Деяких успіхів було досягнуто в освіті - збільшилася кількість навчальних закладів, учнів та студентів. Проте все культурне життя знаходилося «під сталінським чоботом» - все, що не відповідало поглядам «Великого Вождя», безжально знищувалося.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes