Бухгалтерський облік у промисловості, Детальна інформація

Бухгалтерський облік у промисловості
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 15
Скачувань: 2208
контроль за ефективним використанням основних засобів по часу і потужності;

одержання даних для укладання звітності про наявність і рух основних засобів.

Базою правильної організації бухгалтерського обліку основних засобів в промисловості є затверджена типова класифікація основних засобів і єдиний принцип їхньої оцінки в обліку.

ІІІ. Класифікація основних засобів в промисловості.

Облік основних засобів в бухгалтерії ведеться по класифікаціойним групам в розрізі інвентарних об'єктів. Таким чином, інвентарний об'єкт є одиницею обліку основних засобів. Кожному об'єкту привласнюється інвентарний номер по серійно-порядковій системі кодування, що зберігається за ним на весь період його знаходження на підприємстві, в об'єднанні, організації. Інвентарні номери наводяться в актах приймання-передачі, актах про ліквідацію і в інших первинних документах, що служать підставою для обліку руху основних засобів. Інвентарний номер значити на кожному об'єкті. Основні Засоби різноманітні по складу і групуються по певним класифікаційним ознакам.

Згідно з типовою класифікацією основні засоби поділяються по видам наступним чином:

Будинки.

Споруди.

Передатні прилади.

Машини і обладнання (в тому числі силові машини і обладнання; робітничі машини і обладнання; вимірювальні і регулюючі прилади, прилади і лабораторне обладнання; обчислювальна техніка; інші машини і обладнання).

Транспортні засоби.

Інструмент.

Виробничі інвентар і приладдя.

Господарський інвентар.

Робітнича і продуктивна худоба.

Багатолітні насадження.

Капітальні Затрати по покращенню земель (без споруд).

Інші основні засоби.

По приналежності основні засоби поділяються на власні і що орендувалися. Перші належать підприємству і нараховуються на його балансі; другі отримані від інших підприємств і організацій в тимчасове користування за плату.

2

основні засоби, по призначенню - виробничі і невиробничі (основні засоби об'єктів житлово-комунальної і соціально-культурної сфери).

До основних виробничих засобів відносяться: будинки і споруди виробничого призначення, передатні прилади, верстати, машини, обладнання, транспортні засоби – засоби обчислювальної техніки, інструмент, виробничий і господарський інвентар, що безпосередньо беруть участь в виробничому процесі виготовлення продукції (виконання робіт, надання послуг).

Вони знаходяться в виробничих (цехах, дільницях) і функціональних (відділах, службах) підрозділах підприємства і закріплені за ними. В складі виробничих основних засобів виділяють їхню активну частину - машини, обладнання, транспортні засоби.

Невиробничі - це основні засоби, призначені для соціально- побутового обслуговування членів трудового колективу підприємства. До них відносяться: числитися на балансі підприємства житлові будинки, об'єкти побутового обслуговування (лазні, перукарні, пральні та ін.), соціального (поліклініка, будинок відпочинку, табір праці і відпочинку, столова і ін.) і культурного (будинок культури, бібліотека і ін.) призначення.

Виробничі і невиробничі основні засоби можна поділити на:

1) діючі (в експлуатації);

2) непрацюючі (на консервації);

3) в запасі.

По характеру участі в основній діяльності і засобу перенесення вартості на витрати виробництва і звертання основні засоби поділяються на:

1) активні (їхня участь може бути зміряна кількістю годин роботи, обсягом робіт);

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes