Види соціальних груп. Вплив соціальної групи на поведінку людини. Характеристика методів виховання і самовиховання. Завдання, Детальна інформація

Види соціальних груп. Вплив соціальної групи на поведінку людини. Характеристика методів виховання і самовиховання. Завдання
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Психологія
Автор: Олексій
Розмір: 25
Скачувань: 4967
Елементи самовиховання виникають вже в дошкільника: він вчиться правильно говорити, додержується правил гігієни. У молодшого школяра цих елементів стає більше. У цьому віці дитина займається загартовуванням свого організму, фізичним самовихованням, працює над виправленням свого почерку, навчається стримуватися і т.д. Більш усвідомлено займатися самовихованням починають підлітки і старші школярі. Людина займається самовихованням протягом усього свого життя, досягає на кожному його етапі певні поставлені перед собою цілі і задачі.

Підводячи результати, варто підкреслити, що схарактеризовані вище загальні методи виховання не вичерпують усього багатства засобів педагогічного впливу на людину. Педагогічна наука і практика, відповідаючи на запити життя, шукають і знаходять шляхи досконалості виховного процесу. При цьому жодне, навіть самий досконалий засіб не може дати гарних результатів, якщо не враховувати індивідуальних особливостей людини, його віку, рівня вихованості, конкретної обстановки, якщо його застосовувати обособлено від усієї системи впливу, на людину навколишнім середовищем.

Успіх виховання залежить від того, наскільки педагогічно доцільно вчитель застосовує той або інший засіб, метод або прийом впливу на учнів, наскільки цей засіб включений у систему виховання даного колективу, наскільки застосовувані засоби і методи виховання відповідають поставленим задачам і цілям виховання.

Розділ ІІІ

Завдання

У військовій частині стався випадок. В кінці робочого дня завідуючий складом взяв списаний брезент і викинув його за огорожу. Коло складу чергував молодий солдат. Вночі знявся вітер і солдат побачив, як через огорожу хтось лізе. Він злякався і відкрив вогонь. Коли підбіг офіцер з нарядом, вони побачили, що черговий вдивляється в брезент на огорожі і кричить “Стій! Буду стріляти!”.

В чому полягає суть поведінки молодого солдата? Як запобігти страху?

Суть поведінки молодого солдата складається в не виконанні статуту караульної служби, як-то у порушенні порядку попередження перед початком відкриття стрілянини. Причиною може служити недосвідченість молодого солдата, розгубленість у сформованій ситуації, не готовність до прийняття дій відповідно до статуту. Дані причини поведінки могли виникнути внаслідок не належної підготовленості солдата до ведення караульної служби, психологічної не врівноваженості, фізичної втоми, страхом.

Для запобігання страху молодих солдат у подібних ситуаціях необхідно після теоретичного вивчення статуту караульної служби провести практичні заняття по закріпленню отриманих знань. У ході навчання застосовувати наочні приладдя, плакати, науково-популярні і документальні фільми, розбирати найбільше стандартні помилки при веденні караульної служби з наданням документальних прикладів у виді плакатів і фотографій. Потрібно зміцнювати моральний дух молодих солдат, а також перед вступом на перші чергування вимагати повторювати їх отримані знання шляхом опитування.

Список використаної літератури

Богословський В.В. “Загальна психологія”, М., 1981 р.

Донцов А.И. “Психологія колективу”, Методологічні проблеми дослідження, МГУ 1984 р.

Корнєв М.Н., “Соціальна психологія”, - К., 1995 р.

PAGE 8

PAGE 20

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes