Акцизний збір, Детальна інформація

Акцизний збір
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 23.4
Скачувань: 2265
При застосуванні ставки акцизного збору в євро, сума акцизного збору розраховується за формулою:

А = С х Є х К,

де А - сума акцизного збору; С - ставка акцизного збору; Є - курс гривні до євро за станом на перший день відповідного кварталу; К - кількість товару, визначена у фізичних одиницях виміру, визначених відповідним законом.

Сума акцизного збору, якщо ставка встановлена у відсотках, обчислюється за формулою

А = С х В,

де А - сума акцизного збору; С - ставка акцизного збору; В - вартість.

Мито

Законодавче - нормативна база:

1. Закон України "про Єдиний митний тариф" від 05.02.92р. №2097 - XII із змінами і доповненнями.

2. Митний кодекс України.

3. Лист "Щодо розміру пені за несвоєчасно сплачене суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності мито" від 29.04.02р. № 11/3-15-3856-ЕП.

4. Лист "Щодо розміру нарахування пені за невчасно сплачене мито" від 18.04.02р. №23-9-1951.

5. Наказ "Про затвердження Інструкцій про порядок здійснення розрахунків з Державним бюджетом України за митом, податком на додану вартість, акцизним збором та іншими платежами, доходами і зборами" від 30.06.2000р. №368/149.

6. Наказ "Про затвердження Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації"" від 09.07.97р. № 307 із змінами та доповненнями.

Мито - це непрямий податок, який стягується з товарів (інших предметів), які переміщуються через митний кордон України, тобто ввозяться, вивозяться чи прямують транзитом. Механізм оподаткування митом наведений на схемі 3, 4:

Схема 3

Структурно - логічна схема мита



ФВ - фактурна вартість;

ТВ - транспортні витрати;

СП - страхові послуги;

Ві - витрати інші (навантаження, розвантаження, інші витрати, понесені платником до перетину митного кордону, перераховані за офіційним курсом НБУ).

Схема 4

Структурно - логічна схема платників мита

Юридичні або фізичні особи здійснюють операції по імпорту та експорту товарів (робіт, послуг). Кожна угода по імпорту або експорту передбачає укладання договору (контракту), у якому обов'язково відображається ціна і загальна вартість товару на підставі рахунку - фактури. Фактурна вартість - це вартість товарів, яка фактично сплачена чи підлягає сплаті або повинна компенсуватися зустрічними поставками товарів та зазначається в рахунку - фактурі (рахунку - проформі для договору міни) відповідно до умов зовнішньоторговельної угоди купівлі - продажу або міни.

Об'єктом оподаткування митом є митна вартість або фізична одиниця товару, що імпортується. Митна вартість товару - це сума, яку фактично сплачено, або яка підлягає сплаті за товар на момент перетину митного кордону держави (тобто, коли, всі належні формальності щодо ввезення товару в країну чи його вивезення з неї виконані).

Механізм обчислення та сплати мита включає в себе декілька етапів (схема 5 ):

Схема 5

Механізм обчислення та сплати мита

Відмінності між фактурною вартістю та митною вартістю (схема 6) полягають у тому, що фактурна вартість складається з ціни товару, яка відображена в рахунку - фактурі іноземного контрагента або у договорі (контракті), а при обчисленні митної вартості, до неї включається ціна товару, відображена у рахунку - фактурі (фактурна вартість), а також фактичні витрати, якщо їх не включено до рахунку-фактури: на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України (комісійні та брокерські послуги).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes