Бухгалтерський облік в торгівлі в Україні, Детальна інформація

Бухгалтерський облік в торгівлі в Україні
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 36.4
Скачувань: 2249
Субрахунок 152 "Придбання (виготовлення) основних засобів" призначений для обліку витрат на придбання або виготовлення власними сила ми матеріальних активів, облік яких ведеться най рахунку 10 "Основні засоби" (крім об'єктів будівництва та основного стада).

На субрахунку 153 "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів" відображаються витрати підприємства (організації установи) на придбання або виготовлення власними силами матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи".

На субрахунку 154 "Придбання (створення нематеріальних активів" відображаються витрати підприємства на придбання або створення власними силами активів, облік яких ведеться на рахунку 12 "Нематеріальні активи".

На субрахунку 155 "Формування основного стада" обліковуються витрати на формування основного стада робочої та продуктивної худоби (крім тварин, які обліковуються на рахунку 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі").



N

®

Ae

апасів і кредитом рахунка 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" із внесенням до аналітичного обліку відомостей про пайовика й об'єкт будівництва.

Після оформлення документів про право власності пайовика на відповідну частку збудованого об'єкта й приймально-передавального акта забудовник на відповідну вартість дебетує рахунок 48 у кореспонденції з рахунком 15.

Передані забудовнику кошти для пайової участі в будівництві об'єкта пайовик відображає за кредитом рахунків обліку грошових коштів, запасів у кореспонденції з рахунком 37 "Розрахунки з різними дебіторами". Після одержання оформлених документів про право власності й приймально-передавального акта пайовика на відповідну частку збудованого об'єкта кредитується рахунок 37 у кореспонденції з рахунком 15.

Зарахування на баланс власної частки збудованого об'єкта відображається за дебетом рахунка 10 "Основні засоби" та кредитом рахунка 15. Якщо власна частка збудованого об'єкта (квартири, нежитлові приміщення) призначені пайовиком для продажу, то їх зарахування на баланс пайовика відображається за дебетом рахунка 28 "Товари" та кредитом рахунка 15.

Витрати на капітальні інвестиції враховуються в журналі-ордері № 16 по кредитовому обороту рахунка 15. Аналітичний облік по рахунку здійснюється у відомості № 18 "Затрати на капітальні інвестиції". Записи здійснюються на підставі первинних документів (рахунків-фактур, виписок банку, договорів тощо).

Аналітичний облік капітальних інвестицій ведеться відповідно за видами основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, нематеріальних активів, а також за окремими об'єктами капітальних вкладень (інвентарними об'єктами).

У новому Плані рахунків немає рахунка, аналогічного старому рахунку 93 "Фінансування капітальних вкладень". Це викликане тим, що з 2000 року в бухгалтерському обліку не треба відображати джерела фінансування капітальних вкладень (прибуток, амортизація), як раніше це було передбачено Інструкцією № 139.

Джерелами фінансування капітальних вкладень є:

• засоби державного бюджету;

• амортизаційний фонд підприємства;

• фонди економічного стимулювання (якщо їхнє створення передбачене статутом підприємства);

• прибуток підприємства;

• кредиту банку;

• позикові засоби;

• цільове фінансування і цільові надходження;

• часткові чи суми пай інших підприємств;

• засоби від продажу акцій під розширення, реконструкцію або модернізацію виробництва;

• внески засновників у статутний фонд.

Державне фінансування капітальних вкладень як і раніше залишається одним з найважливіших джерел фінансування. За рахунок бюджетного фінансування здійснюються найбільш великому проекті, такі як збільшення виробничих потужностей підприємств і комплексів і створення ряду об'єктів основних невиробничих фондів, що є національним надбанням.

Використання державних коштів як джерело фінансування жорстко контролюється насамперед Міністерством фінансів України і поруч інших міністерств і відомств.

Якщо підприємство здійснює капітальні вкладення за рахунок бюджету, то в бухгалтерському обліку є свої особливості при відображенні.

При виконанні робіт підрядним способом фінансування капітальних вкладень зараховується на баланс підприємства в міру здійснення оплат за зроблені на капітальні вкладення витрати і відбивається по кредиті рахунка у кореспонденції з дебетом рахунків 15, 63 “Розрахунки з постачальниками і підрядчиками”. При виконанні робіт господарським способом - з дебетом рахунка 31 “Розрахунковий рахунок”.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes