Бухгалтерський облік в торгівлі в Україні, Детальна інформація

Бухгалтерський облік в торгівлі в Україні
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 36.4
Скачувань: 2243
Цільове фінансування в бухгалтерському обліку відображається на рахунку 48 “ Цільове фінансування і цільові надходження”, призначений для обліку коштів, отриманих від інших фізичних та юридичних осіб. Отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, у яких були понесені витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування.

Отримані кошти на цільове фінансування капітальних інвестицій визнаються доходом протягом періоду корисного використання цих об’єктів інвестування пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об’єктів. Тобто у разі фінансування капітальних вкладень сальдо рахунка 48 підлягає списанню на рахунок 69 “Доходи майбутніх періодів” і вже після цього буде списуватися на доходи.

Наприклад, підприємство отримало з бюджету на рахунок суму 100 тис. грн. для придбання обладнання.

Згідно з новим Планом рахунків ця господарська операція буде відображена таким чином (табл. 2. )

Таблиця 2.

№ з/п Зміст операції Дебет Кредит Сума, тис. грн.

1

2

3 4 5



1 Отримані грошові кошти на поточний рахунок підприємства 311 48 100000

2. Перераховані кошти на купівлю обладнання 371 311 120000



1 2 3 4 5

3 Відображена сума податкового кредиту з ПДВ 641 644 20000

4. Надійшло обладнання на підприємство 152 371 100000

5 Відображені розрахунки по податковому кредиту з ПДВ 644 371 20000

6. Введені основні фонди в експлуатацію 104 152 100000

7 Одночасно відображений дохід майбутніх періодів на суму цільового фінансування 48 69 100000



Найбільший обсяг капітальних вкладень, здійснюваний підприємствами недержавної форми власності, фінансується за рахунок власних коштів таких підприємств.

Оплата усіх видів витрат і витрат при капітальних вкладеннях, здійснюваних підприємствами за рахунок власних коштів, здійснюється з кредиту рахунка 31 “Розрахунковий рахунок”.

При використанні власних засобів підприємств (амортизаційний фонд, фонди економічного стимулювання, прибуток і ін.) як джерело фінансування капітальних вкладень маються розходження при відображенні в бухгалтерському обліку в залежності від форми власності підприємства.

Зарахування об'єктів на баланс таких підприємств відбивається проводкою по дебеті рахунка 10 “Основні засоби” і кредиту рахунка 40 “Статутний фонд”.

Нерідкі випадки, коли підприємства для здійснення капітальних вкладень залучають кредити банків або позикові кошти небанківських організацій. У цьому випадку підприємство повинне укласти кредитний договір (кредитну угоду) з установою, що надає грошовий кредит.

При цьому слід уточнити, що мова йде про фінансові кредити, статус яких визначений підпунктом 1.11.1 Закону про прибуток, - це грошові кошти, які надаються банком або небанківською фінансовою установою (далі - банком) у позику юридичній або фізичній особі на певний термін під відсоток. Такі кредити видаються банком за умови, що вони включені до ліміту капітальних вкладень і будуть відшкодовані за рахунок коштів, передбачених у фінансових планах підприємств, крім того, вони повинні бути використані суворо за цільовим призначенням - на капітальні вкладення.

Кредитні договори по позиках на капітальні вкладення найчастіше належать до довгострокових, як і самі кредити. При будівництві об’єктів, технічному переобладнанні, реконструкції або розширенні діючих підприємств термін кредитного договору нерідко відповідає нормативному терміну виконання будівельно-монтажних робіт.

Витрати на сплату відсотків за користування кредитом не включаються до первісної вартості основних засобів, придбаних (створених) повністю або частково за рахунок позикового капіталу.

На рахунку 50 “Довгострокові позики” ведеться облік розрахунків за довгостроковими позиками банків та іншими залученими позиковими коштами в інших осіб, які не є поточними зобов’язаннями.

Приклад наведений в таблиці 3.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes