Бухгалтерський облік руху грошових коштів в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства, його методологічне забезпечення та нормативно-правове регулювання, Детальна інформація

Бухгалтерський облік руху грошових коштів в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства, його методологічне забезпечення та нормативно-правове регулювання
Тип документу: Курсова
Сторінок: 19
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 111
Скачувань: 2613
а) на суму одержаного прибутку: Д-т рах. 79 «Фінансові результати» К-т рах. 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)»;

б) на суму збитку: Д-т рах. 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» К-т рах. 79 «Фінансові результати».

Визначення фінансового результату від основної діяльності забезпечується за допомогою субрахунка 791 «Результат операційної діяльності». В кінці звітного періоду на кредит цього субрахунка списують:

дохід від реалізації готової продукції (товарів, робіт, послуг (в кореспонденції з дебетом рахунка 70 «Дохід від реалізації»);

дохід від іншої операційної діяльності (в кореспонденції з дебетом рахунка 71 «Інший операційний дохід»).

На дебет субрахунка 791 «Результат операційної діяльності» списують:

собівартість реалізованої готової продукції, товарів, робіт, послуг (з кредиту рахунка 90 «Собівартість реалізації»);

адміністративні витрати (з кредиту рахунка 92 «Адміністративні витрати»);

витрати на збут (з кредиту рахунка 93 «Витрати на збут»);

інші витрати операційної діяльності (з кредиту рахунка 94 «Інші витрати операційної діяльності»);

нараховану за даними бухгалтерського обліку суму податку на прибуток від звичайної діяльності (з кредиту рахунка 981 «Податок на прибуток від звичайної діяльності»).

Шляхом зіставлення на субрахунку 791 «Результат операційної діяльності» кредитового обігу (загальна сума одержаного доходу від реалізації та іншої операційної діяльності) з дебетовим обігом (загальна сума операційних витрат з урахуванням податку на прибуток від звичайної діяльності) визначають фінансовий результат (прибуток, збиток) від основної діяльності підприємства за звітний період.

Визначену суму фінансового результату списують на відповідні субрахунки рахунка 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)»:

а) на суму одержаного прибутку: Д-т рах. 791 «Результат операційної діяльності» К-т рах. 441 «Прибуток нерозподілений»;

б) на суму збитку: Д-т рах. 442 «Непокриті збитки» К-т рах. 791 «Результат операційної діяльності».

Формування в обліку фінансових результатів від операційної діяльності підприємства за звітний період можна відобразити за такою схемою.

Схема 1. Формування в обліку фінансових результатів від операційної діяльності підприємства за звітний період

Доходи, що виникають в процесі фінансової діяльності підприємства, такі, як дивіденди, відсотки, інші доходи, одержані від фінансових інвестицій в бухгалтерському обліку, відображаються на рахунках: 72 «Дохід від участі в капіталі» та 73 «Інші фінансові доходи».

Рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі» використовують для відображення доходу, одержаного від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких здійснюється за методом участі в капіталі. Ведуть за субрахунками:

721 «Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства»,

722 «Дохід від спільної діяльності»,

723 «Дохід від інвестицій в дочірні підприємства».

По кредиту рахунка 72 «Дохід від участі в капіталі» та його субрахунків відображають збільшення (одержання) доходу, по дебету — списання порядку закриття в кінці звітного періоду на рахунок 792 «Результат фінансових операцій».

Таблиця 1

Відображення в обліку операцій, пов'язаних з формуванням фінансового результату від операційної діяльності

№ п/п

Зміст господарської операції

Сума, грн.

Дебет рахунка

Кредит рахунка

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes