Витрати виробництва та обігу та порядок їх віднесення до валових витрат, Детальна інформація

Витрати виробництва та обігу та порядок їх віднесення до валових витрат
Тип документу: Курсова
Сторінок: 9
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 22.4
Скачувань: 4349
Рекомендаціями з бухгалтерського обліку валових витрат і валових доходів, які затверджені наказом Міністерства фінансів України від 4 серпня 1997 р. №168, передбачено, що платники податку на прибуток самостійно приймають рішення щодо методики ведення податкового обліку або на балансових рахунках 18 "Валові витрати" і 48 "Валові доходи", або без запитів у системі регістрів на цих рахунках шляхом використання даних бухгалтерського обліку для складання податкової звітності.

Оперативний податковий облік зручніше вести без застосування балансових рахунків 18 і 48

Як показує практика, зручнішим для працівників бухгалтерій є ведення оперативного податкового обліку валових доходів і валових витрат без застосування балансових рахунків 18 і 48.

Відповідно до п. 16.14 статті 16 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" Державна податкова адміністрація України розробила і наказом від 21 січня 1998 р. №37 затвердила Порядок складання декларації про прибуток підприємства, яким встановлено, що наведені в декларації дані повинні підтверджуватися первинними документами, даними бухгалтерського обліку та відповідати податковому обліку (звітності). Спеціальних правил ведення податкового обліку цим Порядком не передбачено, очевидно, маються на увазі вищезгадані рекомендації Мінфіну.

На нашу думку, оперативний податковий облік валових доходів, валових витрат, бартерних операцій та оподатковуваного прибутку належало б побудувати за формами, які б давали змогу чітко і правильно заповнити Декларацію про прибуток підприємства та встановлені до неї додатки.

Для можливості максимального використання у веденні оперативного податкового обліку даних бухгалтерського обліку необхідно, в першу чергу, забезпечити правильність ведення бухгалтерського обліку.

У вказівках Міністерства фінансів України, а також у деяких засобах масової інформації даються рекомендації щодо відображення сум нарахованого податку на додану вартість та списаних витрат обігу по дебету балансового рахунка 80 "Прибутки і збитки". Оскільки результат від реалізації товарів (робіт, послуг) повинен визначатися за даними балансового рахунка 46 "Реалізація", то доцільно і записи по дебету та кредиту цього рахунка проводити в порядку, за яким можна було б визначити прибуток від реалізації.

Тобто по кредиту рахунка 46 "Реалізація" слід відображувати виручку від продажу товарів за готівку в кореспонденції з дебетом рахунка 50 "Каса", а по безготівковому розрахунку - в кореспонденції з дебетом рахунка 62 "Розрахунки з покупцями і замовниками". При цьому по кредиту рахунка 46 можна відображувати вартість продажу з податком на додану вартість або без сум цього податку. В першому випадку на весь продаж складаємо бухгалтерські проводки Д-т 50 "Каса" або Д-т 62 "Розрахунки з покупцями і замовниками" і К-т 46 "Реалізація", а в другому випадку:

- при продажу за готівку:

1. Д-т 50 "Каса" К-т 46 "Реалізація" на суму без ПДВ;

2. Д-т 50 "Каса" К-т 68 "Розрахунки з бюджетом" на суму ПДВ;

- при продажу по безготівковому розрахунку:

1. Д-т 62 "Розрахунки з покупцями і замовниками" і К-т 46 "Реалізація" на суму без ПДВ;

2. Д-т 62 "Розрахунки з покупцями і замовниками" і К-т 67/1 "Розрахунки з бюджетом" на суму ПДВ, термін сплати яких не настав (після оплати Д-т 67/1 і К-т 68).

Враховуючи те, що в декларації про прибуток підприємства (рядок 1) визначаються доходи від продажу товарів (робіт, послуг) без податку на додану вартість, а в бухгалтерському звіті про фінансові результати (ф. №2, рядок 010) - з податком на додану вартість, то підприємство може самостійно встановити метод відображення обсягу реалізації з податком на додану вартість або без нього виходячи з практики, що склалася в роботі бухгалтерії.

Нез'ясованим залишається питання щодо порядку відображення у бухгалтерському обліку на рахунку 46 "Реалізація" та податковому обліку доходів і витрат по невиробничих структурних підрозділах, які проводяться за рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні підприємств (їдальні, гуртожитки, готелі тощо), оскільки нормативно це не визначено.

Наприклад, по їдальнях, що перебували на балансі підприємств до 1 липня 1997 р., видатки на утримання та експлуатацію приміщень відносяться до валових витрат, що в бухгалтерському обліку відображується по дебету рахунка 26 "Загальногосподарські витрати", а всі інші витрати відносяться в дебет рахунка 29 "Обслуговуючі виробництва та господарства". Частина з цих витрат відшкодовується коштами працівників підприємства, а частина - прибутком підприємства. Від загального обсягу відображених на рахунку 29 послуг з харчування працівників нараховується податок на додану вартість. Отже, в цьому випадку також має місце продаж товарів, оплата яких здійснюється з двох джерел і які підлягають обкладанню податком на додану вартість, а тому, на нашу думку, в кінці кварталу обороти по цьому рахунку слід відображувати по дебету і кредиту рахунка 46 "Реалізація" та в складі валових доходів і валових витрат у податковому обліку, що, безумовно, не вплине на оподатковуваний прибуток підприємства, але правильно відобразить обсяги продажу товарів. Однак чіткі вказівки з цього питання повинна дати ДПА України або Мінфін.

На рахунку 46 "Реалізація" в Головній книзі доцільно відображувати окремо обороти з продажу товарів, які не обкладаються податком на додану вартість, оподатковуються за нульовою ставкою та за ставкою 20 відсотків, що дасть змогу оперативніше контролювати правильність нарахування цього податку та складання розрахунку розподілу сум податкового кредиту на обороти, що обкладаються і не обкладаються цим податком відповідно до п. 7.4.4 Закону України "Про податок на додану вартість".

По дебету рахунка 46 "Реалізація" слід відображувати записи з кредитів рахунків 20 "Основне виробництво" на собівартість виконаних робіт і наданих послуг; 40 "Готова продукція" на собівартість реалізованої готової продукції; 41 "Товари" в гуртовій торгівлі за покупною вартістю товарів і в роздрібній - за продажною вартістю; 42 "Торгові надбавки" методом сторно (запис червоним кольором) на суму надбавок, що припадають на реалізовані товари; 43 "Позавиробничі витрати"; 44 "Витрати обігу"; 67/1 "Податкові зобов'язання по податку на додану вартість"; 68 "Розрахунки з бюджетом" субрахунок "По податку на додану вартість, що підлягає сплаті в бюджет". Суму різниці між кредитом рахунка 46 "Реалізація" і відображених по дебету цього рахунка вищевказаних записах слід відобразити по дебету рахунку 46 "Реалізація" з кредиту рахунка 80 "Прибутки і збитки" записом чорним при наявності прибутку і червоним - при наявності збитків від продажу товарів (робіт, послуг).

Таким чином, на рахунку 46 "Реалізація" будуть акумульовані всі дані для визначення обсягу реалізації з відвантаження та сум податку на додану вартість від цього обсягу, а також прибутки чи збитки від продажу товарів (робіт, послуг).

Для правильного відображення обсягу продажу товарів у податковому обліку, якщо підприємство веде кілька субрахунків по рахунку 46 "Реалізація", слід за даними бухгалтерського обліку скласти зведену відомість кредитових оборотів, підсумок яких відобразити в податковому обліку (без ПДВ), за формою:

На підставі цих даних у податковому обліку відображуємо обсяг проданих за готівку та відвантажених покупцям товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Далі в обсяг валових доходів включаємо сальдо розрахунків, що склалося по товарообмінних операціях, тобто плюсуємо дебетове і кредитове сальдо по цих операціях на кінець місяця і від цього підсумку мінусуємо сальдо по дебету і кредиту за цими операціями, які ми включили у валові доходи попереднього звітного періоду, а на суму різниці відповідно збільшуємо або зменшуємо валові доходи. Аналогічно в податковому обліку в сумі валових доходів відображуємо аванси покупців і замовників.

На підставі даних бухгалтерського обліку в податковому обліку відображуємо всі інші передбачені декларацією валові доходи та визначаємо сукупний валовий дохід.

PRIVATE Назва місяців Кредит рахунків Разом

46/1 46/2 46/3 і т. д.

січень





лютий



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes