Нарахування амортизації на підприємстві, Детальна інформація

Нарахування амортизації на підприємстві
Тип документу: Курсова
Сторінок: 8
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 19.6
Скачувань: 1410
Щодо вигідності застосування методів прискореної амортизації (зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості та кумулятивного), то висновки кожне підприємство змушене робити самостійно, враховуючи багато чинників: калькулювання цін на готову продукцію, обсяг та термін власних капітальних вкладень тощо.

Застосування виробничого методу можливе лише у випадку, колифактичний місячний обсяг продукції (робіт, послуг) можна достовірновизначити. Цей метод змушує підприємство дбати про те, щоб виробничі об'єкти постійно експлуатувалися, тим самим швидше переносили свою вартість на вартість готової продукціїВідповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", підприємства повинні проводити нарахування амортизації для обчислення прибутку, що підлягає оподаткуванню згідно норм цього Закону.

Нарахування "податкової" амортизації тепер зводиться до підбиття один раз на квартал підсумків залишкової вартості груп основних фондів і множення цих підсумків на відповідну норму амортизації. Суми нарахованої таким методом амортизації відображаються у податковій декларації, і не є підставою для складання бухгалтерських проведень (звичайно, якщо підприємство використовує інші методи амортизації основних засобів).

"Податкова" амортизація, по суті - пільга для підприємств які інвестують свій капітал у розширення виробництва, придбання та підтримання в належному стані основних засобів.

Нарахування амортизації проводиться на протязі всього періоду експлуатації основного засобу. При вибутті основного засобу сума нарахованого зносу списується на зменшення первісної вартості основного засобу.

Відображення зносу на рахунках бухгалтерського обліку:





Зміст господарської операції Кореспонденція

рахунків Сума,

грн.



Дебет Кредит

1 Введення в експлуатацію об'єкта основних

засобів 10 15 15000

2 Нарахування амортизації об'єкта основних

засобів на протязі терміну експлуатації

об'єкта 23,92,93 13 9000

3 Списання раніше нарахованого зносу на

зменшення первісної вартості при вибутті

основного засобу 13 10 9000

4 Списана залишкова вартість реалізованого

об'єкту основних засобів 972 10 6000

Постановка задачі

Для автоматизації розрахунку амортизації основних засобів я створила в електронних таблицях Ехсеl робочу книгу з двома робочими листами, які називаються "розрахунок" і "головна книга".

В робочому листі "розрахунок" міститься таблиця "Розрахунок амортизації основних засобів за І квартал 2004 року", в якій знаходяться такі поля;

- найменування основних засобів;

- група;

- норма амортизації;

- балансова вартість;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes