Відкриття, закриття та ведення особових рахунків платників податків, Детальна інформація

Відкриття, закриття та ведення особових рахунків платників податків
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 53.4
Скачувань: 1973
3  Ф . N 5а  для здійснення обліку податку на додану вартість та відшкодування ПДВ для платників податків – фізичних осіб 

4  Ф . N 15  без подання розрахунків 

5  Ф . N 1-А  для ведення обліку конфіскованого майна 

6  Ф . N 2  без нарахування пені та врахування у сумах податкового боргу 



. Форми карток особових рахунків мають лицьовий та зворотний боки.

Лицьовий бік картки відображає умови справляння платежу

та дані про платника податків (вид бюджету, код бюджетної класифікації) .

Зворотній бік картки відображає стан розрахунків платників з бюджетом (суми нарахованого та сплаченого платежу, пені, штрафних (фінансових) санкцій, плати за кредит, суми податкового боргу та надміру сплачені) та інше.

Хочу звернути вашу увагу, що при перегляді зворотного боку КОР по ПДВ “історія переплат”, відображається переплата на початок року, щоб побачити “історію переплат” на поточну дату треба вийти із перегляду КОР, поміняти системну дату і знову зайти з розрахунками у перегляд КОР.

Це незручно коли потрібно провести більш детальний аналіз переплат на протязі року.

Також доставляє незручності, що в КОР убрали підсумкову строку “всього за місяць”.

Також хочу зауважити, що сама КОР дуже велика і об”ємна, дрібний шрифт, що призводить до швидкої втомленості працівників.

Усі вартісні операції в особових рахунках платників здійснюються в гривнях та копійках у відповідності до норм розрахунків, що діють в установах банків України та затверджені положеннями про ведення бухгалтерського обліку.

У випадках, коли платник переходить на облік з одного органу державної податкової служби до іншого, новий особовий рахунок не відкривається. Облік надходження платежів ведеться у особовому рахунку, що переданий з органу державної податкової служби за попереднім місцем реєстрації платника. У тому числі не відкривається особовий рахунок платника і при переведенні платників у категорію великих платників податків.

1.3. Закриття особових рахунків

Після проведення всіх облікових операцій в особових рахунках платників на останнє число грудня працівниками відділу підводяться підсумки за рік. При закритті особових рахунків підводяться підсумки за попередній рік. При проведенні цієї операції використовується режим „проведення розрахункових операцій”, та „закриття року”, при цьому суми недоїмки переплати та залишку непогашеної пені переносяться до поточного року

2. Підведення підсумків в особових рахунках платників

та їх перевірка.

З метою отримання звітних даних, проведення звірок з платниками податків в особових рахунках платників підводяться підсумки за місяць та з початку року.

Працівниками відділу проводиться вибіркова перевірка правильності проведених облікових операцій в особових рахунках:

чи за всіма термінами внесені суми нарахувань;

чи правильно виведено сальдо розрахунків;

чи правильно нарахована пеня.

На 1 січня кожного року інспектори відділу проводять звірення розрахунків з бюджетом платників податків з даними податкового органу. У випадку коли є розбіжності то складається акт, який є підставою для детальної перевірки цих розбіжностей.

Хочу запропонувати що при складанні акта звірки з платником податків в ньому відображати довідково нараховану штрафну санкцію за несвоєчасну сплату, це привело б до більш ретельного відпрацювання цих штрафних санкцій та збільшенню надходжень до бюджету.

3. Нарахування сум платежів та облік надходжень в особових рахунках

Нарахуванням та обліком надходжень займаються податкові інспектори відділу. Для більш ефективної організації праці справлянням податків займаються групи інспекторів по напрямкам роботи. У відділі існує сім груп інспекторів. Це групи які займаються веденням ПДВ, ПНП, місцевих податків та зборів, група яка займається адмініструванням нарахувань по актам перевірок, група яка займається рознесенням банківської інформації, група виконання контрольних завдань, і група яка займається адмініструванням податків з фізичних осіб.

Оперативний облік податкових зобов`язань ведеться на підставі документів, що готуються беспосередньо органом державної податкової служби, надходять від судових та інших органів, платників податків згідно з діючим порядком передачі інформації та внутрішнього документообігу.

Нарахуванню в особових рахунках платників підлягають:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes