Про вибори народних депутатів України (24.09.97), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів України (24.09.97)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 19
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 55.6
Скачувань: 1466
ПЕРЕДВИБОРНА АГІТАЦІЯ

Стаття 31. Форми і засоби передвиборної агітації

1. Громадяни України, політичні партії, інші об'єднання громадян, колективи підприємств, установ і організацій мають право вільно і всебічно обговорювати передвиборні програми кандидатів у депутати, їх політичні, ділові та особисті якості, а також передвиборні програми політичних партій, виборчих блоків партій, списки кандидатів у депутати від яких зареєстровані, вести агітацію "за" або "проти" кандидатів у депутати чи виборчі списки від політичних партій, виборчих блоків партій на зборах, мітингах, у бесідах, пресі, на радіо і телебаченні.

2. Кандидати у депутати, їх довірені особи, а також уповноважені особи політичних партій, виборчих блоків партій проводять зустрічі з виборцями як на зборах, так і в іншій зручній для виборців формі. Окружна виборча комісія спільно з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян сприяє проведенню таких зустрічей - надає приміщення, завчасно сповіщає про час і місце зустрічей та здійснює інші необхідні заходи.

3. Передвиборна агітація може здійснюватись у будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України ( 254к/96-ВР ) та законам України.

Стаття 32. Матеріали передвиборної агітації у

багатомандатному загальнодержавному виборчому

окрузі

( Частина перша статті 32 втратила чинність щодо встановлення неоднакового терміну для забезпечення виготовлення передвиборних плакатів політичних партій, виборчих блоків партій, списки кандидатів у народні депутати України від яких зареєстровані, і забезпечення друкування передвиборних плакатів кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих у відповідному одномандатному виборчому окрузі, як така, що не відповідає Конституції України (є неконституційною) на підставі Рішення Конституційного Суду України N 1-рп/98 ( v001p710-98 ) від 26.02.98 ) 1. Центральна виборча комісія за рахунок коштів, що виділяються з Державного бюджету України на проведення виборчої кампанії, не пізніш як за 60 днів до дня виборів забезпечує виготовлення передвиборних плакатів політичних партій, виборчих блоків партій, списки кандидатів у депутати від яких зареєстровані, з розрахунку п'ять примірників на кожну виборчу дільницю.

2. Відповідний плакат може бути виготовлений в більшій кількості за рахунок коштів виборчого фонду політичної партії, виборчого блоку партій.

3. Центральна виборча комісія погоджує з представником політичної партії, виборчого блоку партій текст передвиборного плаката, підготовлений політичною партією, виборчим блоком партій, обсягом до чотирьох сторінок машинописного тексту, надрукованого через півтора інтервала (до 7800 знаків), який не повинен містити неправдивих відомостей або комерційної реклами. Центральна виборча комісія публікує тексти передвиборних плакатів у газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр".

Стаття 33. Матеріали передвиборної агітації в одномандатному

виборчому окрузі

( Частина перша статті 33 втратила чинність щодо встановлення неоднакового терміну для забезпечення виготовлення передвиборних плакатів політичних партій, виборчих блоків партій, списки кандидатів у народні депутати України від яких зареєстровані, і забезпечення друкування передвиборних плакатів кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих у відповідному одномандатному виборчому окрузі, як така, що не відповідає Конституції України (є неконституційною) на підставі Рішення Конституційного Суду України N 1-рп/98 ( v001p710-98 ) від 26.02.98 ) 1. Окружна виборча комісія виборчого округу за рахунок коштів, що виділяються з Державного бюджету України на проведення виборчої кампанії, не пізніш як за 30 днів до дня виборів забезпечує друкування передвиборних плакатів кандидатів у депутати, зареєстрованих у відповідному виборчому окрузі, у кількості двох тисяч примірників на одного кандидата і передає кожному кандидату у депутати не менше трьох четвертих зазначеної кількості плакатів.

2. Порядок розміщення передвиборних плакатів погоджується з кандидатом у депутати або його довіреною особою чи з уповноваженою особою політичної партії, виборчого блоку партій. Окружна виборча комісія забезпечує розміщення цих плакатів на виборчих дільницях.

3. Для забезпечення виготовлення передвиборного плаката кандидат має подати до окружної виборчої комісії свою передвиборну програму обсягом до двох сторінок машинописного тексту, надрукованого через півтора інтервала (до 3900 знаків), а також автобіографію такого ж обсягу з висвітленням найбільш істотних результатів трудової діяльності, що не містять таємниць, які охороняються законом, та свою фотокартку (розмір встановлюється комісією).

4. Передвиборні плакати мають бути однаковими за формою, розміром, поліграфічним виконанням, не повинні містити неправдивих відомостей або комерційної реклами. Окружна виборча комісія погоджує з кандидатами у депутати тексти їх передвиборних плакатів, друкування яких вона забезпечує.

5. Політичні партії, виборчі блоки партій, кандидати у депутати мають право безперешкодно випускати плакати, листівки, буклети, інші агітаційні матеріали за рахунок коштів свого виборчого фонду.

6. Всі агітаційні друковані матеріали повинні містити інформацію про організацію, установу, осіб, які відповідають за їх випуск, а також вихідні дані установи, що здійснила друк, загальний тираж примірників.

7. Один примірник кожного виду друкованих агітаційних матеріалів кандидати у депутати та уповноважені особи політичних партій, виборчих блоків партій зобов'язані не пізніше ніж через три дні після виготовлення передати до окружної виборчої комісії з особистим підписом.

Стаття 34. Використання засобів масової інформації

1. Представникам засобів масової інформації гарантується безперешкодний доступ на всі заходи, пов'язані з виборами, за винятком внутрішньопартійних нарад або нарад учасників виборчого блоку політичних партій чи груп підтримки кандидатів у депутати. Виборчі комісії, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування надають їм інформацію про підготовку і проведення виборів.

2. Політичним партіям, виборчим блокам партій, що висунули списки кандидатів у депутати, а також окремим кандидатам у депутати надається право, за рахунок коштів, які виділяються з Державного бюджету України на проведення виборчої кампанії, користування засобами масової інформації, засновниками або одним із засновників яких є органи державної влади, державні організації та установи, органи місцевого самоврядування (далі - засоби масової інформації з державною участю, з участю органів місцевого самоврядування), в порядку, передбаченому цим Законом.

3. Перелік загальнодержавних засобів масової інформації з державною участю публікується Центральною виборчою комісією за поданням Міністерства інформації України, а місцевих, регіональних засобів масової інформації з державною участю, з участю органів місцевого самоврядування - окружними виборчими комісіями за поданням відповідних місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування не пізніше закінчення строку реєстрації списків кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків партій та кандидатів у депутати по одномандатних виборчих округах.

4. Встановлення порядку надання ефірного часу політичним партіям, виборчим блокам партій здійснює Центральна виборча комісія, кандидатам у депутати - окружні виборчі комісії з дотриманням принципу рівних можливостей для всіх політичних партій, виборчих блоків партій та відповідно для кандидатів у депутати, які висунуті в одномандатних виборчих округах.

5. Ефірний час для ведення передвиборної агітації виділяється за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачених на проведення виборчої кампанії, і надається телерадіокомпаніями у робочі дні між дев'ятнадцятою і двадцять третьою годинами за київським часом. Час мовлення (сітка мовлення) телерадіоорганізацій, які мають ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на право користування загальнонаціональними каналами мовлення, змінюється (без зміни обсягу мовлення) на період виборів з метою забезпечення обласним державним телерадіоорганізаціям можливостей максимального розповсюдження їх програм та передач на території відповідних виборчих округів. ( Частина п'ята статті 34 із змінами, внесеними згідно із Законом N 715/97-ВР від 11.12.97 )

6. Розклад ефірного часу із зазначенням передвиборних агітаційних телерадіопрограм, конкретної дати і часу виходу їх в ефір складається керівництвом телерадіокомпаній за результатами жеребкувань, які проводяться відповідно Центральною та окружними виборчими комісіями. Цей розклад публікується в загальнодержавних та місцевих засобах масової інформації.

7. Передвиборні агітаційні телерадіопрограми місцевих компаній не повинні збігатися у часі з аналогічними програмами на загальнодержавних каналах.

8. Включення в інформаційні телерадіопрограми агітаційних матеріалів політичних партій, виборчих блоків партій, кандидатів у депутати або політичної реклами не допускається. Політична реклама повинна бути відокремлена і означена як така.

9. Забороняється переривати передвиборні агітаційні програми політичних партій, виборчих блоків партій, кандидатів у депутати рекламою товарів, робіт і послуг, іншими повідомленнями.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes