Про вибори народних депутатів України (24.09.97), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів України (24.09.97)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 19
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 55.6
Скачувань: 1469
3) час мовлення на радіо і телебаченні;

4) користування спорудами, приміщеннями, устаткуванням для проведення зустрічей виборців з кандидатами у депутати та уповноваженими особами політичних партій, виборчих блоків партій, організованих виборчими комісіями.

3. Власні виборчі фонди утворюються за рахунок коштів відповідно:

1) політичної партії, виборчих блоків партій - по багатомандатному загальнодержавному виборчому округу;

2) кандидата у депутати - по одномандатному виборчому округу.

До зазначених фондів, утворених відповідно до законодавства України, можуть вноситися пожертвування громадян України та юридичних осіб. Органам державної влади, державним підприємствам, установам і організаціям, органам місцевого самоврядування, іноземним юридичним і фізичним особам, анонімним особам, міжнародним організаціям та об'єднанням забороняється робити внески до цих фондів.

4. Рахунки виборчих фондів відкриваються в установах банків за заявами відповідно уповноважених осіб політичних партій, виборчих блоків партій, кандидатів у депутати, довірених осіб кандидатів у депутати, після їх реєстрації відповідними виборчими комісіями, про що повідомляються виборчі комісії. Інформація про відкриті рахунки виборчих фондів публікується у пресі. Політичні партії, виборчі блоки партій, кандидати у депутати визначають розпорядника виборчого фонду.

5. Контроль за надходженням та використанням коштів виборчого фонду політичної партії, виборчого блоку партій, власного виборчого фонду кандидата у депутати здійснюється Центральною та окружними виборчими комісіями, податковими органами, а також установами банків, в яких відкрито відповідний рахунок.

6. Відповідна установа банку за зверненням кандидата у депутати, його довіреної особи чи уповноваженої особи політичної партії, виборчого блоку партій, які відкривали рахунок, а також Центральної та відповідних окружних виборчих комісій надає їм відомості про розміри та джерела надходжень до відповідного виборчого фонду.

7. Кошти, що надійшли до виборчого фонду політичної партії, виборчого блоку партій або до власного виборчого фонду кандидата у депутати, від фізичних чи юридичних осіб, які згідно з цим Законом не мають права робити такі пожертвування, або що надійшли від анонімного чи фіктивного пожертвувача, в тому числі пожертвувача, адреса якого невідома, за рішенням Центральної або відповідних окружних виборчих комісій перераховуються до Державного бюджету України.

8. Не використані під час виборчої кампанії кошти виборчих фондів за рішенням Центральної або відповідних окружних виборчих комісій перераховуються до Державного бюджету України. Якщо кандидат у депутати, який балотувався на виборах народних депутатів України, що були визнані недійсними, реєструється кандидатом у депутати на повторних виборах, він має право розпоряджатися коштами, що залишилися в його власному виборчому фонді, за умови, що причиною визнання виборів не дійсними не були дії цього кандидата чи його довірених осіб. Право розпоряджатися залишками коштів та поповнювати власний виборчий фонд належить також політичній партії, виборчому блоку партій, список кандидатів у депутати від яких зареєстровано для участі у повторних виборах у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі.

9. Кандидат у депутати, уповноважена особа політичної партії, виборчого блоку партій мають право відмовитися від коштів, що надійшли від пожертвувача, про що вони подають заяву до установи банку, в якій відкрито рахунок відповідного виборчого фонду. Ці кошти повертаються зазначеною установою пожертвувачу за його рахунок.

10. Не пізніш як за сім днів до дня виборів, уповноважені особи політичної партії, виборчого блоку партій, кандидати у депутати або їх довірені особи зобов'язані передати відповідно до Центральної чи окружних виборчих комісій фінансові звіти про джерела надходжень у виборчий фонд. Форма фінансового звіту встановлюється Центральною виборчою комісією.

11. Відомості про доходну частину виборчих фондів оприлюднюються відповідними виборчими комісіями не пізніш як за два дні до дня виборів.

12. Кошти виборчих фондів можуть використовуватися виключно на потреби агітаційної кампанії політичної партії, виборчого блоку партій, кандидата у депутати. Використання коштів виборчих фондів за іншим призначенням забороняється. Розрахунки із виборчих фондів кандидатів у депутати, політичних партій, виборчих блоків партій можуть проводитися лише у безготівковій формі.

Р о з д і л VII

ГОЛОСУВАННЯ

Стаття 38. Час і місце голосування

1. Голосування проводиться в день виборів або в день повторного голосування з сьомої до двадцять другої години.

2. Про час і місце голосування дільнична виборча комісія сповіщає виборців не пізніш як за п'ятнадцять днів до дня виборів.

Стаття 39. Виборчі бюлетені

1. Виборчі бюлетені є документами суворої звітності.

2. Виборчий бюлетень має містити назву органу, до якого відбуваються вибори, номер виборчого округу чи означення багатомандатного загальнодержавного виборчого округу і номер виборчої дільниці та позначене місце для підпису члена дільничної виборчої комісії, який видаватиме виборчий бюлетень.

3. До бюлетеня для голосування по багатомандатному загальнодержавному виборчому округу вносяться назви політичних партій, виборчих блоків партій у порядку, визначеному жеребкуванням, що проводить Центральна виборча комісія після реєстрації списків кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків партій з обов'язковим переліком політичних партій, які утворили виборчий блок, а також із зазначенням прізвищ з ініціалами перших п'яти кандидатів із внесеного кожною політичною партією, виборчим блоком партій списку кандидатів у депутати. Праворуч від кожної назви політичної партії, виборчого блоку партій розташовується порожній квадрат. ( Частина третя статті 39 в редакції Закону N 783/97-ВР від 25.12.97 )

4. До бюлетеня для голосування по одномандатному виборчому округу вносяться в алфавітному порядку всі зареєстровані у цьому окрузі кандидати у депутати із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, посади (заняття), місця роботи та проживання, партійності. Праворуч проти прізвища кожного кандидата у депутати розташовується порожній квадрат.

5. У виборчих бюлетенях після переліку прізвищ кандидатів у депутати зазначається: "Не підтримую жодного з кандидатів у депутати" (в бюлетенях для виборів по одномандатних виборчих округах) і праворуч від цих слів розташовується порожній квадрат або "Не підтримую виборчого списку жодної політичної партії, виборчого блоку партій" (в бюлетенях для виборів по багатомандатному загальнодержавному виборчому округу) і праворуч від цих слів розташовується порожній квадрат. ( Частина п'ята статті 39 в редакції Закону N 801/97-ВР від 30.12.97 )

6. Виборчі бюлетені мають контрольні талони, відокремлені від бюлетеня лінією для відриву, що містять назву органу, до якого відбуваються вибори, номер виборчого округу чи означення багатомандатного загальнодержавного виборчого округу, номер виборчої дільниці, а також позначені місця для підписів виборця та члена дільничної виборчої комісії, який видаватиме бюлетень. ( Частина шоста статті 39 в редакції Закону N 801/97-ВР від 30.12.97 )

7. Контрольні талони залишаються у дільничній комісії і є підставою для встановлення кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені.

8. Виборчий бюлетень не повинен містити відомостей щодо кандидатів у депутати, списків кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків партій, які вибули з балотування. У разі коли кандидат у депутати вибув з балотування після видрукування бюлетенів, відповідна окружна (по одномандатному виборчому округу) або Центральна (по багатомандатному загальнодержавному виборчому округу) виборча комісія приймає рішення про внесення змін до виборчого бюлетеня, а в разі необхідності - про його передрукування. Якщо зміни до виборчого бюлетеня внесені шляхом викреслення відомостей про особу, яка була кандидатом у депутати, чи вилучення списку кандидатів у депутати від політичної партії, виборчого блоку партій, дільнична комісія повідомляє про це кожного виборця під час видачі виборчого бюлетеня.

9. Виборчі бюлетені по виборчому округу мають друкуватися на однаковому папері і повинні бути однаковими за розміром, кольором та змістом, відповідати формі, встановленій Центральною виборчою комісією. Колір виборчих бюлетенів по одномандатному та багатомандатному загальнодержавному виборчих округах повинен бути різним. Виборчий бюлетень друкується на одному аркуші з текстовою частиною лише з одного боку.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes