Про затвердження Положення про державних річкових лоцманів (01.02.2002), Детальна інформація

Про затвердження Положення про державних річкових лоцманів (01.02.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 11.5
Скачувань: 825
1.4. Умови обов'язкового лоцманського проведення суден і категорії суден, які підлягають обов'язковому лоцманському проведенню на внутрішніх водних шляхах України, встановлюються Держфлотінспекцією України і затверджуються Міністерством транспорту України.

1.5. Присутність на борту лоцмана під час лоцманського проведення не звільнює капітана від обов'язків з управління судном і відповідальності за безпеку плавання.

Лоцман на борту судна під час виконання своїх функцій є тільки радником капітана.

1.6. Капітан судна, коли в нього виникли сумніви стосовно правильності рекомендацій лоцмана, має право відмовитися від його послуг, зупинити рух судна та негайно сповістити найближчий структурний підрозділ Інспекції і викликати іншого лоцмана, про що здійснити запис у вахтовому журналі. Виписка з вахтового журналу про цей випадок надається лоцману, від послуг якого капітан відмовився.

2. Призначення лоцманів

2.1. Лоцмани призначаються на посаду наказом начальника Інспекції за поданням начальників структурних підрозділів.

2.2. Державні річкові лоцмани підпорядковані відповідним начальникам структурних підрозділів Інспекції.

2.3. На посади лоцманів призначаються особи, які є громадянами України, мають відповідні дипломи та пройшли медичне обстеження.

2.4. Лоцмани повинні мати вищу або середню судноводійну освіту, стаж роботи не менше 5 років на посаді капітана судна з потужністю двигуна не менше 751 к.с. або першого помічника капітана судна з потужністю двигуна не менше 2201 к.с.

3. Атестація лоцманів

3.1. Присвоєння кваліфікації лоцмана і видача посвідчення здійснюються кваліфікаційною комісією Інспекції.

Термін дії посвідчення - 3 роки з подальшою переатестацією і продовженням дії посвідчення.

3.2. Кваліфікаційна комісія за результатами атестації визначає також район лоцманського проведення і вказує його у лоцманському посвідченні.

3.3. Особа, яка атестується на посаду лоцмана, протягом одного місяця проходить стажування на здійснення лоцманського проведення суден в означеному районі.

3.4. Лоцмани проходять перевірку знань кожен рік відповідно до програми, яка затверджується начальником Держфлотінспекції України.

3.5. При виконанні своїх обов'язків лоцман повинен мати при собі лоцманське посвідчення.

4. Послуги лоцманського проведення

4.1 Лоцманське проведення в районах обов'язкового лоцманського проведення організується начальником структурного підрозділу Інспекції з урахуванням інформації про час прибуття судна на місце, з якого почнеться проведення.

4.2 У районах необов'язкового лоцманського проведення капітан судна, у разі необхідності, має право замовити на судно лоцмана.

Ця вимога стосується і суден, які належать до категорії необов'язкового лоцманського проведення.

4.3. Заявка на лоцманське проведення подається до структурного підрозділу Інспекції не пізніше 24-ї години до підходу судна з боку моря або його виходу в рейс. Начальник структурного підрозділу Інспекції інформує заявника про отриману заяву і готовність до лоцманського проведення (при можливості - прізвище лоцмана).

4.4. У випадку непередбаченого виклику лоцмана начальник структурного підрозділу Інспекції повинен під час підходу судна негайно направити лоцмана на судно і сповістити про це капітана судна.

Коли направити лоцмана на судно негайно неможливо, начальник структурного підрозділу Інспекції повідомляє капітана судна про час прибуття лоцмана.

4.5. Термін робочого часу лоцмана має бути не більше 12 годин з обов'язковою перервою на відпочинок не менше 2 годин з відстоєм судна на період відпочинку лоцмана.

4.6. Лоцмана, який прибуває на судно для виконання своїх службових обов'язків, може супроводжувати особа, яка проходить стажування як лоцман.

4.7. У районах необов'язкового лоцманського проведення, а також для суден, які не належать до категорії з обов'язковим лоцманським проведенням, Держфлотінспекція України може встановити обов'язкове лоцманське проведення у разі:

коли судно або вантаж можуть створювати загрозу природному середовищу. Категорії таких суден і вантажів вказуються в додатках до Місцевих правил плавання по внутрішніх водних шляхах України;

коли судно має серйозні пошкодження корпусу, механізмів або обладнання, що може вплинути на безпеку судноплавства. У цьому випадку капітану судна вручається сповіщення про те, що судно повинно рухатися під лоцманським проведенням;

в інших випадках, коли це викликано тимчасовими небезпечними умовами судноплавства.

4.8. Із суден, які користуються послугами лоцманів, справляється плата, порядок і розмір якої встановлюється за договором.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes