Про схвалення Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2002-2005 роки та на період до 2010 року (14.02.2002), Детальна інформація

Про схвалення Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2002-2005 роки та на період до 2010 року (14.02.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 19
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 33
Скачувань: 837
Місцеві органи виконавчої влади забезпечують:

обслуговування населення підприємствами та організаціями житлово-комунального господарства незалежно від форми власності;

проведення атестації об'єктів, сертифікації продукції, робіт і послуг підприємств та організацій житлово-комунального господарства.

Органи місцевого самоврядування забезпечують управління об'єктами житлово-комунального господарства, що перебувають у комунальній власності, їх належне утримання та ефективну експлуатацію, необхідний рівень послуг, що надаються населенню, та його соціальний захист.

Підприємства та організації житлово-комунального господарства забезпечують виключно на договірних засадах всіх споживачів, у тому числі бюджетні організації, якісними послугами в необхідних обсягах.

Розмежування та впорядкування функцій центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств та організацій - виробників, постачальників і споживачів житлово-комунальних послуг потребує внесення змін до законодавства.

Ключовою проблемою цього етапу реформування житлово-комунального господарства є запровадження системи договірних відносин, зумовлених появою у цій сфері господарюючих суб'єктів різних організаційно-правових форм.

Ефективне управління діяльністю житлово-комунальних підприємств потребує розроблення виробничої та інвестиційної програм, формування та встановлення тарифів як засобу фінансового забезпечення цих програм; запровадження моніторингу діяльності підприємств, що дасть можливість органам місцевого самоврядування реалізувати свої повноваження із забезпечення населення якісними житлово-комунальними послугами.

Демонополізація і розвиток

конкурентного середовища

Розвиток конкуренції в житлово-комунальному господарстві здійснюється з метою створення умов для подолання негативних наслідків монопольного та домінуючого становища (в тому числі технологічно зумовленого) організацій житлово-комунального господарства шляхом:

розмежування функцій регулювання діяльності суб'єктів природних монополій між центральними органами виконавчої влади та відповідними національними комісіями, створюваними відповідно до Закону України "Про природні монополії" ( 1682-14 );

формування органами місцевого самоврядування замовлення на послуги і програми розвитку об'єктів житлово-комунального призначення;

організації системи розрахунків за використані ресурси і спожиті послуги на основі договорів (угод), а також застосування економічних санкцій за порушення договірних зобов'язань;

залучення на паритетній основі організацій різних форм власності для надання житлово-комунальних послуг на конкурсній (тендерній) основі.

Важливою складовою реформи житлово-комунального господарства є розвиток конкуренції в системі управління та обслуговування житлової сфери, що дозволить власникам житла та об'єктів комунального призначення визначати житлово-експлуатаційну організацію для забезпечення необхідного рівня якості робіт і надання послуг.

Контроль за дотриманням умов угод між власниками об'єктів житлово-комунального господарства, виробниками і споживачами послуг, нагляд за станом державного, комунального і приватного житлових фондів, а також комунальних об'єктів, за виконанням технологічних процесів, що забезпечують екологічну безпеку населення, повинні здійснювати як органи місцевого самоврядування, так і Державна житлова інспекція з нагляду і контролю за використанням та утриманням житлового фонду і об'єктів комунального призначення, яку необхідно створити.

З метою демонополізації житлово-комунального господарства доцільно стимулювати процес роздержавлення організацій житлово-комунального господарства, забезпечити реальну правову рівність господарюючих суб'єктів різних організаційно-правових форм та споживачів послуг.

Одним з напрямів поліпшення роботи підприємств тепло-, водопостачання та водовідводу є зміна структури діючих підприємств з виділенням непрофільних виробництв, не пов'язаних з основною технологічною діяльністю, створення альтернативних підприємств.

Експлуатація об'єктів комунальної теплоенергетики, централізованого водопостачання та водовідводу може здійснюватися підприємствами різних форм власності на основі контрактів на управління, договорів оренди, концесії.

Структурні зміни в діяльності та управлінні природними монополіями в житлово-комунальному господарстві, до яких належать комунальна теплоенергетика, водопостачання та водовідвід, потребують створення нових організаційних ринкових структур - акціонерних товариств, корпорацій, приватних підприємств, формування сервісних служб у малих містах і селах, можливого відокремлення виробництва та транспортування товару (послуги) до споживача.

Для захисту прав споживачів у процесі надання житлово-комунальних послуг, підвищення їх якості передбачається уточнити перелік основних видів господарської діяльності підприємств житлово-комунального господарства, що підлягають ліцензуванню.

Під час демонополізації житлової сфери доцільно проводити конкурси на виконання спеціалізованих робіт (обслуговування ліфтового господарства, внутрішньобудинкових мереж, вентиляційних каналів, систем пожежогасіння, вивіз сміття тощо).

Розвиток конкурентних принципів управління і обслуговування житла сприяє приватизації житлово-експлуатаційних організацій, переважна більшість яких має бути приватизована до кінця 2005 року.

У результаті розвитку конкурентних відносин у житлово-комунальному господарстві підвищиться ефективність його функціонування, що забезпечить загальне зниження витрат на утримання цієї сфери не менше ніж на 22 відсотки і залучення додаткових фінансових ресурсів для модернізації господарства.

Зменшення витрат та втрат енергоносіїв у

житлово-комунальному господарстві,

проведення ефективної

енергозберігаючої політики

У першу чергу передбачається виконання Програми поетапного оснащення наявного житлового фонду засобами обліку витрачання та регулювання споживання води і теплової енергії, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 1995 р. N 947 ( 947-95-п ), із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 1998 р. N 1657 ( 1657-98-п ).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes