Облік заробітної плати та пов`язаних з нею розрахунків, Детальна інформація

Облік заробітної плати та пов`язаних з нею розрахунків
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 37
Скачувань: 1592
При відмові від необхідності створення резерву на оплату відпусток його залишки можуть бути зараховані в прибуток від позареалізаційниї операцій, або використані на оплату чергових відпусток.

Відображення заробітної плати на відповідних рахунках виробничих затрат здійснюється згідно зведеної відомості розподілу зарплати по кодах виробничих затрах, яка складається бухгалтерією на основі первинних документів. У відповідності вказуються призначення затрат, дебет рахунків, на які слід віднести нараховані суми заробітної плати, види заробітної плати.

При журнально-ордерній формі обліку нарахування заробітної плати відображається в журналах-ордерах №10 і №10/1 (додаток 11) виплати заробітної плати - в журналі-ордері №1; уутримання із заробітної плати податків в бюджет, по виконавчих листах на користь третіх осіб, своєчасно не виплачена заробітна плата - в журналі-ордері №8.

При скороченій журнально-ордерній формі облік ведеться в журналі-ордері №8.

При спрощеній формі обдік ведеться у відомостях №№В-8, В-3, В-5. Основним обліковим регістром при цій формі ведення бухгалтерського обліку є відомість обліку заробітної плати №В-8. Відомість складається з двох розділів - кредит рахунку 70 і дебет 70. По кредиту 70 у відомості відображаються нарахування працівникам підприємства з відображенням відповідних рахунків, а по дебету 7- - утримання у відповідності з діючим законодавством України.

В кінці відомості визначається сума, що підлягає робітнику видачі на руки. Відомість №В-8 може бути використана і як платіжна відомість, ф для визначення сум відрахувань на соцстрах і в Пенсійний фонд. На основі даних відомості №В-8 проводяться записи у відомості №№В-5 і В-3 (1).

Відображення операцій по рахунку 70 субрахунок 1 «Нарахува заробітна плата» показано у додатку 1.



РОЗДІЛ 7. НАРАХУВАННЯ НА ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ. ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ ПО СОЦІАЛЬНОМУ СТРАХУВАННЮ.

Порядок обов’язкових внесків на державне страхування визначає Верховна Рада України, а розмежування відрахувань в пенсійний фонд і фонд соціального страхування визначає Кабінет міністрів України.

Соціальне страхування - одна із гарантій здійснення прав працюючих на матеріальне забезпечення. На даний час з метою вдосконалення зв’язків підприємств з органами державного соцстраху пройшли певні зміни в організації бухгалтерського обліку, що в свою чергу змінило розрахункові взаємовідносини підприємств і органів державного соцстраху.

Основними об’єктами обліку на підприємствах є: суми нарахованих страхових внесків; суми, нараховані в Пенсійний фонд, і витрати, що здійснювались за рахунок соціального страхування і Пенсійного фонду (1).

Загальна сума нарахувань на заробітну плату становить 49% від фонду заробітної плати, з них:

- 37% - на соціальне страхування;

12% - у Фонд ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

З 37%, що спрямовуються на соціальне страхування, 88% йде у Пенсійний фонд, а 12% - безпосередньо у Фонд соціального страхування (8).

Суми цих нарахувань включаються у собівартість продукції. Їх розмір залежить від фонду заробітної плати і нормативу відрахувань.

В бухгалтерському обліку цей процес відображається по кредиту рахунку 69 «Розрахунок по страхуванню» по відповідних субрахунках в кореспонденції з рахунками, на які (20, 23, 24, 25, 26, 80, 81, 87 і ін. рахунки). Частина державних страхових засобів використовується безпосередньо на підприємствах, а інша частина проходить через відповідні державні органи.

Найбільш поширеним видом використання засобів соцстраху на підприємствах є оплата лікарняних листків непрацездатності. Нарахування допомог працівнику по тимчасовій непрацездатності (у зв’язку з хворобою, вагітністю і т.д.) проводиться за рахунок коштів фонду соціального страхування і в обліку відображаються записом: Дт - 69/1 «Розрахунки по соціальному страхуванню»; Кт - 70 «Розрахунки по оплаті праці».

Всі одноразові виплати допомоги (у зв’язку з народженням дитини чи похованням) відображаються по Дт - 69 «Розрахунки по страхуванню» і Кт - 50 «Каса».

Якщо підприємство допустило порушення в області охорони праці, то потерпівший робітник отримує допомогу не із засобів фонду соцстраху, а за рахунок засобів свого підприємства. Ці витрати відносяться на витрати виробництва і в обліку відображаються записом: Дт - 26 «Загальногосподарські витрати», Кт - 69 «Розрахунки по страхуванню».

За рахунок засобів фонду соціального страхування підприємствам дозволено проводити доплати на дієтичне харчування, яке надається робітникам в столовах. Це відбражається по Дт -69 і Кт - 76 «Розрахунки з різними дебіторами і кредиторами».

Із засобів Пенсійного фонду виплачуються допомоги по догляду за дитиною та інші виплати, передбачені законодавством України. Виплата допомог і пенсій в обліку відображається по Дт - 69/4 «Розрахунки з Пенсійним фондом» і Кт - 50 «Каса» Після відображення всіх операцій по 69 рахунку виявляється кінцевий стан розрахункових взаємовідносин підприємств з відповідними органами соцстраху і забезпечення (1).



Висновки.

Організація заробітної плати визначається трьома елементами: тарифною системою, нормуванням праці і формами та системами оплати праці. Тарифна система, яка є основою організації оплати праці, включає в себе тарифну сітку, тарифну ставку і тарифно-кваліфікаційні довідники.

Нормування праці включає два показники: норму виробітку і норму часу. Норма виробітку встановлює кількість одиниць продукції, яка повинна бути виготовлена за одиницю часу; норма часу - час, необхідний для виконання роботи в певних умовах.

Існують 2 форми оплати праці - погодинна і відрядна. При погодинній заробіток залежить від кількості відпрацьованого часу і тарифної ставки (зарплата за одиницю часу); при відрядній - вд кількості виробденої продукції і розцінок (зарплата за одиницю продукції( на неї.

Застосовують 2 системи погодинної форми оплати праці - проста погодинна і погодинно-преміальна, при якій робітники крім основного заробітку отримують ще й премії.

Відрядна форма оплати праці має такі системи: пряма відрядна, відрядно-преміальна, відрядно-прогресивна і акордна.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes