Технічне забезпечення біржової діяльності, Детальна інформація

Технічне забезпечення біржової діяльності
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 24.4
Скачувань: 991
На західноєвропейських біржах, зазвичай, для кожного товару приділяється окремий зал або кімната.

Розміри, планування й устаткування операційних залів можуть бути різними, але в цілому повинні відповідати визначеним критеріям зручності роботи:

зали й секції повинні бути просторими, для того щоб у них могли знаходитися десятки й сотні брокерів;

здійснення торгівлі в одній секції не повинне заважати веденню операцій в іншій;

інформація про всі угоди, що укладаються на біржі, повинні бути доступні всім учасникам.

На перший погляд, ці вимоги здаються очевидними, але в дійсності вони надзвичайно важливі. Навіть самі добре пророблені ф'ючерсні контракти не будуть мати успіху, якщо торгове місце занадто мале, територіально недоступне для членів біржі та їхніх службовців або має дефекти акустики, що перешкоджають торгівлі методом "відкритого вигуку”.

По мірі росту обсягів торгівлі питання устаткування біржі постало важливою проблемою, адже потрібно усе більше місця для членів біржі, їхніх службовців і технічного персоналу самої біржі. Наприклад, високі стелі необхідні для розташування інформаційних табло. Так, труднощі з пошуком відповідних приміщень підштовхнули дві чикагські біржі до будівництва власних будинків, у яких вони почали торгівлю в 1983 р.

Операційні зали найбільших бірж займають величезну площу – від декількох десятків до декількох сотень квадратних метрів. Площа торгових залів найбільшої Чикагської торгової біржі досягає 5 тис. кв. м.

Необхідність у відповідно обладнаному приміщенні стала головною причиною будівництва Торгового центра в Нью-Йорку. У цьому Центрі, відкритому в 1977 р., знаходяться біржі Комекс, Нью-йоркська товарна біржа, Біржа кави, цукру та какао-бобів і Біржа бавовни.

Операційний зал або його секція сплановані так, щоб максимально полегшити учасникам торгівлі техніку заключення угод. На біржах США спеціалізовані секції називаються типами (ямами). Це піднята восьмикутна платформа зі сходинками вниз до рівня операційного залу. Таке розташування дозволяє всім покупцям і продавцям бачити один одного. Кількість сходинок у ямі відповідає числу місяців, по яких ведеться торгівля ф'ючерсними контрактами, при цьому верхня сходинка відводиться для найближчої позиції, а нижня – для найдальшої позиції, по якій, як правило, заключається менше угод. У ямі торговці розташовуються в залежності від місяця постачання, по якому вони ведуть торгівлю, тим самим торговець, що зайняв визначене місце, вже повідомив своїм колегам, по якому товару й з яким місяцем постачання він збирається вести операції.

В біржовому кільці торгівля ведеться у визначиний час, який називають біржовою сесією. Досвід роботи зарубіжних бірж свідчить про те, що цей час не може бути встановлений довільним чином, він повинен враховувати наявність бірж відповідного товару в інших країнах або часових поясах.

Торгівлю в біржовій ямі здійснюють брокери або члени біржі, що фізично там присутні. За кордоном для даної роботи допускаються лише ті брокери, які пройшли відповідні кваліфікаційні іспити.

На європейських біржах місце ведення операцій іноді організується у формі кола (рингу), навколо якого розташовуються учасники торгівлі. Подібна організація залу, наприклад, на Лондонській біржі металів.

Світова практика знає два методи ведення біржового торгу:

публічна торгівля, коли угода здійснюється шляхом вигуків, що дублюються сигналами, які подаються рукою та пальцями.

торгівля шепотінням, вона має доволі обмежене використання і застосовується переважно в країнах Південно-Східної Азії та Японії.

• Головні офіси брокерських фірм часто знаходяться не в головному будинку біржі, а в самостійних будинках. У цьому випадку в приміщенні біржі, як правило, є визначені службові площі, що займають співробітники брокерських фірм і комісійних будинків.

Місце на біржі – це окремий столик або конторка, обладнані телефонним і телексним зв'язком, комп'ютером з виходом на інформаційне табло. Кожне місце на біржі має свій номер. Таким місцем на постійній основі володіють її члени. Для інших учасників існує можливість оренди брокерського місця на визначений період.

• Реєстраційне бюро повинне вчасно фіксувати всі здійснені угоди й подавати інформацію про них на інформаційне табло. Для цього біля рингу (іноді в його центрі) знаходяться співробітники біржі, що фіксують угоди, що укладаються та зміну цін, що відбувається. Ці співробітники представляють декілька категорій:

- обліковці цін;

- представники органів контролю за дотриманням торгових процедур;

представники клірингової палати, що усувають можливі торгові помилки.

Кожна біржа повинна забезпечувати інфраструктуру зв'язку торгового залу з іншим світом. Члени біржі повинні мати можливість швидко одержувати розпорядження від клієнтів і повідомляти про угоди й поточну інформацію. Для цього необхідна мережа телефонів, факсів і інших засобів зв'язку. В даний момент використовуються, як правило, дисплеї та відеомонітори, на яких з'являються повідомлення найбільших телеграфних агентств про самі різні події, що впливають на торгівлю. Велике значення має інформаційне табло в операційному залі, звичайно розташоване в центрі залу так, щоб кожен учасник торгів у будь-який момент міг одержати необхідну інформацію про угоди біржового дня. На це табло постійно надходить інформація з реєстраційного бюро, інформаційної служби й від учасників торгів.

На більшості ведучих біржах світу табло показує також інформацію про угоди з іншими товарами даної біржі, ціни ф'ючерсних угод на інших товарних, фондових і валютних біржах, а також різні поточні повідомлення (політичні події, погоду, страйки, ціни при продажах за готівку, відвантаження товару та інш.).

Але біржа не тільки одержує інформацію, але й передає її. Поточні та підсумкові котирування розсилаються постачальникам комерційної інформації, що у свою чергу представляють її своїм клієнтам за відповідну плату. Так, Чикагська торгова біржа розсилає таку інформацію більш ніж на 50 адрес.

З метою підвищення ефективності функціонування біржі застосовуються програми автоматизації організації та проведення біржових торгів.

2. Роль засобів автоматизації в діяльності біржи

На даний час широке застосування засобів автоматизації дозволяє сформувати міцну технологічну базу для удосконалювання організаційного керування біржею. Правда, це дозволить вирішити тільки частину проблем, пов'язаних з нестримним зростанням обсягів інформації (по оцінках академіка В.М.Глушкова, обсяг інформації з керування зросте в квадраті стосовно росту обсягу виробництва, послуг та ін.).

Іншою не менш важливою частиною проблеми діяльності біржі є ступінь її готовності до комп'ютеризації:

• по-перше, чи готовий кожен співробітник біржі (психологічно, за рівнем знань і т.д.) підвищити кваліфікацію, змінити технологію своєї праці;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes