Технічне забезпечення біржової діяльності, Детальна інформація

Технічне забезпечення біржової діяльності
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 24.4
Скачувань: 995
Програмне забезпечення Системи електронних торгів розроблено фахівцями КМВБ разом з Департаментом інформатизації та Центральною розрахунковою палатою Національного Банку України. Розробка бібліотек для системи захисту й гарантування вірогідності та дійсності інформації впроваджена Департаментом Захисту інформації НБУ.

Варто відзначити, що Електронна торгова система КМВБ дозволяє одночасно проводити декілька торгових сесій по різних валютах і різних інструментах (TOD, TOM, SPOT). При цьому банк має єдині валютну й гривневу позиції, що дозволяє йому проводити одночасно операції в декількох сесіях.

Можливість підключення та програмне забезпечення "АРМ дилера" надається банкам - учасникам КМВБ безкоштовно. Система надає можливість роботи як з одного термінала по декількох сесіях, так і з декількох терміналів, встановлених в одному банку. При цьому банк також має єдині валютну та гривневу позиції для всіх дилерів працюючих на різних терміналах.

У перспективі планується вдосконалення АРМа дилера з метою надання як аналітичних матеріалів по поточних торгах на КМВБ, так і глобальної інформації про стан валютного ринку з цілому.

Кримська міжбанківська валютна біржа пропонує новий програмний продукт, розроблена фахівцями КМВБ - "Біржову інформаційну систему" (БІС). БІС дозволяє розміщати, переглядати, систематизувати і зберігати інформацію з визначених напрямків банківської діяльності.

БІС надає можливість обміну повідомленнями як з маклером біржі, так і банків один з одним. Також реалізована можливість розміщення коротких повідомлень на дошці оголошень. Мається можливість оперативного спостереження за станом усього ринку банківських послуг у вигляді інформаційних гистограмм.

Для роботи в БІС необхідна наявність комп'ютера з операційною системою Windows '95 '98 '2000 або NT і модему або доступу в інтернет. Підключення до БІС здійснюється по мережі "Інтернет" і по телефонних каналах, що комутируються. Для забезпечення доступу клієнтів до БІС у режимі DIAL-UP на КМВБ установлений модемний пул. Робота в режимі DIAL-UP краща, якщо в наявності є повільний канал в Інтернет.

Висновок.

Після розгляду й аналізу вищевказаних проблем і пропозицій по їхньому вирішенню, без якого неможливе існування та ефективна діяльність будь-якої біржі, можна зробити висновок, що для нормального функціонування українських бірж необхідні наступні умови:

• відповідним чином обладнане приміщення для здійснення операцій,

• наявність засобів зв'язку й інформації,

• розробка такої процедури, що забезпечить швидке й акуратне заключення угод,

• ефективна система клірингу та збору депозитів для забезпечення фінансової цілісності ф'ючерсного контракту,

• правила, що відповідають законодавству, стосуються всіх учасників ринку.

Велике значення надається правильному розташуванню та технічному оснащенню биржі. Вважається, що це в значному ступені визначає обсяг проведених операцій куплі-продажу, величину витрат та конкурентоспроможність біржі як форми торгівлі. По мірі росту обсягів торгівлі питання устаткування біржі постало важливою проблемою, адже потрібно усе більше місця, технічного обладнання для членів біржі, їхніх службовців і технічного персоналу самої біржі. Кожна біржа повинна забезпечувати інфраструктуру зв'язку торгового залу з іншим світом. Члени біржі повинні мати можливість швидко одержувати розпорядження від клієнтів і повідомляти про угоди й поточну інформацію. Для цього необхідна комунікаційна мережа. Наприклад, велике значення має інформаційне табло в операційному залі, звичайно розташоване в центрі залу так, щоб кожен учасник торгів у будь-який момент міг одержати необхідну інформацію про угоди біржового дня.

З метою підвищення ефективності функціонування біржі застосовуються програми автоматизації організації та проведення біржових торгів. На даний час автоматизованими є наступніфункції:

збір та реєстрація заявок , що поступають на торги;

контроль за правильністю оформлення заявок, що відповідають правилам біржі;

збір та реєстрація клієнтських заяв;

організація зв’язку брокера з клієнтами (продаж клієнтських заяв);

вибір списку заяв, що задовільняють даному попиту та пропозиції;

забезпечення можливості проведення торгів брокерами між сесіями (електронні торги);

інформаційне забезпечення брокерських фірм та служб біржі;

інформаційне забезпечення торгів.

На даний час широке застосування засобів автоматизації дозволяє сформувати міцну технологічну базу для удосконалювання організаційного керування біржею.

Отже питання технічного забезпечення біржової діяльності постає актуальною поблемою, яка потребує негайного вирішення.

Література.

Дектярёв О.И. Биржевое дело. М: 1996 г.

Грязнова А.Г. Биржевая деятельность. М: 1995 г.

Ещенко С. Биржа: её задачи и функции// Экономіка України № 3 1994 р.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes