Технічне забезпечення біржової діяльності, Детальна інформація

Технічне забезпечення біржової діяльності
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 24.4
Скачувань: 995
При проектуванні АРМ співробітника біржі інформаційне забезпечення знаходить своє вираження в створенні так званої інформаційної бази біржі (ІББ) як сукупності впорядкованої й формалізований відповідним чином інформації.

Для подальшої автоматизації діяльності конкретної біржі необхідне створення інформаційної бази самими користувачами – фахівцями біржі на основі розвинутого програмного забезпечення високого рівня, різних інструментальних засобів проектування, створених для ПЕОМ, й діалогового режиму роботи.

4. Автоматизовані системи керування біржами

Автоматизована система керування біржею (АСКБ) призначена для централізованого збору, збереження, обробки та надання користувачам інформації, необхідної для функціонування центрального й регіонального відділень біржі та її брокерських фірм, а також проведення одночасних торгів у різних відділеннях біржі. Крім виконання біржових операцій АСКБ повинна забезпечувати проведення торгів з небіржовими товарами. Користувачами системи є співробітники різних служб біржі та брокерські фірми, акредитовані на біржі.

Відповідно до технології проведення торгових операцій на біржах автоматизації підлягають наступні процеси:

• діяльність брокерських фірм по обслуговуванню клієнтів й підготовці супровідних документів;

• передача заявок від брокерських фірм на біржу;

• формування біржової відомості;

• коректування біржових відомостей;

• підготовка документів для реєстрації угод;

• використання електронних табло в процесі торгів;

• передача заявок між регіональними відділеннями біржі та біржовим центром;

• проведення аукціону протягом одночасних торгів;

• узгодження умов пропозицій між брокерами-продавцями та брокерами-покупцями;

• підготовка й поширення довільної текстової інформації між відділеннями біржі, біржею та брокерськими фірмами;

• внутрішня діяльність біржі, що включає створення АРМ різних служб біржі.

Засоби автоматизації значно спрощують діяльність біржі, підвищують її оперативність, дозволяють збільшити кількість представлених товарів і число брокерських фірм, тобто збільшується оборот біржі. В процесі зростання обсягів торгівлі, відкриття регіональних відділень і збільшення кількості клієнтів біржі стає неможливим проведення багатьох операцій без застосування засобів автоматизації. У той же час у процесі розвитку біржі на основі могутньої обчислювальної бази й стійких каналів зв'язку представляється можливим організовувати якісно нову технологію проведення торгових операцій, при якій брокери, минаючи всі служби біржі, крім контролюючої, безпосередньо зі своїх АРМ вводять заявки в базу даних (БД), знаходять контрагентів, зв'язуються з ними, коректують свої пропозиції й укладають угоди. У такий спосіб організується електронна біржа.

5. Розвиток системи електронної біржової торгівлі

Електронна біржова торгівля існує не так вже багато років. Це принципово новий підхід до процесу ведення біржового торгу, хоча самі ЕОМ стали застосовуватися в біржовій торгівлі задовго до появи першої електронної біржі. У той час вони виконували лише допоміжні функції, тобто сприяли функціонуванню товарних бірж, забезпечуючи швидкий доступ до інформації та визначений порядок роботи.

Комп'ютерна технологія використовувалася біржами тільки для відображення на електронних табло необхідної інформації та передачі по засобах зв'язку біржових цін, що формуються в "колі", й цін на біржові товари найбільших дилерів, а також для обліку біржових угод, контролю та регулювання портфеля активів у рамках самих фірм-членів біржі.

Яскравим прикладом є всесвітньо відома система інформації агентства "Рейтер". Встановивши в своєму офісі спеціальний термінал, що підключений до інформаційного каналу агентства, ви маєте можливість "бути присутнім" на торгах найбільших світових бірж, знати поточні ціни найбільших фірм-дилерів на біржові товари, а також у числі перших дізнаватися про політичні й економічні новини.

Вчасно виявлена тенденція зміни ціни на будь-який товар може зіграти в діяльності підприємства величезну роль, але для виявлення такої тенденції фахівцю необхідне насамперед джерело свіжої інформації. Хоча встановлення та функціонування рейтеровского термінала вимагають визначених фінансових витрат, значення його досить важливе.

Традиційно сама біржова торгівля здійснювалася у визначеному біржею місці й у визначений час шляхом безпосереднього спілкування між собою брокерів. Проблема автоматизації безпосередньо самого процесу торгівлі в біржовому колі виникла відносно недавно й довгий час знаходилася в обговоренні. Однак у 1985 р. почала функціонувати перша електронна біржа, і в даний час процес автоматизації йде досить активно як на знов виникаючих біржах, так і на вже існуючих. Усі вони зацікавлені в тому, щоб залучити до себе клієнтів з усього світу, знизити операційні витрати та підвищити якість виконання замовлень.

Останні досягнення в комп'ютерній технології змістили акценти в обговоренні даної проблеми з питань технічної реалізації на питання принципів роботи та структури електронної біржі.

6. Огляд сучасних електронних біржових систем

Протягом 1990 – 2001 р. кількість систем електронної торгівлі на товарних біржах різко збільшилося. Більшість нових бірж, торгівля на які почалася після 1990 р., зволіли використовувати винятково електронні системи, відмовивши від традиційного біржового кола. Тільки на Бразильській товарній ф'ючерсній біржі, створенії декілька років тому, що по обсягах торгівлі займає шосте місце в світі, торгівля здійснюється традиційним способом – відкритим вигуком у біржовому колі. Всі біржі (за винятком японських), що починали свою діяльність зі звичного біржового кола, потім ввели в себе електронні системи, але все-таки зберегли звичний для всіх торг у біржовому колі.

Предметами електронної біржової торгівлі є в основному фінансові контракти, тобто ф’ючерси й опціони на валюту, фондові індекси, процентні ставки та ін. За межами Японії електронні біржові системи майже не використовуються в торгівлі сировинними товарами, у той час як торгівля традиційними біржовими товарами (сільськогосподарськими продуктами, металами, нафтою й нафтопродуктами) йде дуже активно на американських і європейських біржах. Однак на електронних біржах Європи й США торгують різного роду індексами, державними облігаціями, казначейськими зобов'язаннями, банківськими векселями, процентними ставками по депозитах, валютою.

Розглянемо діяльність Кримської міжбанківської валютної біржі.

Кримська міжбанківська валютна біржа пропонує нашій увазі Електронну торгову систему. На даний час це єдина в Україні система, що дозволяє проводити електронні торги іноземною валютою в режимі ON-LINE за схемою Біржа - Віддалене робоче місце дилера. Банки-учасники ЕТС КМВБ мають можливість здійснювати операції купівлі-продажу іноземної валюти безпосередньо з терміналів, установлених на робочих місцях дилерів у валютних відділах у режимі реального часу (e-mail HYPERLINK "mailto:kmvb@cris.crimea.ua" kmvb@cris.crimea.ua ).

В даний момент електронна торгова система КМВБ дозволяє здійснювати підключення по міських і міжміських телефонних лініях. Слід зазначити, що програмне забезпечення розроблялося з урахуванням якості наявних каналів зв'язку та припускає обмін тільки необхідним мінімумом інформації, необхідної для здійснення ефективної роботи в системі. Досвід роботи банків у ЕТС КМВБ показав, що вже зараз є можливість одержання досить стійких з'єднань між біржею та комерційними банками й швидкість, на якій здійснюється підключення, достатня для нормальної роботи дилера в електронній системі з віддаленого робочого місця. Надалі передбачається розширення спектра можливостей для підключення: використання виділених ліній і послуг операторів цифрового зв'язку. Вже зараз будь-який банк може підключитися до електронної торгової системи КМВБ.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes