Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства, Детальна інформація

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства
Тип документу: Дипломна
Сторінок: 50
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 95.7
Скачувань: 2183
Таким чином, для досягнення беззбитковості реалізації послуг ТОВ “Макро-Альфа” його виручка від реалізації послуг повинна становити не менш, ніж 1304,79 тис.грн. на квартал при існуючій структурі цієї виручки.

Як свідчить звітність підприємства в І кварталі 2000 року його виручка склала лише 1190 тис.грн., що при існуючих величинах витрат призвело до одержання збитку від реалізації в сумі 8,3 тис.грн.

Таким чином, найближчим часом зусилля управління повинні бути направлені на досягнення точки беззбитковості. Для цього необхідне зростання виручки від реалізації послуг порівняно з І кварталом 2000 року на 114,79 тис.грн. за квартал. Економічний ефект від такого зростання буде виражений покриттям збитків, що на сьогодні є найбільш актуальним завданням підприємства. В подальшому можлива розробка заходів по досягненню запланованих величин прибутку підприємства.

3.2. Стратегічні заходи щодо підвищення рівня

конкурентоспроможності

Кінцевою метою підвищення конкурентноздатності підприємства є збільшення прибутку та прибутковості розширення ринку його збуту та забезпечення стійкості роботи фірми. Покращення фінансового стану фірми можна досягти за рахунок підвищення якості продукту, що пропонується (чим вища якість, тим вища ціна), реалізації політики ресурсозбереження, організаційно-технічного та соціального розвитку підприємства. Будь-які заходи з покращення цих сторін діяльності відображаються на зростанні прибутку фірми і, відповідно, її конкурентоспроможності.

З огляду на проведений аналіз, конкурентоспроможність досліджуваного підприємства можна підвищити за рахунок наступних заходів:

= підвищення частки власних коштів в структурі капіталу підприємства;

= збільшити обсяг реалізації до розрахованого рівня беззбитковості (на початкових етапах з подальшим підвищенням);

= скоротити частку позикових коштів відносно власних;

= збільшити обсяг рентабельних активів, за рахунок яких можна покрити короткострокові зобов’язання;

= після досягнення точки беззбитковості реалізації досягти планових обсягів прибутку, тим самим підвищити показники рентабельності.

= для кожного виду послуг на підприємстві доцільно визначити приблизний етап життєвого циклу з метою формування ефективної цінової та асортиментної політики, які тісно пов’язані з рівнем конкурентоспроможності і впливають на основні результативні показники підприємства.

Існує три стратегії створення конкурентних переваг підприємства на конкретному ринку.

Щодо конкурентної стратегії фірми на ринку, то для підприємства “Макро-Альфа” найбільш прийнятною стратегією формування конкурентних переваг є стратегія диференціації. У випадку реалізації такої стратегії важливою є концентрація уваги на споживчі пріоритети та інтереси покупця. Стратегія диференціації передбачає в якості вихідної точки вивчення інтересів споживача. Для цього необхідно:

= достатньо чітко представити не просто те, хто є споживачем, але й те, хто приймає рішення з питань замовлення;

= вивчити споживчі критерії, по яких робиться вибір при замовленні послуг (ціна, гарантії, строки виконання тощо);

= визначити фактори, які формують уявлення споживача про продукт (джерела інформації, імідж).

Саме ці моменти мають бути визначальними і на них мають бути направлені зусилля стратегічного управління досліджуваним підприємством паралельно з підвищенням кількісних показників фінансового стану, ефективності використання ресурсного потенціалу, рентабельності як основних показників його конкурентоспроможності.

Висновки

Розглянувши теоретичні та практичні аспекти оцінки конкурентоспроможності підприємств, можна зробити деякі висновки та надати пропозиції щодо підвищення її рівня в умовах ринкових відносин.

Поняття конкурентоспроможності фірми включає в себе великий комплекс економічних характеристик, які визначають положення фірми на ринку. Цей комплекс може включати характеристики товару, а також фактори, які формують в цілому економічні умови виробництва та збуту товару фірми.

Конкурентоспроможність продукції та конкурентоспроможність фірми-виробника продукції співвідносяться між собою як частина та ціле.

Конкурентоспроможність підприємства може бути оцінена шляхом співставлення конкретних позицій декількох підприємств на одному ринку. Обізнаність відносно інших підприємств-конкурентів визначається наступними параметрами: технологія; здатність обладнання; знання та практичний досвід персоналу; система управління; маркетингова політика; імідж; комунікації; можливість адаптуватися до мінливих умов конкуренції.

Таким чином, в цілому можна зробити висновок про певне відставання ТОВ “Макро-Альфа” від основних конкурентів на ринку за показниками фінансової стійкості, платоспроможності та рентабельності, які являються одним із основних, що характеризують в кінцевому випадку конкурентоспроможність підприємства на ринку та його фінансовий потенціал. У зв’язку з цим на підприємстві потрібно вжити низку заходів щодо підвищення рівня конкурентоспроможності: зростання обсягів реалізації, скорочення витрат тощо. Сумарний економічний ефект від запровадження таких заходів можна оцінити як вихід на беззбиткову діяльність в найближчому періоді (в 1 кварталі 2000 року підприємство одержало збитки), а також одержання додатково від 2300 до 3000 тис.грн. виручки від реалізації послуг на рік.

Щодо показників ефективності використання ресурсного потенціалу, то ТОВ “Макро-Альфа” займає на даний момент лідируючі позиції і має перспективи нарощування свого потенціалу, однак при цьому необхідно слідкувати за подальшим зростанням ефективності та інтенсивності його використання.

Найближчим часом зусилля управління повинні бути направлені на досягнення точки беззбитковості реалізації. Для цього необхідне зростання обсягів діяльності (виручки) в ІІ кварталі 2000 року на 114,79 тис.грн. за квартал.

Крім конкретних практичних висновків по кількісних показниках конкурентоспроможності підприємства можемо також зробити загальні висновки щодо конкурентної стратегії фірми на ринку.

Для даного підприємства найбільш прийнятною стратегією формування конкурентних переваг є стратегія диференціації. У випадку реалізації такої стратегії важливою є концентрація уваги на споживчі пріоритети та інтереси покупця. Стратегія диференціації передбачає в якості вихідної точки вивчення інтересів споживача. Для цього необхідно:

- чітко представити не просто те, хто є споживачем, але і те, хто приймає рішення з питань покупки;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes