Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства, Детальна інформація

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства
Тип документу: Дипломна
Сторінок: 50
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 95.7
Скачувань: 2181
Керівництво повинно вжити заходів до підвищення забезпечення матеріальних запасів власними коштами у випадку, якщо воно подбає про підвищення конкурентоспроможності підприємства на ринку.

За даними таблиць 2.8. та 2.9. можна скласти уявлення про відносний рівень конкурентоспроможності ТОВ “Макро-Альфа” поряд з основними конкурентами, які надають на ринку аналогічні послуги і націлені на аналогічні сегменти споживачів.

Як бачимо з таблиці, досліджуване підприємство стабільно відстає від рівня конкурентів за показниками зносу основних засобів. Це підтверджує необхідність деякого його підвищення у майбутньому. Серед розглянутих конкурентів найбільший рівень забезпеченості власними коштами має фірма “Сан-Гобен”. Однак за цим показником ТОВ “Макро-Альфа” має тенденцію до зростання, яку

необхідно прискорити, тому що відставання у коефіцієнтах досить значне, особливо на початку року (-0,214).

За забезпеченістю матеріальними запасами власними коштами та маневреністю власного капіталу підприємство випереджає СП “NSI-Construction” та “WIL”, однак відстає від фірми “Cан-Гобен” (відповідно на 0,122 та 0,746). Індекс постійного активу на підприємстві “Макро-Альфа” також залишає бажати кращого. За цим показником підприємство випереджає лише “Сан-Гобен”, але відстає від двох інших конкурентів.

Такий стан справ вимагає підвищення частки основних засобів та позаоборотних активів у джерелах власних коштів підприємства з метою підвищення фінансової стійкості та зменшення впливу інфляції на кошти, вкладені у підприємство.

Фірма “Макро-Альфа” не має довгострокових позикових коштів у структурі джерел фінансування, тому судити про його конкурентоспроможність можна лише з точки зору втрат можливостей підприємства у використанні довгострокових позикових коштів.

На основі даних про відмінності підприємства від конкурентів у показниках оцінки конкурентоспроможності можливе вироблення ефективної стратегії підвищення рівня конкурентоспроможності даного підприємства.

Крім показників фінансової стійкості, конкурентоспроможність характеризується також показниками платоспроможності підприємства порівняно з конкурентами, що розраховані на основі показників, які наведені в § 1.2 за формулами 1.1 - 1.3.

Дані про платоспроможність ТОВ “Макро-Альфа” можна проаналізувати на основі показників по балансу підприємства (таблиця 2.10.).

За допомогою даних таблиць 2.10. та 2.11. можемо зробити деякі висновки щодо рівня платоспроможності підприємства порівняно з показниками конкурентів. Так, щодо коефіцієнта абсолютної ліквідності, який характеризує долю найбільш ліквідних активів в сумі поточних зобов’язань, можна сказати про деякі переваги досліджуваного підприємства над фірмою “WIL” (на 0,003 та 0,033 відповідно на початок та кінець року).

Випереджання спостерігалось на початку року також над СП “NSI-Construction” (0,008). Однак стійке відставання – від показника абсолютної ліквідності фірми “Сан-Гобен”. Це, крім усього іншого, може стати причиною втрати можливостей по користуванню позиковими та залученими коштами, які будуть доступні, наприклад, підприємству “Сан-Гобен”. Простим прикладом може бути відстрочення платежу постачальниками з огляду на високий ступінь забезпеченості поточних зобов’язань підприємства.

Таким же чином підприємство відстає і за показником проміжного коефіцієнту покриття. За інших рівних умов, при виникненні критичного становища, “Сан-Гобен” з випереджаючим показником проміжної ліквідності, зможе, не реалізуючи запаси, погасити короткострокові зобов’язання. Цей показник для рекомендується в розмірі 0,4 – 0,5. На підприємстві “Макро-Альфа” на початку року цей показник відповідав рекомендованій нормі, однак на

кінець звітного періоду він скоротився і склав лише 0,283.

Не викликає занепокоєння загальний коефіцієнт покриття (ліквідності), тому що лише за цим показником досліджуване підприємство нестабільне, але випереджає конкурентів. Він показує, якою мірою поточна кредиторська заборгованість забезпечується поточними активами. Тобто підприємство (згідно розрахованих даних) має 1,33 грн. поточних активів на 1 грн. поточних зобов’язань. Найменша відмінність – у підприємства “Сан-Гобен” (0,029).

Для розрахунку показників рентабельності на підприємстві застосовуються показники балансового прибутку, середньої величини майна підприємства, середньої вартості основних фондів та матеріальних оборотних активів, а також обсяги реалізації послуг за період (таблиця 2.12.).

Окремі абсолютні показники не можуть дати уявлення про рівень рентабельності того чи іншого підприємства і його діяльності, тому що такий рівень визначається лише у співвідношенні величини балансового прибутку за період (в даному випадку за рік) до середньої валюти балансу, вартості матеріальних активів, обсягів реалізації (таблиця 2.13.)

Як бачимо з даних таблиці, ТОВ “Макро-Альфа” за більшістю показників рентабельності випереджає конкурентів, особливо за рівнем рентабельності виробничих фондів (основні фонди + матеріальні оборотні активи). За цим показником воно відстає лише від фірми “Сан-Гобен”.

За рівнем рентабельності майна підприємство відстає лише від СП “NSI-Construction” (-0,008). Інші підприємства воно випереджає (“WIL” – на 0,043, “Сан-Гобен” – 0,009).

Досить слабка на підприємстві “Макро-Альфа” рентабельність реалізації, за якою гірший за неї лише “Сан-Гобен” (на 0,032%), а СП “NSI-Construction” та фірма “WIL” випереджають відповідно на 0,034 та 0,037.

За допомогою розрахованих показників для різних підприємств можемо оцінити їх конкурентоспроможність також за допомогою методу відстані від лідера. В таблиці 2.14. наведено значення показників конкурентоспроможності чотирьох підприємств, в тому числі і досліджуваного ТОВ “Макро-Альфа”.

Лідером за кожним з показників є підприємство, у якого показник найвищий, цей показник і приймається за одиницю при розрахунку коефіцієнта відставання інших підприємств (таблиця 2.15.). Коефіцієнти відставання розраховуються як відношення показника кожного з підприємств до показника-лідера.

Згідно до формули відставання від лідера за сумою всіх показників буде становити:

Р(М-А) = sqrt((1-0.983)^2+(1-0.5)^2+(1-0.807)^2+(1-0.443)^2+

+(1-0.8)^2+(1-0.74)^2+(1-0.391)^2+(1-0.516)^2+(1-0.95)^2+

+(1-0.782)^2+(1-0.879)^2) = sqrt(1.3754) = 1.173;

Аналогічним чином розраховується відставання від лідера решти підприємств. Після розрахунків одержимо наступні значення відставання:

Р(Макро-Альфа) = 1,173;

Р(NSI-Construction) = 1,031;

Р(WIL) = 2,097;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes