Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства, Детальна інформація

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства
Тип документу: Дипломна
Сторінок: 50
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 95.7
Скачувань: 2181
де m - кількість товарів у групі.

Таким чином, для найбільш змістовного аналізу та оцінки конкурентоспроможності підприємства необхідна чітка постановка задач та методів їх вирішення із застосуванням сучасної техніки та технології обробки даних.

ІІ. Оцінка конкурентоспроможності підприємства ТОВ “Макро-Альфа” за 1999-2000 рр.

2.1. Аналіз динаміки основних показників господарської діяльності підприємства

В даній дипломній роботі буде досліджуватись діяльності ТОВ “Макро-Альфа”, яке спеціалізується на наданні послуг з будівництва, реконструкції, проектування, та виконанні супутніх робіт.

Як видно з назви - це товариство з обмеженною відповідальністю, яке було створено у 1998 році. На рис.2.1 показана його організаціййна структура.

Дана організаційна структура є лінійно-функціональною, але вона не являється досконалою. Однією з причин недосконалості структури є відсутність маркетингового відділу (або окремої людини, яка б займалась питаннями маркетингових досліджень).

Діяльність підприємства в цілому оцінюється цілою низкою аналітичних показників, як абсолютних, так і відносних. Одним з основних абсолютних показників його діяльності є обсяги реалізації товарів, робіт або послуг.

На діаграма 2.1 зображено динаміку обсягів реалізації ТОВ “Макро-Альфа” за період з І кварталу 1999 року по І квартал 2000 року. Як бачимо, в 1999 році спостерігалась чітка тенденція до зростання обсягів реалізації підприємства.

Найбільшими темпами обсяги реалізації підприємства зросли в ІІІ кварталі 1999 року (на 40,8%) і склали 2116,3 тис.грн., найменшими – в ІІ кварталі порівняно з

попереднім періодом – на 36,5 тис.грн. і склали 1503,2 тис.грн. за квартал.

В І кварталі 2000 року спостерігається значне зниження обсягів реалізації (на 1403,3 тис.грн. за квартал).

Це можливо пояснити недосконалістю організаційної структури, як видно з рис.2.1. на даному підприємстві відсутній маркетинговий відділ (або людина), який би займався питаннями маркетингових досліджень, вивченням ринку збуту, знаходженням реальних споживачів, яким необхідні дані послуги та ін.

Обсяги балансового прибутку, як результативного показника діяльності ТОВ “Макро-Альфа”, можна прослідкувати в динаміці за допомогою діаграма 2.2. Як бачимо, коливання величини балансового прибутку по періодах протягом 1999-2000 рр. досить значне. Так, в ІV кварталі 1999 року він зріс на 123,5 тис.грн. і склав 181,4 тис.грн. А вже в І кварталі 2000 року становив лише 9,2 тис.грн.

Ці дані свідчать про незважену політику підприємства щодо управління прибутком. Такий стан речей не сприяє підвищенню конкурентноздатності його на ринку.

Найбільш змістовну інформацію про показники діяльності ТОВ “Макро-Альфа” у досліджуваному періоді можна одержати з аналізу структури обсягів реалізації послуг підприємства, який міститься в таблиці 2.1.

Як бачимо з таблиці, в структурі обсягів реалізації підприємства сталися деякі зміни. Так, в ІІІ кварталі 1999 року значно зросла частка результату від реалізації (на 16,33%). Зменшилась питома вага собівартості.



В наступних періодах частка прибутку від реалізації послуг ТОВ “Макро-Альфа” помітно скоротилася (відповідно на 11,63 та 6,9%).

Про загальні результати діяльності підприємства можемо зробити висновки за даними таблиці 2.2. В ІІ півріччі 1999 року значно зросли не лише абсолютні показники діяльності підприємства, але і відносні показники рентабельності. Найбільшими темпами зростав чистий прибуток у ІV кварталі 1999 року. В цей же період значно зросли коефіцієнти рентабельності (до поточних активів, майна підприємства, власного капіталу).

В І кварталі 2000 року порівняно з аналогічним періодом 1999 року зросли лише загальна середня вартість майна (на 117,1 тис.грн.), капітал та резерви підприємства (на 120,8 тис.грн), середня сума поточних активів (на 187,6 тис.грн.). Решта показників знизилась, особливо обсяг виручки від реалізації, який в І кварталі 2000 року склав лише 6,4 тис.грн.

На протязі 1999 року в ІІІ та ІV кварталах рівень рентабельності діяльності підприємства значно зріс, в той час, як в І кварталі 2000 року всі показники рентабельності скоротилися.

Така динаміка основних економічних показників діяльності підприємства “Макро-Альфа” не сприяє зростанню конкурентоспроможності підприємства і потребує ретельного підходу до управління цією діяльністю, тому що ринкові умови є досить жорсткими і подальше зниження обсягів реалізації робіт і послуг та прибутку може призвести до негативних наслідків для підприємства.



На конкурентоспроможність підприємства впливає цілий ряд чинників, як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. До числа тих, які підприємство має можливість виміряти та справляти на них вплив, можна віднести:

обсяги реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), прибуток, структуру капіталу підприємства, комерційні витрати, структуру оборотних коштів.

При оцінці впливу чинників на рентабельність підприємства першим етапом є визначення і розрахунок тих, які впливають на рентабельність обсягів продажу послуг ТОВ “Макро-Альфа” (зміна ціни послуг та їх собівартості).

З цією метою модифікуємо формулу рентабельності обсягу реалізації [6; ст.85]:

Рvp = Пр/Vp = (Vp – S)/Vp , (2.1)

де Пр – прибуток від реалізації;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes