Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства, Детальна інформація

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства
Тип документу: Дипломна
Сторінок: 50
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 95.7
Скачувань: 2180
Таб. 1.1. Фактори конкурентоспроможності фірми.

Між зовнішніми та внутрішніми факторами існує тісний взаємозв’язок - внутрішні, як правило, витікають із зовнішніх, іноді важливо провести між ними межу та виділити вплив кожного з них.

Як видно з таблиці 1.1. конкурентоспроможність фірми забезпечується такими внутрішніми факторами, як стратегічний потенціал фірми і маркетинг.

Внутрішньо фірмовий маркетинг спрямований на створення специфічної компетенції співробітників і є систематичною оптимізацією внутрішніх процесів засобами менеджменту з метою перетворення маркетингу в філософію фірми при одночасній орієнтації на клієнтів і персонал. Класифікація цілей внутрішнього маркетингу наведена в таблиці 1.2.

Рівні Напрямки

Внутрішні зовнішні

Стратегічний Мотивація співробітників;усвідомлення важливості клієнтури;задоволення персоналу. Зміцнення зв’язків з клієнтами;

залучення нових клієнтів.

Тактичний Зміна позиції керівників; підвищення рівня «ноу-хау» співробітників. Поглиблення диференціації в порівнянні з конкурентами; задоволення клієнтури.



Таб.1.2.класифікація цілей внутрішнього маркетингу.

Досягненню даних цілей сприяють наступні заходи:

Пропозиція внутрішніх послуг співробітника; маркетинг здійснюється по анології із зовнішньою клієнтурою. Індивідуальний підхід демонструється через застосування “методу кафе”, основу якого складає “меню”, що пропонує персоналу фірми на вибір певні послуги, як нагороду за працю.

Ринкова організація робочих місць для співробітників. В даному випадку продукція фірми (робочі місця) проектуються з принципами маркетингу: приймаються рішення відносно “ціни” і локалізації робочих місць. Також використовується концепція “розподіленого офісу”, згідно з якою робочі місця не закріпляються за окремими особами, що змінює характер роботи і покращує використання площі.

Внутрішня реалізація зовнішньої маркетингової стратегії – повне усвідомлення співробітниками особливостей зовнішніх ринкових заходів.

Успіх заходів внутрішньо-фірмового маркетингу залежить в першу чергу, від якостей персоналу, його здатності до інтеграції і самоорганізації.

Самоорганізація є якісною характеристикою фірми, яка вказує на ступінь стійкості та ефективності організаційних процесів в нестабільних умовах. Можливі два варіанти самоорганізації:

Спонтанне формування на основі ініціативної кооперації співробітників;

Цілеспрямоване створення відносно автономних структурних одиниць, управління якими здійснюють їх учасники без втручання представників влади.

Другим фактором є стратегічний потенціал фірми. Тому далі розглянемо яким чином здійснюється управління потенціалом фірми.

В загальному вигляді задача менеджменту полягає в орієнтації ресурсів на створення стратегічних факторів успіху та ключових компетенціях. Можна виділити таки два напрямки менеджменту потенціалу фірми:

Перший полягає в необхідності ідентифікувати майбутні ключові фактори успіху;

Другий полягає в розвитку майбутнього потенціалу фірми з подальшою його трансформацією в конкурентні переваги.

Як було зазначено вище, конкурентоспроможність фірми – це порівняння об”єктів однієї фірми з аналогічними об”єктами в умовах конкурентного середовища, тому детальніше розглянемо конкурентне середовище підприємства.

Конкурентне середовище підприємства часто ототожнюють з його маркетинговим середовищем, що поєднує сукупність суб’єктів та чинників ринку, що впливають на відносини між виробником (продавцем) і споживачем. І це невипадково. Маркетингове середовище, яке дуже змінне, глибоко торкається діяльності підприємств, в т.ч. і його взаємозв’язків з конкурентами [4; ст.27.]. Маркетингове середовище складається з внутрішнього і зовнішнього.

До внутрішнього середовища відносять:

виробничо-торговельну діяльність;

управлінську діяльність;

економічні результати діяльності.

Зовнішнє середовище складається з:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes