Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства, Детальна інформація

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства
Тип документу: Дипломна
Сторінок: 50
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 95.7
Скачувань: 2181
мікросередовища (постачальники, посередники, конкуренти, споживачі);

макросередовища (політичне середовище, демографічне, науково-технічне, культурне, природне).

Однак, при більш детальному вивченні конкурентні відношення мають свою специфіку. Являючись найбільш “чуйним” індикатором активності підприємства, вони визначають велику кількість маркетингових характеристик: обсяги продажу, ціни, умови реалізації та ін. Ступінь розвитку ринку, складність роботи на ньому в основному диктуються особливостями конкурентного оточення. Крім того, через призму взаємовідносин між підприємствами найбільш швидко проявляються зміни, що виникають на ринку, тому що тільки суперництво являється основним двигуном ринкових процесів.

Сукупність суб’єктів ринку і їх відносин, що виникають в ході конкурентної боротьби і визначають інтенсивність конкуренції, представляють собою дуже важливий з практичної точки зору об’єкт аналізу.

1.2. Система показників та методи оцінки рівня конкурентоспроможності

Одним із найважливіших критеріїв фінансового стану конкурента є його платоспроможність, тобто спроможність швидко та повністю розраховуватися по своїм зобов’язанням. Вона може бути оцінена за допомогою трьох показників [4;ст.95-96].

1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності відображає спроможність підприємства терміново погасити свої поточні борги за рахунок високоліквідних активів (Кал) і розраховується по формулі:

(грошові засоби + короткострокові фінансові вкладення)

Кал= ------------------------------------------------------ (1.1)

(короткострокові позики + кредиторська заборгованість)



Враховуючи малу ймовірність того, що всі кредитори конкурента одночасно нададуть йому свої боргові вимоги, практично достатнім значенням Кал являється співвідношення 0,2:1, найкращим 1:1.

2. Проміжний коефіцієнт покриття (Кал) уточнює і показує можливість підприємства в погашенні поточних боргів за рахунок ліквідних активів, якщо дебіторська заборгованість не має підстав для сумнівів.

Для визначення проміжного коефіцієнта покриття (Кпп) поміж високоліквідних активів залучаються засоби в розрахунках.

Грошові Короткострокові Засоби

засоби + фінансові + в розрахунках

вкладення

Кпп = ------------------------------------------------ (1.2)

Короткострокові + Кредиторська

позики заборгованість

Бажаним значенням Кпп вважається діапазон від 0,8 до 1,5 і вище. Але слід мати на увазі, що достовірність висновків по результатах розрахунку в значній мірі залежить від надійності дебіторської заборгованості. Сумнівна заборгованість може створити загрозу платоспроможності підприємства.

3. Загальний коефіцієнт покриття (ліквідності) - Коп відображає забезпеченість поточних боргів підприємства всім обсягом оборотних засобів і розраховується за формулою:

Оборотні засоби

Коп = -----------------------------------------, (1.3)

Короткострокові + Кредиторська

позики заборгованість

Підприємства намагаються збільшити значення Коп до 2,3 одиниць [4;ст.96]. В цьому випадку вони мають значний обсяг вільних ресурсів, що формуються за рахунок власних джерел. Якщо ж значення Кпп близьке до 1, можна стверджувати про неможливість сплатити підприємством свої рахунки і високим фінансовим ризиком, пов’язаним з діяльністю компанії.

Фінансова стійкість конкурента, що виражається в його спроможності реагувати на дестабілізуючі дії конкурентного середовища в області фінансової політики, може бути оцінена з допомогою наступних показників [4;ст.97-99]:

1. Коефіцієнт співвідношення позикових і власних засобів (Кпв), що відображає з одного боку, ступінь залежності підприємства від позикових засобів, з іншого – безпеку сторонньої позики, розраховується по формулі:

Зобов’язання підприємства по залучених

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes