Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства, Детальна інформація

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства
Тип документу: Дипломна
Сторінок: 50
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 95.7
Скачувань: 2181
2.1. Аналіз динаміки основних показників господарської

діяльності підприємства_________________________________ 37

2.2. Порівняльний аналіз рівня конкурентоспроможності підприємства з основними конкурентами по галузі_________ 54

2.3. Визначення конкурентного статусу підприємства___________ 75

ІІІ. Напрямки підвищення рівня

конкурентоспроможності підприємства “Макро-Альфа”____ 80

3.1. Шляхи зростання обсягів діяльності _____________________ 80

3.2. Стратегічні заходи щодо підвищення рівня

конкурентоспроможності _________________________________ 83

Висновки _______________________________________ 86

Література____________________________________________ 90

Додатки________________________________________________ 92

Вступ

В умовах переходу до ринкових відносин перед підприємством постає багато питань, пов’язаних з його діяльністю. Функціонування підприємств ускладнюється змінами як у зовнішньому, так і внутрішньому середовищі його діяльності, що обумовлює необхідність розробки нових підходів до визначення його цільової функції, обгрунтування економічних передумов досягнення оптимальних резервів прибутку, які забезпечують конкурентоспроможність підприємства на ринку і визначають перспективи його розвитку.

В умовах ринку підприємства зіткнулися з багатьма чинниками ймовірнісного характеру, що викликає необхідність відмови від жорсткого планування і переходу до гнучкої системи економічного регулювання його діяльності. Реалізація цієї задачі пов’язана з розробкою стратегії діяльності підприємства, в якій визначаються мета і задачі діяльності, ресурсне забезпечення, шляхи досягнення, цілі і методи вирішення задач. Від підприємств вимагається формування методів ефективної роботи в умовах розвитку конкуренції. PRIVATE

Досвід останніх часів показує, що далеко не всі підприємства готові до ведення конкурентної боротьби. Навіть те, що багато з них є власниками конкурентноспроможної продукції (що саме по собі дуже важливо) не дозволяє багатьом з них реалізовувати цю перевагу із-за відсутності практики використання всього комплексу засобів маркетингу: гнучкої асортиментної і цінової політики, адекватної організації каналів розподілення продукції (товарів, послуг), ефективних методів стимулювання і реалізації та інше. Разом з тим, кон’юнктурна ситуація з кожним роком все більш ускладнюється поступовим розширенням територій ринку і залученням західних фірм, що мають значний досвід в умовах жорсткої конкуренції.

Економічна система ринкового господарства базується на автономії господарських суб’єктів, механізму ринку та конкуренції. Підприємство як суб’єкт ринкових відносин для здійснення своєї господарської діяльності повинно бути, з одного боку, конкурентноспроможним по відношенню до аналогічних підприємств, що функціонують на ринку, з другої – взаємодіяти з підприємствами інших галузей, інфраструктур.

Метою даної дипломної роботи є розробка шляхів підвищення рівня конкурентоспроможності будівельного підприємства на відповідному регіональному ринку.

В дипломній роботі вирішуються наступні завдання: досліджуються теоретичні основи конкурентоспроможності підприємств, її показники, рівні інтенсивності; аналізуються основні показники діяльності підприємства як окремо, так і в порівнянні з іншими підприємствами аналогічного профілю; досліджуються чинники, що впливають на рівень конкурентоспроможності підприємства; обгрунтовуються шляхи підвищення рівня конкурентоспроможності досліджуваного підприємства.

Об’єктом дослідження є діяльність ТОВ «Макро-Альфа», яке спеціалізується на наданні послуг з будівництва, реконструкції, проектування та виконанні супутніх робіт.

Предметом дослідження є методи забезпечення високого рівня конкурентоспроможності будівельного підприємства на регіональному ринку.

Інформаційною базою дослідження дипломної роботи є законодавча та нормативна база України з регулювання діяльності підприємств різних форм власності, підручники та монографії українських та зарубіжних авторів з теми дослідження, періодичні та спеціальні видання, звітність ТОВ “Макро-Альфа” за період 1999-2000 років.

І. Теоретичні аспекти конкурентоспроможності підприємства

1.1. Конкурентоспроможність підприємства

та його конкурентне середовище.

Бізнес базується на трьох основних обставинах: перша – споживач; друга – нарахування у персоналу глибоких спеціальних знань про виробництво продукції даного виду; третя – випуск продукції високої якості, а одним з основних критеріїв успіху бізнесу являється конкурентоспроможність. [12; ст.10].

Конкурентоспроможність – це спроможність об”єкта витримувати конкуренцію в порівнянні з аналогічними об”єктами в умовах конкурентного середовища [25; ст.9]. Конкурентоспроможність об”єкта визначається за результатами маркетингових досліджень, сегментування ринку.

Поняття конкурентоспроможності фірми включає в себе великий комплекс економічних характеристик, які визначають положення фірми на ринку. Цей комплекс може включати характеристики товару, а також фактори, які формують в цілому економічні умови виробництва та збуту товару фірми.

Конкурентоспроможність продукції та конкурентоспроможність фірми-виробникаа продукції співвідносяться між собою як частина та ціле. Можливість компанії конкурувати на певному товарному ринку безперечно залежить від конкурентоспроможності товару та сукупності економічних методів діяльності фірми, які впливають на результати конкурентної боротьби.

Оскільки конкуренція фірми на ринку приймає вигляд конкуренції самої продукції, збільшується значення якостей, які надає продукції фірма, яка виготовила і продає її на ринку.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes