Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства, Детальна інформація

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства
Тип документу: Дипломна
Сторінок: 50
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 95.7
Скачувань: 2181
Умовою виживання та основою стабільності положення підприємства служить його стійкість. Внутрішня стійкість – це загальний фінансовий стан підприємства, при якому забезпечується стабільно високий результат його діяльності. Відносні показники фінансової стійкості характеризують також конкурентоспроможність підприємства на ринку.

До показників фінансової стійкості належать: коефіцієнт забезпеченості власними коштами; коефіцієнт забезпеченості матеріальних запасів власними коштами; коефіцієнт маневреності власного капіталу; індекс постійного активу; коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів; коефіцієнт зносу; коефіцієнт реальної вартості майна; коефіцієнт автономії; коефіцієнт співвідношення позикових та власних ресурсів.

Оцінити конкурентоспроможність підприємства за допомогою показників фінансової стійкості можна, також порівнявши їх значення з аналогічними підприємствами.

На сьогоднішній день основними конкурентами ТОВ “Макро-Альфа” є: СП “NSI-Construction”, “WIL”, “Cан-Гобен” (всі – м.Київ).

Для розрахунку показників фінансової стійкості доцільно звести дані балансів підприємства в розрахункову таблицю (таблиця 2.6.). Ці дані є



інформаційним забезпеченням для аналізу динаміки показників фінансової стійкості підприємства “Макро-Альфа” в 1999-2000 рр. (таблиця 2.7).

Як бачимо з таблиці, протягом 1999-2000 р.р. всі показники (розраховані за допомогою формул 1.1-1.10) його фінансової стійкості дещо змінилися.

В І кварталі 1999 р. зросли показники забезпеченості власними коштами матеріальних запасів та майна підприємства в цілому (відповідно на 0,011 та 0,13 грн вл.коштів/на 1 грн матеріальних запасів та майна). Зросли також коефіцієнт маневреності власного капіталу (на 0,012) та коефіцієнт співвідношення позикових і власних коштів (на 0,101). В той же час скоротилися індекс постійного активу (на 0,012), коефіцієнт реальної вартості майна та автономії (відповідно на 0,044 та на 0,034), що свідчить про зниження концентрації власного капіталу та скорочення рівня виробничого потенціалу і забезпеченості засобами виробництва. Дещо зріс коефіцієнт зносу основних засобів, але величина цього зростання невелика (0,005).

В ІІ кварталі продовжував скорочуватися індекс постійного активу, що вказує на зменшення основних засобів та позаоборотних активів у джерелах власних коштів підприємства. Збереглася також тенденція до зростання забезпеченості підприємства власними коштами (+0,067) і маневреності власного капіталу, що з фінансової точки зору свідчить про зростаючу мобільність

власних джерел коштів. Напрямки динаміки коефіцієнтів реальної вартості майна, автономії та співвідношення позикових та власних коштів у ІІ кварталі 1999 р. змінилися на протилежні. Зросла частка у вартості майна матеріальних засобів (К реальної вартості майна зріс на 0,049), підвищилась фінансова незалежність підприємства (К автономії зріс на 0,065). Відповідно скоротилася частка позикових коштів у структурі джерел фінансування (-0,085).

У ІІІ кварталі продовжувала зростати лише забезпеченість матеріальних запасів підприємства власними коштами (+0,088). Решта показників (крім індексу постійного активу) зменшилася. Найбільшими темпами зменшувалась доля матеріальних активів у загальній сумі засобів підприємства (-0,207). У цей період значно змінилося співвідношення позикових і власних коштів на користь перших (+0,365).

В кінці 1999 р. знову зріс коефіцієнт реальної вартості майна і склав на 1.01.2000 р. 0,88. Вперше за період з початку року зменшилась забезпеченість матеріальних запасів власними коштами (-0,25) і склала на початок 2000 р. 31,5% від вартості матеріальних запасів. Коефіцієнт зносу основних засобів знову зріс до рівня ІІ кварталу і склав 0,008. На рівень ІІ кварталу також повернувся коефіцієнт автономії. Це означає зростання фінансової незалежності підприємства.

O

O

$

&

2

6

@

\x00AA

¬

@\x02C6yyB*

P



A

u

u

ue

th

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes